Thursday, March 28, 2013

Medan di hatiku

Assalamu'alaikum wbt






Alhamdulillah, Alhamdulillah, Thummalhamdulillah.
ALLAH memberi kesempatan untuk melihat dengan mata kepala sendiri kebesaran-NYA yang tiada bandingan.

23-27 Mac, saya bersama Ma dan 4 orang kakak akhirnya berjaya menghabiskan cuti kami di Medan, Indonesia. Hampir setahun kami plan, akhirnya ALLAH makbulkan juga doa kami untuk ke Medan. Sebaik-baik perancang, hanya ALLAH perancang yang terbaik.

Indonesia, apa yang ada dalam fikiran anda. seperti yang dilihat di sinetron TV Malaysia, begitu jugalah kehidupan mereka di sana. Bagi kita rakyat Malaysia yang saya kira masih mengikut peraturan agak sukar untuk mengadaptasikan diri dengan suasana di Indonesia.

Kalau kita di Malaysia contohnya, lampu merah berhenti. Tetapi di Indonesia belum tentu berhenti. Jalan raya sentiasa sibuk, berbalas-balas hon sesama mereka dan dengan selambanya memotong kereta di hadapan walau apa keadaan sekalipun. Saya nak lintas jalan pun tak yakin takut! walapun sedemikian, di Medan, jumlah kemalangan boleh dikatakan amat sedikit. Hebat bukan?

Ya, kerana di Indonesia, kereta-kereta tidak mempunyai insurans seperi mana kita di Malaysia. Maka, harusnya mereka berhati-hati daripada duit habis untuk membaiki kereta. Majority penduduk di Medan menggunakan Toyota Innova atau Avanja (baca Avanza). Tiada kereta Proton di sana.  Hehehe.

Melihat kepada cara hidup penduduk Indonesia khususnya di Medan, amat jauh bezanya dengan kita di Malaysia. Berhenti sahaja kereta untuk lampu isyarat, ramai menyerbu untuk menjual barang-barang seperti air, permainan, dan sebagainya. Kita di Malaysia tiada kan? Begitu juga di masjid, ramainya meminta-minta. Sehinggakan kasut pun harus ada yang jaga untuk memastikan tidak hilang dan juga demi sesuap nasi untuk penduduk di sana. Rp 1000 sebanyak mana sangat.

Betul la  apa yang dikatakan Mas Joko, Rp 10 000, kalau 10 000 di Malaysia bisa nikah kan?

Bisa Mas. Kamu mau? Hahaha





23 Mac, kami semua menaiki pesawat AK 1345 dari KL ke Medan yang hanya mengambil masa selama 1 jam sahaja. Tak sempat panas punggung pun atas pesawat. Hehehe.

Sampai sahaja di Lapangan Terbang Antarabangsa Polonia, Medan, kami disambut oleh tourist guide kami yang membahasakan dirinya Pak Ibrahim. Setelah itu, kami dibawa ke Madani Hotel Medan untuk check - in sebelum keluar untuk makan malam.

Makan malam nya di Rumah Makan Family, tidak jauh dari Madani Hotel. Malam tu, makan nasi padang originally from Indonesia. Okeylah, boleh diterima anak tekak. Hehehe.




 Pak Ibrahim. Lucu sekali beliau. Lawak bersahaja dan pantang mengenakan orang. Hahaha.

"Ini buk, mall nya ngak bisa pakai kasut"

kami: "bagusnya, jaga kebersihan"

Pak Ibrahim : Harusnya pakai duit buk bukan kasut.

Hahahah :")

Itu belum masuk lawak Mas Joko lagi.













di photokan oleh mas ganteng..Hahaha :P






Itulah dia sedikit permulaan masa sampai Medan hari tu. Lepas makan, pusing-pusing bandar Medan dan terus pulang ke hotel untuk beradu. Esoknya perlu melalui perjalanan panjang untuk ke Danau Toba bersama Sahril aka Mas Joko.






To be continued...........







Note: Ganteng nngak Pak Ibrahim. Hahahah. Bagus tu :")

6 comments:

MUSAFIR said...

negara impian untuk dilawati. doakan musafir ni jugak. setakat ni belum ada rejeki. insyaAllah.

puteri medan.HAHA. said...

waaa..bile 'bunga2' saje berjln,terasa keseronokan anda2 semua.. ini sudah bikin jeless..nak g jugakkk,nak jumpe mas joko.. !!haha

hasnisyakila said...

musafir: Mudahmudahan...insha-ALLAH..



kak puteri ter: heheh nanti kita arrangekan ye..heheheh

Nana Suhana said...

Salam.. Boleh beri contact tour guide tu x? Ok tak service dia.. Mahal tak caj dia..tq

elisa said...

kak jika butuh kereta sewa kat medan bisa hubungi
http://medanstarrentacar.com/
call/wa : +62852-9700-0264

drivernya bagoss..

aziman omar said...

Salam,
Entry yang menarik!! Nak berkongsi dengan semua pembaca…
Saya ada menyediakan ground pakej ke Medan atau seluruh Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke seluruh Indonesia juga tersedia.Nyatakan destinasi anda dan kami sediakan semuanya.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info:

http://freelancetour.blogspot.com/

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH