Monday, May 31, 2010

ceritera di gombak:part 6~

assalamualaikum wbt...


Alhamdulillah lepas satu paper tadi....tapi????soalan tadi cam susah la...huhu....tapi tak tau la...takutnya...tu baru mid term....final lagi banyak nak kena baca..

walau apapun saya dah buat yang terbaik...hanya DIA yang menentukan...semoga beroleh apa yang diharap-harapkan...Insya-Allah...

sekarang ni tengah "assignment walking"...hehehe....banyak sangat nak kena buat..syukur yang job description saya dah siap...tinggal nak compile dan edit je....punya la banyak kerje kat newspaper tu...so,keje kami kena buat description pasal keje2 tu..beratus-ratus tau..sakit mata...

dan yang individual assignment tu "on the way"..harapnya sempat siap sebelum saya pergi ######## Jumaat ni...Insya-Allah...kredit untuk kak na sempena assignment ni...sebabnya dapat maklumat lebih...hehee...terima kasih...

yang satu lagi memang fenin...tak tau nak buat macam mana...tapi boleh fokus sket sebabnya exam dah habis....tunggu final exam je la...ceeewahhh...senangnya hati..hehee..

presentation HRM dah selamat "berlepas" last week...hehhe...dan yang bestnya saya punya part menjadi rebutan untuk orang tanya soalan termasuklah lecturer kami...begitu juga ngan Ramizah...berabuk speaking....hahhaha....berterabur atas lantai tu...wink33...:-D

Pahtu ade satu je lagi presentation...ni IB plak...yang tu tak start buat lagi...banyak plak tu...memang kena get ready la...pastu nak final exam plak...huhu...

ok la...banyak la plak nak cerita...hehe...
semoga diberi kekuatan oleh-NYA untuk menyiapkan segala tugasan yang diberikan...

"what you give you get back"

wassalam...

Friday, May 28, 2010

kagum..~

assalamualaikum wbt....


semalam saya keluar untuk mencari ketenangan...aish...tenang benar...sepatutnya nak tenang kena mintak pada sapa kan????tak la sebenarnya semalam keluar pergi beli hadiah untuk kawan saya yang akan melangsungkan perkahwinan minggu depan....tapi saya tak boleh pergi la kerana ada agenda yang penting yang perlu dihadiri...hehhe...

so takpela,janji ada hadiah untuk kak sufi yang merupakan "perasmi" perkahwinan batch kami 091...hhehehe...tahniah...Barakallahu Lakuma....

itu salingan pasal semalam je....yang sebenarnya nak sebut pasal kagum...payahkan kalau kita nak mengagumi sesuatu melainkan memang impress betul2 la...

sebetulnya kita kagum dengan ciptaan ALLAH yang tiada siapa pun dapat menandingi-NYA.. cuba kita perhatikan alam kejadian ini,tak ke kita terfikir macam mana kejadian ni...macam mana langit sentiasa tegak tapi kita tak nampak tiangnya kan???

macam mana kehidupan2 di bumi ALLAH ni diciptakan...semua tu memang buat kita kagum dan bersyukur....seperti dalam firman ALLAH dalam surah Ali-Imran ayat 190
" sesungguhnya penciptaan langit dan bumi dan pergantian malam dan siang terdapat tanda2 kebesaran Allah bagi orang yang berakal.."

saya kagum dengan Nasir sebabnya dia dapat highest masa exam..dia punya markah...fuhh...memang buat saya kagum yang amat...satu mata nak cukup full mark...hebatkan????aku tabik la ngan ko Nasir...orangnya sangat la sempoi...tapi kalau bab study dia yang first....

masa tengok Lin Dan berlatih badminton kat u-tube hari tu pun sangat kagum ngan beliau...honestly,saya tak layan badminton ni...tapi hari tu tertengok...patut la dia hebatkan...latihan je dah umpph..kalau perlawanan double2 ummphh la..hehee...

bila tengok kawan saya,tapi kami tak pernah satu kelas lagi...dia sangat berdikari...family semua jauh di oversea sana...nak balik jauh...tapi dia senang hati je belajar kat sini...yang tu buat saya kagum..bukan senang nak berpisah ngan family ...dah la jauh...maunya tak sedih...huhu....

insan yang paling saya kagumi bonda tercinta...walau mak kepada ma cakap apa pun,ma senyap je...memang la tak boleh lawan ibu sendiri kan..walaupun ada yang mengguris hati...just kata...takpela mak aku...itu la ma...ibu yang terbaik buat saya..saya sentiasa mengagumi ma saya...

KAGUM
KAGUM
KAGUM

semua tu satu nikmat Allah buat hamba-hambanya...setiap orang ada kelebihan tersendiri....

p/s: macam mana naksuruh orang kagum kat kita...wink333...:0D...


wallahu a'lam...


wassalam...

Wednesday, May 26, 2010

sabar..~

salam a'laik...

semalam balik dari kelas...happy je because kuiz dah habis...tapi bila fikir assignment yang 3 lagi tu,"jiwa jadi kacau"...huhu...semuanya memerlukan kesabaran yang tinggi...mampu ke saya????Insya Allah..

dan semalam pulak,saya menangis seusai baca blog kakak ....memang betul....ingatan kat arwah ayah memang tak pernah padam....

cuba anda fikirkan,setiap benda yang kita lakukan,seseorang itu ada bersama kita.....sampai satu tahap,bila kita kehilangannya,kita akan rasa satu kelainan yang besar...segalanya mudah sahaja berubah dengan satu pemergian....

pastu call rumah pulak dengan niat nak cakap ngan ma...tapi masa call tu ade tetamu pulak (jiran2)...so,saya cakap ngan kak ayu je la...tiba2 jadi homesick...nak balik...sepatutnya saya bersyukur,belajar dekat (dalam malaysia)...apa2 boleh balik...sememangnya saya sangat respect kawan2 yang belaja jauh2 sana...anda memang tabah...

kalau diikutkan hati,nak batalkan saja kehadiran ke "VILLAGE OF KNOWLEDGE 2010" selama 2 minggu...tapi Alhamdulillah,ALLAH beri saya waktu untuk fikir dan semalam dan confirmkan kehadiran kat commitee...

cuti kita boleh cari...tapi ilmu yang memanfaatkan segala-galanya....bukan camp main2 selama 2 minggu tu,tapi sebenarnya sangat membantu saya untuk meneruskan pengajian dalam maths yang makin lama makin mencabar..jadi,apa salahnya saya korbankan cuti yang ada untuk ke camp...

semoga saya diberi kekuatan,kesabaran,ketabahan dalam hidup ini...semoga ALLAH mempermudahkan urusan hambanya ini dalam segenap perkara...
semoga juga saya dapat menyelesaikan segala tugasan yang ada untuk sem ni dengan jayanya....

"setiap kesusahan ada kesenangan'..

rindu mereka...~



>>> S.A.B.A.R <<<

wassalam...



Sunday, May 23, 2010

orang berbudi kita berbahasa..~

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...


sebut pasal berbudi ni,satu benda yang sangat susah untuk kita tunaikan...apatah lagi kita nak menilai seseorang tu berbudi atau pon tak...luaran sahaja tak mencukupi kerana dalaman itu yang menentukan segala isi hati seseorang...

tiba2 teringat kat lagu ni...nyanyian in team dalam album "TIADA LAGI KASIH"...


SENANDUNG BUDI


Berbudi dan berbahasa
Ke mana pergi ingat sentiasa
Biarpun cantik paras dan rupa
Akhlak mulia yang lebih utama

Budi bahasa dipelihara
Sopan santun dijaga

Berbakti berbuat jasa
Nama dikenang bagai pendita
Biar bercerai jasad dan nyawa
Disebut orang di setiap masa

Jangan biar diri dihina
Kerna sifat tercela

Bunga pagi bunga di darat
Bunga seroja tepi kali
Hinanya besi kerana karat
Hina manusia tak berbudi

Ke sawah menuai padi
Bekal dilupa jangan
Hidup bersendikan budi
Sombong jangan amalkan

Hilang bahasa kerana emas
Hilang budi kerana miskin
Budi ditabur tak hendak dibalas
Baru sempurna zahir batin

(Budi bahasa budaya kita,
jadi amalan bersama...)

Bunga cina di atas batu
Daunnya lepas dalam ruang
Adat di dunia memang begitu
Kerna harta budi terbuang

Contohi akhlak mulia
Dari nabi junjungan
Walau dicaci dihina
Ditempuh dengan iman

Sarat perahu muatan pinang
Singgah berlabuh di Kuala Daik
Jahat laku lagi akan dikenang
Inikan pula budi baik


"Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi,memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat"--- Khalifah Abdul Malik bin Marwan---

semoga ALLAH mengurniakan kita sekeping hati untuk terus berbudi dan berbuat baik terhadap orang lain....InsyaAllah..
memang diakui kita bukan insan yang setanding budi dengan Rasulullah SAW,tapi ada baiknya kita ,mencontohi akhlak dan perbuatan beliau dalam kehidupan kita...

benarlah kata cerdik pandai "buat baik berpada-pada.buat jahat jangan sesekali".

wallahu a'lam...

wassalam...

Friday, May 21, 2010

Lalainya hambamu ini...~

dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha penyayang...

perkongsian dan juga sedikit muhasabah di hari Jumaat penghulu hari ini...semoga bermanfaat buat kita semua..InsyaAllah...


“bestnye cite ni….tapi tak solat asar lagi….takpe la..sambung sket.”

Dan…
Azan maghrib berkumandang…."Allahu Akbar Allahu Akbar…."

-------Terlepas solat asar gara2 syok tengok cite…---------
lalainya hambamu ini…


Kringgg….kringgg… (6 pagi)
“awal lagi….tambah 5 minit lagi…jap lagi bangun solat subuh.”

Dan…
”alamak dah pukul 8…”

-----Lalainya hambamu ini disebabkan keenakan di bawah selimut yang lembut dan tilam yang empuk…-----


Malam ni ceramah mingguan ustaz K...

“takpe la..minggu depan aku pergi.”hari ni cam malas la plak.”

-------Persoalannya…sempat ke…..mana tau sedetik lagi nyawa kita diambil…------
lalainya hambamu ini…

Kejamnya seorang hamba kerana sering melupakan ALLAH sedangkan ALLAH sentiasa bersamanya..sombongnya seorang hamba apabila mendapat kesenangan tanpa ucapan syukur kepada ALLAH….sedangkan pemberian ALLAHtidak terhitung banyaknya…tetapi apabila timbul kesukaran kepada ALLAH jualah tempat seorang hamba mengadu…tempat meminta dan memohon pertolongan...

Betapa hebatnya seorang hamba yang tanpa malu dan segan melakukan yang dilarang oleh ALLAH sedangkan ALLAH melihat apa yang dilakukan…betapa lalainya hamba-Mu dalam mengingati-Mu pada setiap waktu dan ketika…

Ya ALLAH..seringkali aku melupakan-Mu diwaktu senangku….seringkali aku terlupa untuk mengucapkan syukur atas segala nikmat yang Kau berikan…seringkali aku tidak berterima kasih atas kurniaan-Mu…YA ALLAH ,kurniakanlah aku hati yang sentiasa mengingati-Mu sama ada waktu susah atau senangku…ringankalah lidahku untuk sentiasa mengucap syukur dan berzikir kepada-MU pada setiap waktu dan ketika…semoga kau mempermudahkan urusan hamba-Mu ini….semoga hamba-Mu sentiasa mengingati-Mu dalam apa jua keadaan….




Dari Ibnu Ibnu Umar r.a katanya: rasulullah S.A.W memegang bahuku lalu ia bersabda:

” Hendaklah engkau berada dalam dunia seolah-olah engkau orang berdagang atau orang yang sedang melalui di jalan (pengembara)”. Dan adalah Ibnu Umar r.a berkata:”Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi; dan apabila engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu petang. Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau.

(al-Bukhari)

~sesungguhnya kehidupan di dunia itu hanyalah sementara yang hanya membuatkan kita lalai dengan kemewahan dan keselesaan....tiada yang kehidupan yang lebih abadi melainkan di akihirat kelak~
wallahu a'lam....

ma'assalamah...

Thursday, May 20, 2010

ceritera di gombak:part 5~

assalamualaikum wbt...


~today is Thursday~
*i love Thursday*
# the class just only for 2 hours #

~blog walking,update blog,check e-mail,but a very lil on face book ~
last but not least....
------STUDY-------


But I've got headache since yesterday...
===do i need to rest?====

a lot of assignments are waiting for me to do ....
oh ALLAH..
please give me patience to do it...

dan hari ni,berbalik pada bahasa asal,saya balik sorang2 dari bilik kuliyyah ke mahallah...berani nye dia...hehhe...
kalau kat Kuantan especially dari KOS ke mahallah...
jangan harap jalan sorang2 gini...

semalam dah lepas satu paper mid term...tapi tak tau nak komen camane...kita tunggu result je la..
next week I've another one paper to complete...

----all the assignments must be settled by 5th June because i got something to handle...hehe...---

p/s;
walaupun diri ini kepeningan tapi petang ni ada discussion untuk presentation minggu depan...caiyok syakila...saya boleh lakukannya...~

wassalam...

Monday, May 17, 2010

horey-hurey di desa waterpark..~

salam a'laik....


semalam kami pergi Desa Waterpark....di sponsor oleh???jeng222...
member abg ja...hehhe..tq2....tket free tu...jangn main..
nanti ajak lagi ye...

best gak kat sana...kunun2 tak nak mandi...tapi...bila dah turun lain jadinye...hik2...
ok la...ade sket gambar kat sana...


best kan???


rugi kak tak mandi...mia pon mandi..hehhe..~







kami terdampar selapas shock wave...heheh..~











gosok gigi jerung seround..hik2..~




masa shock wave...best sangat2..


"kanak2" riang.....

ok la...tu saja buat kali ini...

p/s;esok saya first paper untuk mid term...doa kan dapat menjawab dengan jayanya..INSYAALLAH...

wassalam...

Sunday, May 16, 2010

selamat hari guru..~

Assalamualaikum wbt….

Sebut hari guru ni teringt masa sambutan hari guru kat sekolah 4 tahun yang lepas…kami wakil 5terz buat persembahan dikir barat dan boria buat cikgu2 tersayang….yang seronoknya semua pelajar form 5 buat persembahan tu…riuh stage masa tu….

Antara bait2 dikir barat yang masih ingat..versi kelantan ye...nama dah dikir barat..hehe...

Pembuka bicara buat cikgu2 tercinta..:

“nak bakik asa ambo nak royak titih
Adik kakok kalu nak denga hari ni gak nyo buleh
Cekgu2 kito bermace2 rage
Kito crito so-so baru kena hati budi”
.
.
.
.
.
.
.
.
dan penutupnya:

"Sekie terimo kasih kami undu diri
Cekgu2 sains pasir puteh selamat hari guru
Kami saye cekgu
Cekgu2 dale hatiku
Terimo kasih cekgu sanggop mendidik daku,cekgu
Selamat hari guru"

Rangkap yang membuatkan cikgu2 kami menitiskan air mata tanda terharu..huhu…sambutan hari guru 2006 memang paling best sepanjang 5 tahun saya kat sana…


Untukmu guruku…

Wahai guruku yang dikasihi
Engkaulah pelita diri ini
Menerangi hati nurani
Moga dirimu dirahmati

Ya Allah peliharalah guruku
Agar dipimpin terus hamba-Mu
Agar terhindar dari neraka
Moga dibukakan pintu syurga

Tak terbalas jasamu
Berkorban jiwa raga
Mendidik anak bangsa
jadi insan berguna

Keikhlasan di hati
Hulur bakti dan budi
Kau penyambung warisan
Ilmu cahaya hati

Ampunkanlah wahai guruku
Kesilapan anak-anakmu
Kuserah kan jiwa ragaku
Agar terdidik nafsu liarku

Dengan izin Allahu Rabbi
Engkaulah guru yang sejati
Engkau bersabar mendidik kami
Moga dirimu diberkati

Datang dengan harapan
Pulang bawa kejayaan
Anugerah yang diimpikan

sesungguhnya besar jasa seorang guru buat anak didiknye...dengan harapan dan niat untuk terus memberi yang terbaik untuk pelajar-pelajarnya...




SELAMAT HARI GURU buat guru-guruku yang pernah mencurahkan ilmu pada insan kerdil ini dimana jua kalian berada terutamanya guru2 di SMS PASIR PUTEH, tenaga2 pengajar di IIUM PJ DAN KUANTAN yang tidak jemu2 mendidik dan berkongsi ilmu yang bermanfaat...semoga kalian sentiasa dalam rahmat dan redha ALLAH...
semoga ALLAH membalas jasa dan niat murni kalian...INSYAALLAH...

juga buat kakak2 dan abang serta insan2 diluar sana yang bergelar seorang guru,seorang pendidik,seorang da'ei....may ALLAH bless all of you...

wassalam...

Friday, May 14, 2010

Masa lampau…~

salam a'alik....

Teringat mase mula2 masuk sekolah dulu….dulu Pasti An-Nas yang sangat jauh dari umah….depan umah je la…cross je jalan tu guna jejantas..hehee..disebabkan sekolah sangat dekat,so ma la yang ambil dan hantar…ngade2...heheh…mane tau nanti sesat tak jumpa cari umah ke…

Best gak sekolah depan umah ni…kalo rasa nak balik,tarus je balik…hhehee…kalo rsa malas pegi sekolah pon layan je…buat sekolah macam ayah kami punya…hoho…kalau waktu jalan2 laju je…memang la…

Kat Pasti tu ade 2 orang cikgu….Cikgu Azira dan Cikgu Kalsum…bagos tak???ingat lagi nama cikgu2…tengok la anak sapa ni...hehee….Cikgu Kalsum tu cikgu ganti je…in case jika Puan Azira ade kerja luar…..kalau tak blaja ngan Cikgu aAzira…hihi….

Kalau nak tau bila time Cikgu Kalsum mengajar saya jadik takde mood nak ke sekolah…tak tau la kenapa…ma saya pun jadi hairan…sekali tu,excited pegi pasti…buka je pintu Nampak Cikgu Kalsum..terus pegang ma nak balik sekali…tak jadi masuk kelas…ish33..anak sapa tu…..apa punya budak la..hahha…sian cikgu….

Mesti Cikgu Kalsum pon naik hairan kan..”budak ni tak suka ak ke”…hehhe….

bukan tak suka tapi tak tau la…kenapa jadik gitu….walau apa pun saya berjaya menamatkan "pengajian" di pasti dengan jayanye ..hhehe..alhamdulillah…dapat anugerah “penyelia pasti” ooo…...hik3....



sebab masa tu dapat masuk pra sekolah…(sepatutnya tak dapat sebab arwah ayah dulu cikgu so,susah nak masuk)…tapi ada kekosongan..boleh la masuk...heh...

tu la serba sedikit pasal budak yang malas p sekolah ni....sapa ye????kata abang saya.."owh gitu,kalau dok gitu dulu buleh dok kat Gee dah"....hahah...sampai hati...itu belom saya bongkarkan rahsianye masa mula2 masuk u dulu...heh...tapi tak sampai hati la...pity for him...

adakah post ni sempena hari guru yang bakal tiba ni...sikit2 la....ada yang lagi gempak...tunggu ye...InsyaAllah...

~tima kasih cikgu2 kat pasti yang ajar saya even ada hari yang malas pegi sekolah..~

wassalam....


Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH