Friday, September 27, 2013

Ganjaran dan hikmah itu ada tanpa kita sedar

Assalamu'alaikum




n3 Korea masih tak bersambung. Biarlah. Biarlah di situ.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Thummalhamdulillah. 29 Ogos yang lalu, saya menghadiri satu interview (pertama kali dapat dan pergi) di Bangi. Dah pernah dapat interview lain, tapi tak pergi. Maka, berbekalkan sedikit persediaan (setelah mendapat e-mail), saya ke Bangi untuk interview.

Sebelum masuk interview, ada test dulu. Biasalah, kilang Jepun, mesti lah ikut cara Jepun walaupun dekat Malaysia. Selesai test, saya masuk untuk interview.

I met Kak Anis, Kai Lin and my current boss (for this week only) Mr. Toh. Next week, Sayama san will be my new boss.

Dan hari ini, genap 3 minggu saya bergelar pekerja. Hilang sudah gelaran mahasiswa dalam diri unofficial (convocation tak lagi). Bergelar seorang pekerja di Sony. Ye, hari tu saya interview di Sony. As a position? Hmm, berkenaan dengan data, berdepan dengan PC. 3 minggu ni seriously, i could say that, saya banyak dok depan PC. Geral-gerak tetikus (baca: mouse) untuk melihat statement line by line. 

That's why Kai Lin asked me during the interview, what will you do after a long hours in front of the pc? Itulah lebih kurang. Huh, terus saya goreng. Hahah :)

And , she is my colleague now. 

Bekerja. Ya, tidak seindah seperti zaman belajar. Mehnahnya ada di mana-mana, walau siapa kita pun. Pelajar dengan mehnah test, quiz segala bagai. Dan seorang pekerja dengan mehnahnya, bersama rakan sekerja lain, bersama orang atasan.

Ranjau dan duri itu yang membuatkan kita untuk lebih berhati-hati kerana duri itu bisa dikala ia menyentuh diri. Dan ujian itu juga mampu membuat kita untuk jadi lebih kuat.Tiada kehidupan tanpa secalit pun kesusahan. Tiada kehidupan tanpa sedikit ujian.

Walau apa jua yang terjadi, yakinlah ganjaran dan hikmah itu ada tanpa kita sedari.

Ganjaran kita di akhirat sana ALLAH janjikan syurga untuk hamba-NYA yang beramal soleh. Ganjaran yang menaikkan motivasi untuk kita kecapi indahnya bayangan syurga yang pasti itu. Air susu tanpa henti mengalir, buah yang tanpa henti berbuah. Sebut saja nak makan apa, terus ada. Subhanallah!

Pertama kali memegang duit hasil usaha sendiri, saya begitu teruja. Ya sangat teruja. Indah. Terasa penat lelah berlalu begitu sahaja. Alhamdulillah. Rezeki ALLAH.
Yang ada di mana-mana, dengan bantuan manusia sekalipun. Dia dipilih oleh ALLAH untuk bantu kita.

Apa sahaja yang berlaku, beringatlah, setiap yang berlaku akan ada hikmahnya. Lambat atau cepat, dalam sedar atau tanpa kita sedar. Ada ganjaran untuk setiap hamba yang dijanjikan. Kehidupan kita bukan sebuah khayalan yang mudah, tetapi ia menuntut satu kesungguhan. Yang dengan itulah manusia mendapat apa yang dia inginkan. Orang yang berusaha itu akan mendapat ganjarannya. Yakinlah!

Usaha dan tawakkal membuatkan hati kita tenang. Apa sahaja keputusannya, itu urusan ALLAH. Yang maha tahu apa yang terbaik untuk kita.

Jangan resah, jangan gelisah, sebanyak mana dugaan yang dilalui, yakinlah ganjaran dan hikmah itu ada tanpa kita sedar.






Thursday, September 5, 2013

Travelog Korea; A Moment to Remember (Part 4)

Assalamu'alaikum







Sambungan seterusnya. Lama dah tinggal. Lupa dah. Hee :D

1 Julai 2013;

Shopping day. Hehehe. Itulah yang ditunggu-tunggu. Mula-mula pergi kedai kain cari korean silk dekat Dongdaemun. Semua kedai situ jual silk. 1st time tengok tak lah cantik mana kain dia. Biasa-biasa je. Tapi sebab 100% silk tu yang famous. Sepasang KRW36000 dalam RM100. Saya beli 3 pasang. Satu untuk ma. 2 lagi kiriman daripada Kak Ti dan Kak Ain. Untuk saya sendiri saya beli korean cotton KRW24000.





 



 

 Bersama uncle yang jual silk. 




Lepas tu kami ke Myeong Dong yang memang penuh dengan kedai kecantikan. Imagin di Jalan TAR tapi jual barangan kecantikan. Itulah Myeong Dong, segala barangan kecantikan ada. Tapi saya cuma beli barang kiriman je. Patutlah orang Korea jaga kecantikan sangat ye. Rupanya mereka ada " lubuk" jual barangan kosmetik. Hehehe.










 Tengoklah gambar siapa tu. Mesti pelakon ke, penyanyi ke. Hehehe.






Pastu kami pakai hanbok, pakaian tradisional Korea. Free je tapi untuk 10 minit sahaja. Sempat la amik gambar pakai hanbok. Kemudian, jalan ke Namdaemun beli brooch dan sourvenir lain. Memang banyak pilihan la brooch. Rambang mata. Macam-macam jenis dan warna. Beli banyak so mak cik tu kasi free satu. Hehehe. Beli keychain, fridge magnet dan cutlery. Boleh la kurang sikit akak tu bagi. Jimat. Hehehe. Beli t-shirt 12 helai, nak amik. Hee :D

















Me with hanbok :D









Habis shopping terus balik SKKU. Berat kot bawak barang. Hehehe.Oh lupa. Hari tu saya makan kebab je 4000 won. Beli kat kedai Pakistan. Datang Korea makan kebab je oi. Hahaha. Nak buat macam mana, kita tak dapat nak makan makanan Korea. Kih2. Tapi bukan jakun tau. Hahaha. Cuma picky eater :P


2 Julai 2013:



Esoknya, pergi Namdaemun balik. Kak Ain nak gelang pulak. Lama pulak dok situ. Beli brooch lagi. Hehehe. Pastu kami lunch kat Myeong Dong di Ashley Restaurant. Makan buffet KRW12900 per head. Boleh duduk dalam tu 2 jam. So makan lah apa yang boleh dimakan. Hehehe. Dekat kol 4 kami keluar dan terus ke Cheongye Stream. Nak ke menara siput. Tapi masa sampai tu angin kuat sangat.














Oh ya sekarang Korea tengah jangma hujan musim panas. So pagi tadi hujan lebat jugak. Sampai kat menara siput nak jalan tak boleh kena tolak dengan angin. Nak jatuh rasa. Allahu akbar. Pastu kami balik la. Nampak mcm nak hujan lebat. Hari tu tak ke mana pon sebenarnya. Ye lah, keluar pon dah pukul berapa. Dekat Namdaemun tu pon lama jugak.












..to be continued....












Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH