Monday, May 28, 2012

updated ^^

salam 'alaik



exam period masih lagi hangat berlangsung.
dan saya?
2 paper dan 'selamat' berlepas.
lagi 2 paper adalah pada bulan hadapan,
saya ulangi, bulan hadapan,
4 dan 6 jun 2012.
aduih, letinhnya  nak menunggu,
di saat2 ramai orang dah berlepas balik ke rumah.

told you,
gap lama antara exam sangat memeningkan, memilukan
bagi seorang saya :)
masakan tidak, hampir seminggu gap untuk the next paper.
oh, sedih sekali!

maka di situlah timbul minat membaca yang tinggi
tatkala memandang buku2 yang dibeli d PBAKL tempoh hari.
sedih bukan?

dan hari penangan 'Chebyshev' memilukan lagi.
banyak2 theorem, lecturer kami yang osem itu begitu berminat dengan  cik Chebyshev.
maka dengan itu, saya bertawakkal kepada ALLAH
semoga segala baik-baik sahaja. :)

 untukmu Chebyshev,
namamu akan sentiasa menjadi pujaan hatiku :P


2 jun dah tak lama,
jemputlah ke walimah saya :D
hihihi

tidak lah,
menunggu family gathering,
Insha-ALLAH, 2-4 Jun ni berlangsung,
hadiah saya tak beli lagi
nak beli apa ye  ?
dan moga2 siapa yang dapat hadiah saya untung lerr. hee ^^

dan yang menyedihkan 4hb saya ade paper,



adus lemah semangat nak g FD 2012.
tapi takpe, demi ma, abang2, kakak2 dan anak2 kecil yang saya sayangi
kugagahkan juga untuk bergumbira riang ria bersama-sama kalian di sana,
Insha-ALLAH :)


 21 MAY 2012 yang lalu,
genap setahun bersama cik merah,
atau nama baru dia cik Chebyshev. hehehe :)


last but not least, selamat menambah amal, men'topup' iman di bulan Rejab. 
masih belum terlambat ;)


Aallahumma bariklana fii rajab wa sya'ban, wa ballighna Ramadhan....



semoga ALLAH beri kekuatan untuk menempuh 2 paper lagi.

faiza 'azamta fatawakkal 'alallah :)

lepas usaha, buat apa? TAWAKKAL.
ALLAH suka siapa? orang2 bertawakkal ;)




wallahua'lam ^^













Friday, May 18, 2012

officially ended ^^

salam 'alaik




the classes officially ended ^^
2nd semester 3rd year
Alhamdulillah,

will be a senior,
for the next few months :P


and the final examination will be started on 25th May until 7th June 2012,




untuk sesiapa sahaja yang dropped by,
doakan kejayaan saya untuk final exam,
semester yang mendebarkan :(

mohon maaf jika ada salah dan silap :)


to all IIUM Kuantan Campus students,
special dedication to CTS 091/092
 wish all of you all the best,
may ALLAH bless you :)






"apabila telah engkau membulatkan tekad, bertawakkallah kepada ALLAH
Sesungguhnya ALLAH mencintai orang yang bertawakkal."
['Ali Imran:159]


"dan bahawa manusia hanya memperoleh apa yang telah diusahakan dan
 sesungguhnya usahanya itu kelak diperlihatkan kepadanya"
[An-Najm:39-40]

Thursday, May 10, 2012

apabila rindu itu bertandang..

salam 'alaik



2 3 kali telefon rumah atau pun ma yang menelefon, soalan ini kerap ditanya.

" ma dok buat apa?" saya bertanya.
(jawapan macam2 berdasar situasi)
"bila nak balik?" ma pulak tanya.
"lambat lagi. lepas exam nun. awal bulan 6." sob2. menangis dalam hati.

rupanya dah lama saya tak balik rumah.
saya keluar daripada UIA sebelum ni bukan balik rumah sendiri,
tapi g rumah kakak2 dan abang2,
termasuk masa mid break hari tu.
told you, duduk rumah orang lain tidak sebebas di rumah sendiri.

Alhamdulillah, untungnya saya belajar dalam Malaysia tanah tumpah darah :)
nak balik bila-bila masa pun boleh, janji ada masa dan tiket.
kalau ada orang sponsor tiket lagi lah untung :]

final exam saya pun dah tak lama.
Insya-ALLAH, 25 hb ni starts first paper.


apabila rindu itu bertandang,
hati menjadi sayu,
mengenangkan orang yang di sayang,
yang jauh di mata,
namun sentiasa dekat di hati.
kerinduan itu satu fitrah,
kerinduan itu satu anugerah,
nikmat ALLAH untuk setiap khalifah.


you know you are the number one for me,
there's no one in this world that can take your place,
I'm sorry for ever taking your for granted,
i will use every chance i get,
to make your smile, whenever I'm around you,
[Maher Zain]







Tuesday, May 8, 2012

sekitar PBAKL 2012

salam 'alaik




PBAKL 2012 dan pun tamat. ada masa dan panjang umur jumpa lagi tahun depan. insya-ALLAH. Alhamdulillah, ALLAH bagi saya pergi lagi ke pesta buku tahun ni walaupun pada mulanya berbelah bahagi. nak pergi ke tak nak. presentation dan submit research paper pada 8 mei yakni hari ni buat saya pening nak pergi ke tak nak.

akhirnya, dengan tekad ke terminal, beli tiket ke KL on the spot. Alhamdulillah ada. nasib baik juga malam sebelumnya bertungkus lumus menyiapkan research paper saya. sebelum tu ada kisahnya. bus carter untuk ke sana di bawah salah satu society di UIA ada disediakan. sempat juga saya masukkan nama, namun last minute cancel. akhirnya ALLAH aturkan untuk saya pergi sendirian.^^

dan pagi tadi, presentation dan research paper dah selamat hantar. hanya ALLAH yang tahu betul salahnya. kalau setakat itu usaha yang dikurniakan untuk saya, Alhamdulillah, syukur, redha. DIA yang tahu apa yang terbaik untuk setiap hamba-NYA :)

Dua hari terakhir kami buat serangan secara aman ke PWTC. nescaya ia tidak mengecewakan. malah menyeronokkan :) sebab tu saya usahakan juga untuk pergi. sampai sahaja dekat terminal Putra Sabtu petang tu, terus ke PWTC. dengan backpack sekali pergi. hihi. tidak cukup untuk setengah hari tu, kami sambung esoknya dar tengah sampai ke petang.

penat berjalan, penat bawak plastik buku. penat pilih buku. penat beratur nak bayar. penat ! tapi ada satu yang tak penat. "dia" begitu seronok sekali. mengalirnya laju seumpama air. ditarik keluar nak dihulurkan. apa dia. cuba teka?





antara buku2 yang sempat saya beli. semoga bermanfaat. kenangan PBAKL 2012. 
"Tarbiyah Al-Awlad" ada jumpa tapi tak beli. memang nak beli kalau jumpa, tapi apa kan daya jumpa buku di saat-saat nak balik dah. nak g draw duit, masya-ALLAH, ramai yang tengh beratur :(

awok tu, nak bace boleh la. nanti saya bawak balik deh :)



 ini yang buat saya nak jugak ke KL weekend lepas. salah satunya. hee~
terima kasih Papa Harith untuk cake yang sedap ini. bukan calang2 kek tau :)
untuk Mama Mia jugak yang buat cheese cake untuk Cu kila. dapat jumpa Mia. ^^


saya dah pandai baca buku...^-*



 akhirnya, dapat jumpa puteri berdua ni. kakak Yaya dan Azzahra^^


Azzahra. senyuman termahal. susah sangat nak senyum :)


last but not least, Yusuf si bambam. comeykan pipi dia. rasa nak tarik2 je. Tokma kata pipi Yusuf bersinar-sinar. hehehe. 






nota 1: lagi 2 minggu untuk ke final exam.
nota 2: untuk adik-adik di luar sana, yang dapat masuk UIA, silalah terima. tak rugi masuk UIA. insya-ALLAH. bukan nak promote tapi cuma nak bagitau :)
UIA won't let you frustrate. yang penting pandai bawak diri :)

Wednesday, May 2, 2012

ini cerita Dhiya ^^

salam 'alaik



Alhamdulillah,
boleh riba dan cium Dhiya,
setelah hampir sebulan Dhiya mengenal dunia ^^

juga berhurey-hurey bersama abang-abang Dhiya
the boisterous little boys,
really missed your voices :(

berjumpa Naim setelah 'beradik' begitu berbeza sekali
dia tak lagi jadi budak manja,
bahkan lagaknya yang begitu selamba,
yang terkadang tidak menghiraukan si adik.

atau dengan mengatakan
"saya sayam kamu"^^

masih lagi menggelarkan dirinya sebagai adik
dan Dhiya sebagai baby,

pernah disapa jiran
"adik buat apa" (merujuk kepada baby)
naim jawab " main beskal" (merujuk kepada dia)
begitu cheeky bukan? :)

percakapannya begitu kelakar didengar,
perkataan yang dihujungnya "ng" menjadi "m"
sebagai contoh:-
"abam, tolom" (abang, tolong)

okay, you still have time to improve your speaking ^^

abang Amir seperti biasa,
sedar-tak sedar dah besar rupanya Amir.
rasa macam baru je lahir ^^





abam saya ^^

 
ye ke. ayah Dhiya support Kedah, ibu  support Kelate. so, Dhiya will support Johore^^



 



 
 kerenat Sukila ni :)










seeee youuuuu Little gegirl bulan 6 ni ye :)







dah masuk bulan 5. sekejap je kan masa berlalu. lagi 25 hari nak final exam.







Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH