Wednesday, July 29, 2009

not easy as ABC...

pengalaman mase primary school...

First time p skolah dl2,we(ayah) n ma anta p PASTI AN-NAS….depan umah je…hihi…tapi pegi n balik skolah amik la…bia dekat pon…biasalah budak2…..huhu….pegi pasti blaja dan makan….haha…sempat la 2 taun kt pasti….cikgu pon baik….skrang ni pon PASTI AN-NAS masih teguh berdiri untuk mendidik anak-anak kecil bercirikan keislaman….InsyaAllah……time kasih gak buat ckgu pasti saye yg saba melayan kerenah dl2….hehe….Pn Nik Azira…..being a kindergarten teacher is not as easy as counting 1,2,3…. Right people????hihi…we used to be talkative to know something that is not crucial for us to know….then, umur 6 tahun masuk pra Sekolah Kg Berangan…kat pra sekolah pun same macam kat pasti dl la…..just baju ja lain….hihi….bila masuk standard 1 lain la sket….waktu blaja pun dah lain….semangat nak belajar biar dapat nombor satu dalam kelas….huhu….ALHAMDULILLAH,Tuhan telah mempemudahkan hamba-Nya ini dalam menerima ilmu pelajaran….In year 2001,berakhir la sudah zaman primary school sampai standard 6…..macam2 pengalaman yang dapat even I’m not mature enough at that time…hihi…..



So,betapa pentingnya ilmu pengetahuan kepada kita lebih2 lagi sebagai seorang muslim….

• In islam,the obligation to pursue true Knowledge (al-‘Ilm) upon each and every Muslim is inevitable as Knowledge is the most important integral of Belief and Faith.

From my knowledge during studying Understanding Islam and Basic Themes of Al-Quran in IIUM, ALLAH gives us one of the levels of Al-Hidayah which is GUIDANCE OF INTELECT to gain knowledge…

• As stated in surah Al-Alaq:versus (1-5) :
Read in the name of the Lord and Cherisher….who created man from a congealed blood….read that the lord is most bountiful….HE WHO TAUGHT US THE USE OF PEN….TAUGHT MAN THAT WHICH HE NOT KNOW…..

• Pepatah Islam juga menyebut “tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad”…..

dan tak lupa juga Pesanan Imam Shafie:

Wahai temanku,ilmu tidak diperolehi melainkan memiliki 6 perkara:kebijaksanaan,semangat mengasingkan diri dr[khalayak ramai],usaha keras,melalui petunjuk guru,sepanjang masa[dalam menuntut ilmu].


~pesanan penaja~
Thanks a million to my beloved parent and all my teachers in sek keb kampong berangan…..may ALLAH bless all of you….INSYA-ALLAH....

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH