Sunday, December 30, 2012

Sweet December 2012

Assalamu'alaikum wbt





Alhamdulillah, paper pertama final examination dah selamat 'berlepas'. Ada sedikit lagi masa untuk next paper 'tahun depan'. Hehehe. :)

December 2012; banyak yang nak diskongsikan. Suka dan duka. Ewah!

Sabtu terakhir December 2012.

December; ramai jugak anak buah yang ulang tahun. Semalam 29.12.12, Azzahra ulang tahun yang pertama.

 Azzahra; mahal sungguh senyuman dia. penat nak agah!


25.12.12 yang lepas, Abang Qeemi aka Abang Harith ulang tahun yang ke-3. Sempat kami celebrate beramai-ramai. Cikda masak spaghetti, Mok Cek goreng bihun, Cumi buat puding roti, Papa dia buat air. Saya 'amik kontrak' susun-susun je :P





18.12.12 hari tu hari kelahiran insan baru yang baru diberi nama oleh Papanya. Wan Muhammad Haqeemi nama diberi. Alkisah nama Haqeemi ni. Papanya nak yang bermula dengan huruf "H". Kami ibu-ibu saudaranya mencadangkan bermacam-macam nama yang bermula dengan huruf "H". Tapi the daddy still wants Haqeemi for his second child. okey. Comel jugak Haqeemi pun. Kan Qeemi ?





Dah luluskan nak pegang ank kecil? Eheh!


16.12.12 pulak, Kakak my first niece ever ulang tahun yang ke-21. Dah besar  rupanya anak sedara sulung saya.

4.12.12; ulang tahun Mirah yang ke-19.


Di bawah ini gambar sebahagian anak-anak sedara kesayangan saya dan kami semua :")



Imani. Masa kat KL hari tu, Imani nak je ke mana orang nak dukung dia, especially saya la. Sampaikan masa nak balik tu, dia nangis tak nak balik sebabnya nak duduk dengan Sukila. Owh, Imani :")


 
Sebahagian anak sedara 'teruna'



Yusuf, Ridhwan dengan Ummi dia :")


 
Sebahagian anak saudara perempuan. Dua-dua orang ni melampau tinggi. Ikut bapak le :")


Harith dan Maisarah. Kat tiang tu Husaini. Kt rumah abang di Sungai Buluh



 Sebahagian family saya. masa kenduri 22.12.12 hari tu. Semua ada. Seronok!
Tema sebenarnya putih hitam, tapi my eldest brother camana boleh terbawak baju melayu merah. Ayah Long paling menyerlah. Kata si anak buah :")



Dilema generasi apa ye. Semua tab bagai. Dia pulak lagi pandai dari kita :P



That's the kenduri that i meant before :")


Alhamdulillah, selesai. Majlis tunang saya dan pasangan. Hahahah :P


They are growing faster. How fast time flies. How i missed the oldest time with all of you. Peluk, cium, dukung, mandikan, pakaikan baju etc. May ALLAH bless all of you. My Du'a always be with you. Semoga membesar jadi anak soleh dan solehah untuk keluarga, bangsa dan negara. Saaayang kamu semua Fillah :")

Semoga ALLAH pertemukan kita semua di syurga-NYA kelak. Insha-ALLAH :")

Rasa macam semalam baru dok dokong, peluk cium, sekarang dah boleh buat kawan :")



I love you,
you love me,
We are happy family,
Forever and ever,
Infinity,
Until Jannah 
Insha-ALLAH :") 


"Katakanlah, Aku tidak meminta kepadamu sesuatu imbalan pun atas seruanku kecuali kasih sayang dalam kekeluargaan"
[Asy-Syura:23]



 

Nota 1 : Selamat masuk darjah 1 Amir. Belajar rajin-rajin ye :")

Nota  2: Doakan saya menempuh final exam minggu ni dan miggu depan. Semoga dipermudahkan :")











Wednesday, December 19, 2012

Welcome Little H :")

Assalamu'alaikum wbt




Alhamdulillah, sudah memasuki minggu terakhir lecture. Tinggal esok sehari je kelas. Lepas tu study week and then final examination will take place. Insha-ALLAH :")

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Thummalhamdulillah.
Bertambah seorang hamba ALLAH di muka Bumi-NYA.
Semalam jam 11.42 malam, 18 December 2012, bertambah anak saudara saya yang ke. Hmm, sekejap nak kira balik. Oh ya, new little nephew ni cucu Tok Ma dan arwah Tok Wan yang ke-42. Boleh rujuk di sini :")

Okay, presenting Little nephew, Little H maybe. Adik Abang Harith :")


 Abang Harith tak tengok baby dia lagi, sebab budak kecil tak boleh masuk ward :(
Abang tunggu baby balik deh :")




Little hero with his daddy :")


Ahlan wasahlan, welcome my new little nephew.
Congratulations to my beloved brother Abe Ja and SIL Kak Atun and also the new "abang" Abang Harith :")

"Moga-moga diberkati untukmu pada kurnia-NYA, kamu bersyukur kepada tuhan yang memberi kurnia, menyampaikan kepada usia dewasa dan dijadikan sebagai anak yang berbakti"








 

 Sukila will meet you this Friday Little H. Insha-ALLAH :")


Hugs and kisses for you Little H :")



"Dan ALLAH menciptakan kamu dari tanah kemudian dari air mani, kemudian DIA menjadikan kamu berpasangan (lelaki dan perempuan). Tidak ada seorang perempuan mengandung dan melahirkan, melainkan dengan pengetahuan-NYA. "
[Fatir:11]





Sunday, December 16, 2012

Kakak; first niece ever :")

Salam 'Alaik





Kakak, another name for my first niece ever :")

Ya, Kakak atau Kakak Anis dilahirkan pada tahun 1991. Dua tahun muda daripada saya. Maksudnya umur saya dua tahun, i already got my first niece. Hehehe. Masih terlalu muda saya kira :D

Betul la, masa kecik-kecik memang kami main sama-sama. Saiz baju pun lebih kurang. Tapi sekarang dah tak la. Hehehe. Masih saya kakak saya beli baju untuk saya, tapi Kakak yang pakai :")

Kakak ialah cucu perempuan pertama Tok Ma dan arwah Tok Wan selepas Firdaus. Tok Wan panggil Kakak Ipah, bukan kakak. Nama tu hanya special untuk Tok Wan sorang je :")
Kakak pun mesti rindu Tok Wan kan? Dua tahun Kakak duduk dengan Tok Wan dan Tok Ma sebabnya sekolah kat kampung masa form 4 dan form 5.




Kakak, bertudung hitam
Sebelah kiri saya kakak ipar
Si kecik kat belakang tu pun kakak jugak, Kakak Alia :")


 Sekarang dah umur 21, saya plak 23. Jadi bila kami keluar sama-sama orang kata macam adik beradik or kawan-kawan. Plus saya lagi kecik daripada Kakak :D


Alhamdulillah, lepas belajar kat Politeknik Johor, Kakak dah banyak berubah. Semoga terus thabat di jalan tarbiyah. Jalan yang sangat panjang dan berliku-liku Kakak. I have faith in you, you can do better :")
Sentiasa memohon kepada ALLAH supaya ditetapkan hati di gerabak tarbiyah ini.

Tahun depan Kakak dah nak konvo. Lagi awal pada Maksu dia nampak gayanya. Insha-ALLAH :")



Dan hari ni 16.12.12; hari lahir Kakak. Selamat Hari Lahir Kakak. Semoga sentiasa dibawah rahmat dan redha ALLAH sepanjang masa. Semoga peningkatan umurmu sejajar dengan peningkatan ibadahmu kepada si DIA. Insha-ALLAH :")

p/s:  Kalau Kakak dan ready nak kawen pun okey je Kak. Bakal "Pak Su" Kakak pun tak muncul lagi ni. Hehehe :P


 I don't say it often, but i love you Fillah :")







Nota 1: Sehari dua ni hujan mencurah-curah. Salah satu daripada tanda kekuasaan ALLAH, yang menurunkan hujan untuk menyuburkan bumi. Dengan suburnya bumi pokok-pokok pun berbuah yang mana menjadi makanan untuk manusia dan ciptaan yang lain. Subhanallah! 
"Maka nikmat tuhanmu yang mana yang kau dustakan?"
31 kali ALLAH ulang.

Nota 2: Seronoknya "Adamukhriz" di Korea sekarang. Dia sebenarnya tak g London pun. Hihi. Untunglah boleh rasa nun. Hehehe. Kita nanti rasa panas je la. Kak Long dih? :D

Nota 3: BBW? Nak g ke tak nak?

Nota 4: Last but not least, good luck for "your" final examination. Selamat study dalam suasana winter ye. Itu baru ganas. Mencabar :D
Nak tido sama banyak dengan nak study. Hee~
Pergi kelas jalan molek-molek, nanti licin :")
Doakan saya jugak :")







Saturday, December 15, 2012

Bertemu Tak Jemu Berpisah Tidak Gelisah

Assalamu'alaikum wbt





Alhamdulillah, Alhamdulillah, Thummalhamdulillah.
Kita masih diberi nikmat iman dan islam, kesihatan yang baik sehingga hari ni. Segala puji bagi ALLAH yang memberikan kita segala nikmat tanpa perlu bayaran. Subahanallah!

Saya juga hanya tinggal seminggu lecture berbaki.Begitu pantas masa berlalu. Bayang perpisahan sudah ternampak. Tapi hati dan perasaan rasa macam tak nak je. T__T

Itulah adatnya kan. Setiap perjumpaan akan pasti adanya perpisahan. No matter how and where we are.

Ada orang kata masa belajar ni la paling best. Hanging out dengan kawan-kawan. Pergi makan sama-sama. Shopping sama-sama. Jalan sama-sama. Masih ada cuti. Seronok kan? Bila dah kerja, dah berkeluarga nanti (Insha-ALLAH) lagi susah untuk berjumpa balik dengan kawan-kawan. That's the truth :")


Saya teringat satu hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:

7 golongan yg mendapat NAUNGAN ALLAH DI AKHIRAT:

1. Pemimpin Adil

2. Pemuda yang membesar dalam ibadah kpd ALLAH.


3. Orang yang hatinya terkait pada masjid

4. Dua orang yang berkasihan (bersahabat) kerana ALLAH, tak berjumpa dan berkumpul kecuali semata2 kerana ALLAH


5. Org yg berzikir di tempat sunyi sehingga menitiskan air mata takut kepada ALLAH.

6. Lelaki yang menolak ajakan zina wanita cantik dan kenamaan kerana takutkan ALLAH.


7. Orang yangg bersedekah sehingga tangan kirinya tidak tahu apa yangg disumbangkan oleh tangan kanan.

(HR Bukhari dan Muslim)




Golongan naungan yang ke-4. Tidakkan kita mahu tergolong dalam golongan tersebut?



Gambar untuk AGD hari ty. 
I'll really missed all the time with all of you.
Walaupun dulu ada yang tak dapat masuk (sebab saya susah nak tegur orang dulu) 
tapi sekarang nak "kamceng" je. Hehehe. 
Boleh bergelak ketawa, bergurau senda sama-sama :")


Nak kenal classmate saya boleh la ke sini :")






Nota 1: Get ready for the final exam. Fighting!


Nota 2: 12.12.12; a few days ago. There's no niece/nephew. Unfortunately he/she was not well prepared to come out. He/she is still happy in mummy's tummy. Hehehe. :")
Hoping by the next week, i wish to see you little baby. Silalah keluar dengan cepat :D







Sunday, December 9, 2012

IKOD '12; Kenangan Sebelum Grad :")

Salam 'Alaik





Alhamdulillah, baru tadi berakhir IIUM Kuantan Open Day (IKOD) 2012. Acara yang saya kira paling grand yang pernah saya hadiri :")
At least before saya grad.

Alhamdulillah, cuaca elok sepanjang IKOD (bermula Khamis malam). Cuma pagi tadi hujan renyai-renyai. Menandakan 'kesedihan' IKOD bakal berakhir.

Begini sebenarnya. Setiap tahun open day diadakan di UIA Kuantan. Kalau di UIA Gombak sudah sebati dengan Convocation Festival (Convest) yang saban tahun diadakan bagi meraikan pelajar-pelajar yang grad. Pelajar di UIA Gombak dan Kuantan. Jadi, di UIA Kuantan,kami mengadakan Open day. Walaupun tak semeriah Convest :")





Namun, Open Day kali ni paling meriah. Ada I-Baz, exhibition, Book fair, Chocolate fair dan aktiviti-aktiviti lain. Opening Ceremony IKOD '12 diserikan lagi dengan kehadiran Saudara Mat Luthfi, Vlogger yang famous dalam kalangan remaja. Erk, ye ke? Agak la famous. Sayang sekali saya tak sempat untuk ke opening ceremony.

Chocolate fair, sikit je tak macam dekat Gombak hari tu. Tapi okey la dari tak ada langsung kan? Hehehe. Sempat juga saya consult dengan students dietetic di booth mereka. Hmm, I was suggested
to consume more fat
. Kenapakah? Rasa dah terlebih fat dah ni T___T
"Akak makan nasi, kemudian makan roti pulak."
Hmm, itulah makanan ruji saya. Roti!Kalau tak makan nasi saya hanya makan roti :")

Open day tahun ni juga sahabat saya yang juga mengendalikan jualan tudung online membuka gerai jualan tudung-tudung. Maka, kami pun turun padang, tolong jaga gerai. Sambil-sambil 'cuci mata' di IKOD, yang tak sempat saya lakukan semasa Convest baru-baru ini.










International food festival, bersempena Ummatic Week :")
Tapi saya makan sikit je. Anak tekak kurang untuk menerima. Hehehe. Memang perut purely Malay la katakan. Eheh!
Macam mana orang makan sushi yek?


 Cik Tipah bertudung cantik. Comel dia. Hehehe :")
Ini dia. Gerai Hijabaheera. Untuk anda semua, boleh la tekan butang like di page Hijabaheera, atau boleh buat tempahan tudung secara online.
 Insha-ALLAH berpuas hati. Saya pelanggan tetap Hijabaheera :")


 Fruits Festival. 
Bayar RM5 anda boleh makan sebanyak mana durian, rambutan dan manggis yang anda suka.
Memang heaven! Tapi saya makan 3 ulas je durian. Yang lain bantai manggis. Oh, sedap sekali!



Yummy! Alhamdulilah :")


 Inilah dia durian crepe yang pakat dok cerita semenjak dua menjak neh. Hmm, for me, saya tak boleh makan. Hehehe. Tak boleh nak terima oleh si anak tekak :(



Sebelum tutup gerai :")


Semalam closing ceremony Ummatic Week diikuti dengan persembahan Shoutul Harakah, yang tidak asing lagi di bumi Malaysia. Subhanallah! Bersemangat sekali mereka. Teruskan perujuangan kalian. :")



IKOD 2012, yang paling menarik kalau nak compare dengan IKOD 2010, mahupun I-FEST 2011 yang agak kurang memuaskan. Nasib ada Ustaz Ridha je :")
Walaubagaimanapun, tahniah untuk semua Committee members yang bertungkus-lumus menjayakan IKOD 2012. Thumbs up saya berikan. Five stars. Untuk tahun-tahun mendatang, semoga lagi baik. Insha-ALLAH :")



" Setiap hela nafas adalah isyarat untuk rindu, cinta dan kasih. Izinkan hela nafas itu menjadi nikmat untuk aku bersyukur"
[Jalaluddin Al-Rumi]


~The best moment  made off~




Nota 1: Berakhir sudah IKOD 2012. Esok kelas bermula kembali. Berbaki 2 minggu untuk lecture. Tak lupa juga presentation proposal. Semoga ALLAH permudahkan. Insha-ALLAH :")

Nota 2 :Hati dah jadi tak sabar untuk berjumpa semua orang. Insha-ALLAH, semoga semuanya dibawah perlindungan ALLAH :")

 Nota 3 : koleksi Cecelia Ahern, Julia Quinn sudah ada. Sedang berkira-kira mahu membuat koleksi buku-buku Salim A Fillah yang bisa menerbangkan saya ke awan. :")















Thursday, December 6, 2012

December; terakhir untuk 2012

Assalamu'laikum wbt




Sudah di bulan terakhir tahun 2012. Begitu juga saya, membilang detik terakhir lecture. Hanya ada 2 minggu lagi sebelum final examination bertamu. Begitu pantas masa berlalu. Isnin, Selasa, Rabu, Khamis. Jumaat, Sabtu dan Ahad cuti. Terus bersambung lagi. Dan seterusnya. Insha-ALLAH :")

Namun, hari-hari terakhir di tahun terakhir ni ternyata sibuk memanjang. Walaupun ada masa untuk beron9, tapi kerjanya banyak. Minggu depan presentation proposal, quiz terakhir untuk Stochastic dan berusaa untuk menghabiskan topic. Doakan saya :")

December 2012, sudah 6 hari berlalu. menjangkau ke 2013. Bertambah lagi umur. Insha-ALLAH.



Semasa perkongsian usrah sebentar tadi, kami mengulas mengenai ikhlas. Apa definisi ikhlas yang sebenarnya. Susah nak define ikhlas. Tapi kalau yang biasa kita dengar, ikhlas adalah melakukan sesuatu hanya mengharapkan balasan daripada ALLAH. Bagaimana nak menggapai 'status' ikhlas dalam diri? Bersama kita perbaharui niat dan sering mengingatkan diri bahawasanya apa yang kita lakukan hanya kerana ALLAH. 

Saya masih ingat, tadi nak print borang task daripada lecturer mengenai promosi tabung masjid. Tangan bergerak tapi dalam hati merungut kenapa sir suruh buat itu ini. Dan sesungguhnya ALLAH memang membalas keburukan hamba-hamba-NYA.  Semua yang saya print tadi tak menjadi plus tersalah print. Terpaksa print lain. :(

Kalau ALLAH nak tunjuk sekejap je. Tak perlu tunggu. ALLAH "bayar cash!"
Astaghfirullah!

Nak masuk penghujung semester ni rasa macam-macam. Agak down sedikit. 'Syndrom' nak dekat final la katakan :P

Jadi banyak lagi yang kena diperbaiki untuk kehidupan ini. Bermujahadah untuk syurga yang 'sweet' itu. Siapa yang tak nak.


"Dan mereka yang bermujahadah demi Kami, pasti Kami bimbing mereka  ke arah Kami. Sesungguhnya ALLAH sentiasa bersama orang yang membuat kebaikan"
[Al-Ankabut: 69]



Semoga diberi kekuatan untuk segala urusan. Jangan mengejar keperluan hidup tanpa tujuan hidup. Jangan mengejar tujuan hidup tanpa keperluan hidup. Seimbangkan antara keduanya :")



REBAH; bukan petanda kita lemah dan lelah. Tetapi ia adalah tangga-tangga usaha yang perlu didaki untuk sampai ke kumuncak :")
Jangan rebah ketika hampir ke garisan penamat!




“Berangkatlah dalam keadaan ringan ataupun berat!”
 Haaza Min Fadhli Rabbi :")








Nota 1: Malam ni opening ceremony IKOD di UIA. Bersama Mat Luthfi. Hmm, talking about him, saya bukanlah peminat tegar beliau. Tapi video beliau salalu jugak la tengok :")
So, tak pergi malam ni masih lagi okey. Jadi saya 'gegarkan' IKOD esok pagi. hehe :D

Nota 2: Tak sabar jumpa semua orang :")


 


Sunday, December 2, 2012

Wordless Saturday :D

Salam 'Alaik
















 Boys in the class :")









 Colorful group


EOP's trip 2012 :")
Thank you everybody
A great moment made of
All the best in our final examination
Work hard and then turn to HIM
May ALLAH bless all of us :")









Wednesday, November 28, 2012

Jom sama-sama jadi macam Ukasyah :)

Assalamu'alaikum wbt




Sudah di penghujung November. Menghampiri Disember. Lebih kurang 3 minggu lagi kuliyyah berlangsung sebelum final examination 4th year. Begitu pantas masa berlalu, dan sedikit pun tidak mungkin kembali walau sesaat. ALLAH !

Siapa kenal Ukasyah? Mestilah kenal setelah menelusuri Seerah kan? :")



Ukasyah ialah sahabat yang masuk syurga tanpa dihisab. Subhanallah! Hebatnya Ukasyah. 

Terdapat satu hadis sahih di mana Rasulullah saw menjelaskan tentang segolongan umatnya yang akan masuk ke syurga tanpa hisab. Ukasyah lah orang pertama yang meminta Rasulullah mendoakan dirinya agar dimasukkan  dalam golongan tersebut. Lalu Rasulullah saw mendoakan untuknya. Sungguh bertuah sahabat ini. Hadis tersebut diriwayatkan dari Abu Hurairah dia berkata  "Aku mendengar Rasulullah saw bersabda :

 'Di antara umatku nanti terdapat 70,000 orang akan masuk Surga tanpa hisab. Wajah mereka bersinar sebagaimana bulan purnama'." 

Rasulullah bersabda, 'Ya Allah masukkanlah Ukasyah ke dalam rombongan itu!' 


Kemudian seorang sahabat dari golongan Ansar berkata, 'Ya Rasulullah, doakan pula aku agar termasuk ke dalam rombongan itu.' Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, 'Ukasyah telah mendahuluimu'." ( Imam al-Bukhari dan Muslim)





Itulah Ukasyah bin Mihshan al-Asadi. Orang yang pertama meminta Rasulullah untuk mendoakannya. Orang pertama yang tampil di hadapan baginda tanpa rasa takut. Orang yang pertama meminta didoakan untuknya nikmat syurga. Subhanallah! Allahu Akbar!



Ingin sekali aku menjadi seperti Ukasyah,
Tampil dengan berani bukan untuk bermegah,
Menghadap kekasih ALLAH,
Muhammad Ya Rasulullah!




 
 Jom sama-sama menjadi macam Ukasyah, yang berani! :")

Ukasyah, secantik namamu, seindah pekertimu, ingin sekali aku menjadi sepertimu!





Ukasyah!







p/s: Nak cop nama Ukasyah boleh? :P




Wednesday, November 21, 2012

November 2012

Salam 'Alaik




Lama sudah tidak menulis. Hmm, minggu ni minggu busy setelah seminggu duduk tak buat apa. :(
Bila tiba banyak kerja, terus masa jadi tak cukup. Ini lah manusia. Waktu lapang disia-siakan. Sabda Rasulullah SAW 
"Terdapat 2 daripada nikmat ALLAH yang dilupakan ramai orang yakni nikmat kesihatan dan nikmat waktu lapang."

Sekejap je masa berlalu. Sudah hampir ke penghujung November. Kemudian December. Kemudian 2013. Final exam. Dan berakhir. In Shaa ALLAH :)



Untuk kesayangan saya yang menyambut ulang tahun pada bulan November :)




10.11.12 ; the best date ever :")
Kak Long

17.11.12
Syuhadah. Syuhadah Natasha. Natasha adalah nama yang arwah we yang suggest kan dulu :")

18.11.12
Zarif aka Bobby. Nama diberi Wan Zarif Fakri Haqeef. Nak penuh kotak surat beranak kata ayah dia. Hehe ><

20.11.12
Kak Ti aka Mama Maisarah :D

21.11.12; cantik jugak tarikh ni
Kak Rah


~Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Semoga sentiasa dibawah rahmat dah redha ALLAH. Semoga sentiasa diberkati oleh ALLAH. Semoga tabah menghadapi ujian dan dugaan ALLAH. Sayang kamu, kamu, kamu, kamu dan kamu hanya kerana ALLAH :) ~


Hmm, bila lama tak jumpa rindu mula bertamu. Itulah hakikat kasih sayang :)

In Shaa ALLAH bulan 12 kami ada family gathering. Boleh jumpa semua orang :)




***************

Sudah seminggu melangkah ke tahun baru. Alhamdulillah. Semoga terus thabat untuk ke arah kebaikan. Gunakan sebaik-baik masa yang ada untuk membuat kebaikan. Masa yang sudah berlalu tidak mungkin akan kembali. Dan kita jugak tidak akan dikembalikan ke dunia hanya untuk menggantikan kehidupan dunia kita yang lampau. ALLAH!

"ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya"
[Ar-Ra'd;11]



Jangan lupa bait-bait doa kita untuk saudara-saudara kita di Gaza. Sesungguhnya ujian mereka begitu berat sekali. Hanya orang-orang yang terpilih diberi peluang untuk syahid di jalan ALLAH. Dan sesungguhnya mereka itulah golongan-golongan yang dipilih ALLAH. Subhanallah!




Bumi Gaza berdarah kembali,
Muharram 1434H telah menjadi saksi,
Rakyatnya terbunuh disana-sini,  
Hasil kekejaman zionis telah terbukti,
Tanpa belas dan kasihan tertanam dihati!


Namun usah bimbang, usah ragu,
ALLAH  sentiasa ada bersamamu,
Syurga-NYA sudah tersedia untukmu!




Bukan niatku untuk kaku membisu,
Bukan juga untuk tidak membantu,
Tetapi aku bimbang dan ragu,
Apakah diri ini bisa membantu?
Namun usah gundah saudaraku,
Bait-bait doaku untukmu,
Tidak pernah padam saban waktu,
Semoga ALLAH memberi ganjaran  untukmu,
Saudaraku!










Sunday, November 11, 2012

Secara rambangnya........

Assalamu'alaikum wbt




11.11.12, 26 Zulhijjah 14433H. Beberapa hari sahaja lagi kita bakal melangkah ke tahun baru Hijrah. Sekejap je masa berlalu. Pejam celik pejam celik masuk pulak 2013 :")

Semalam tarikhnya cantikkan? 10.11.12. Nak  buat tarikh walimah memang dah 'wassalam'. Semalam jugak senior saya sekolah dulu kahwin. Pandai mereka pilih tarikh. Senang suami isteri nak ingat, senang anak-anak nak ingat nanti. Semalam jugak si dia yang jauh ulang tahun. Hmm, dah 22. Mungkin sudah boleh mengorak langkah ke arah 'yang itu'. Dan saya yakin semalam ada bayi yang baru dilahirkan. Tahniah. Barakallah :")

Khamis yang lepas saya habis mid term exam. tetapi bukanlah sebagai "tiket" untuk saya berseronok dan bersukaria bagai degan sedikit masa yang ada ini. Banyak lagi yang perlu disiapkan sebelum final exam nanti. semoga dipermudahkan. Insha-ALLAH :)

Jumaat, 2 hari lepas, berlangsung opening ceremony sempena Career Week, salah satu program yang tak pernah miss diadakan. Sesuai untuk sesiapa yang bakal nak grad tu. Saya kira pada kali ini agak 'take note' sedikit mengenai Career Week ini. Hehehe. Kalau yang dulu-dulu punya saya biasa-biasa sahaja. Dan sem ni jugak dah bersara daripada 'menjoin' apa jua program sebagai committee. Hanya menjadi peserta sahaja. ;D

Opening ceremony pada malam itu disertai dengan talk oleh Ustaz Pahrol. Ustaz kesukaan saya jugak. hehe. Membaca tulisan beliau dan mendengar beliau bercakap, seolah-olah sudah tahu, beliau seorang yang begitu puitis sekali. Kata-kata  puitis  yang menjadi dekat untuk si pendengar. Kalau boleh saya nak dengar je setiap masa.



"PROFESION UNTUK AKHIRAT; PENGHAYATAN KERJA SEBAGAI IBADAH"


Begitu tepat sekali tajuk yang dipilih.  Profesion yang baik. Bagaimana tu? Masihkah kita ingat kisah Nabi Musa dan anak Nabi Syuib, Shafura? Boleh rujuk Surah Al-Qasas ayat 23 hingga 28. Itulah contoh mukmin profesional. Yakni mukmin yang Al-Qowi  (integrity) dan juga Al-Amin (competence).Competence itu merangkumi effective, efficient and etiquette.


"Sesungguhnya orang yang paling baik untuk kau berikan kerja adalah orang yang kuat lagi amanah"
[Al-Qasas:26]

Ustaz juga ada sentuh mengenai high touch (Habluminallah) dan juga high tech (Habluminannas). Imagine paksi X dan Y yang dilukis empat quadrant. Paksi X (horizontal) merujuk kepada pekerjaan manakala paksi Y (vertical) merujuk kepada kelakuan. Kedua-duanya low, high and positive, negative respectively. Jadi, dimanakah dia quadrant of excellence yang mana merangkumi pekerjaan yang baik berserta kelakuan yang baik? Mesti lah quadrant yang ke-empat kan?

Seterusnya kecemerlangan yang bersepadu iaitu seimbang antara dunia dan akhirat. Dunia adalah jangka panjang yang pendek. Ada dua perkara yang penting  untuk dunia iaitu kesenangan dan kemudahan hidup (halaalan thoyyiba) dan ketenangan dan kebahagiaan (qolbun saliim). Manakala untuk akhirat adalah redha ALLAH dan syurga. Keyakinan pada hari akhirat adalah yang paling penting di dunia, kerana keyakinan itu yang mendorong kita tuntuk membuat kebaikan. Kerana itulah untuk cemerlang di akhirat kita mesti cemerlang di dunia. Itulah yang dikatakan dunia sebagai indicator kepada hari akhirat.

Kata ustaz; "dunia ini tempat menyemai, akhirat nanti tempat menuai". Semailah dengan sebaik mungkin untuk dapat hasil yang terbaik kelak. "Pay now, play later". Bayar sekarang bermain kemudian. Bersusah-susah di dunia, dan berpuaslah di sana.

Misi hidup. Kalau ditanya apa misi dan visi hidup kamu. Hmm, susah nak jawab. Susah untuk di'trenslate'kan dalam perkataan.

"Tidak ALLAH ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah keadan-NYA"
[Az-Zariyaat:56]

 Ustaz menerangkan pembahagian ibadah yakni ibadah asas (Ta'abbudi-rukun iman, rukun islam), ibadah sunat (Taqarrubi-cinta dan kasih sayang) dan juga ibadah umum iaitu profession. Syarat ibadah umum merangkumi; niat yang betul, aktiviti yang sah di sisi syarak, perlaksanaan yang baik, dibuat dengan terbaik, tidak meninggalkan ibadah asas dan natijah yang baik. 

NIAT YANG BAIK; niat kerana ALLAH. Tahu VS sedar. Tahu menimbulkan pengetahuan manakala sedar (berkaitan hati) menimbulkan kemahuan. Sebagai contoh;bekerja untuk mencari rezeki iaitu rezeki yang halal. Rezeki yang halal itu dituntut oleh ALLAH. Jadi, apa sahaja yang kita laksanakan ingat ALLAH adalah tujuan kita. "begin with the end in mind".

Ustaz juga menjelaskan tujuan hdup (ibadah) VS keperluan hidup (fizikal dan material). Jangan memburu keperluan hidup tanpa tujuan hidup dan jangan memburu tujuan hidup tanpa keperluan hidup. Kedua-duanya mesti balance. Dengan keperluan hidup kita mendapat kesenangan (kerja, duit, rumah, kereta, dll) manakala dengan tujuan hidup kita mendapat ketenangan (qolbun saliim). Kebenaran dan ketenangan itu hanyalah milik ALLAH yang mutlak. Banyak analogi yang uztaz keluarkan sampai pening pulak. Hehehe. Dengan keperluan hidup kita bina 'home', dengan tujuan hidup kita bina 'house'. Keperluan hidup itu umpama galah dan tujuan hidup itu umpama buah. Tujuan kita nak makan buah bukan galah. Galah itu perlu untuk ambil buah :)

Bawa keperluan hidup untuk tujuan hidup. "We make a living by what we get, we make a life by what we give. Hukum kasih sayang. Apabila kita memberi kasih sayang, kita akan dapat kasih sayang. What you give, you get back. Bekerja untuk memberi. Kenapa masakan ibu adalah masakan yang terbaik? Kerana seorang ibu bekerja untuk memberi. Subhanallah! Gunakan idiom ini dengan sebaiknya; "killing two birds with one stone". Bekerja untuk dunia dan akhirat.

"ALLAH menyukai seseorang itu apaBila dia melakukan kerja dengan itqan (bersungguh-sungguh)".

"Beribadahlah kamu seolah-olah kamu akan mati esok, dan bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup selamanya".

Satu soalan yang ditanya audience, yang saya rasa begitu dekat dengan situasi seorang pelajar. Kita dah berusaha tapi tak dapat apa yang kita nak, orang lain usaha ala kadar tapi dapat lebih baik daripada kita. Itulah lebih kurang maksud soalan yang ditanya. Konsep tawakkal. Effort dan effect. Effort adalah usaha kita, kerja kita yang dilakukan untuk mecapai apa sahaja hasrat kita. Effect adalah hak ALLAH. Dia yang berhak untuk memberi apa sahaja untuk hamba-hamba-NYA dan DIA tahu apa yang terbaik untuk mereka. Kalau ALLAH tak bagi sepErti apa yang kita harapkan, yakinlah DIA ada sesuatu yang 'surprise' untuk kita nanti. Yakinlah, berlapang dada, DIA sentiasa memberi yang terbaik untuk kita :D

Talk yang ringkas dan padat deNgan input-input yang berguna.Kalau boleh nak suruh ustaz sambung je lagi. Hehehe. Semoga bermanfaat, terutamanya untuk diri sendiri yang sudah hampir ke penghujung pengajian. Sudah hampir masa untuk bersua muka dengan masyarakat di luar sana.



Semalam 10.11.12 saya  menghadiri "CAREER PREPARATION WORKSHOP" bersama Puan Maryyani. See, kan saya dah kata saya gunakan sebaik-bainya Career Week kali ini. Hehehe :D

Beliau memberi pendedahan kepada kami bagaimana preparation sebelum interview, dan cara yang betul untuk menulis resume. Last session diadakan mock interview, iaitu role play la lebih kurang.
Walaupun hanya satu hari, banyak input yang saya dapat untuk persediaan kelak.

Bagaimana pemakaian untuk menghadiri interview, contoh soalan yang sering ditanya, teknik menjawab soalan interviewer dengan betul dan sebagainya. Saya rasa dah boleh start tulis resume ni. Hehehe. Dah boleh start buka Jobstreet dan sebagainya lah. Ouch, sedikit cuak di situ. Rasa macam belum ready untuk berada di luar sana. Sekarang ni masih lagi berada di 'zon selamat dan selesa'. Nak pergi usrah, takde komitmen lain. Nak pergi ke program lain pun tak ada pengahalang lagi. Bila dah kerja esok tak tau la macam mana. Itu yang buat saya risau.

Umpama kata kakanda saya Gee, takut nak balik Malaysia, bila dengar macam-macam kes jenayah. Kat sana (Jepun) naik basikal malam-malam its a norm dan tak akan ada sesiapa yang kacau. Insha-ALLAH.
Kalau di Malaysia anda lakukan begitu, sahlah dikatakan kurang siuman atau dengan cara senang nak cari pasal la tu. Berbeza bukan.



 Are you ready to start an amazing career?
oh, i dont know how to say. am i ready for it .......?


Miss Mary. kelakar sungguh dia. hope to see you again :)


Weekend yang begitu bermanfaat sekali. Alhamdulillah. 


 ini untuk malam ini. jom!

kain batik kain pelikat,
saya cantik awak smart,
kita sama-sama terpikat,
kalau berjodoh semoga hingga ke akhir hayat :)





Nota: Selamat menyambut MAAL HIJRAH 1434H. Hari Khamis ni Insha-ALLAH. Jangan lupa doa  akhir tahun dan awal tahun. Semoga segala amalan dan perbuatan kita pada tahun ini diberkati dan diterima oleh-NYA. Semoga juga pada tahun baru yang bakal tiba ini, kita berusaha juga untuk menjadi insan yang baru dari setiap sudut.  "Nasib sesuatu kaum itu tidak berubah melainkan mereka sendiri yang mengubahnya."

Semoga hari ini lebih baik daripada semalam, dan semoga hari esok bertambah baik daripada hari ini dan semalam. Maafkan segalah salah silap. Taqaballahu minna waminkum taqabbal ya karim. Semoga ALLAH redha. Ameen. Insha-ALLAH :')





Friday, November 9, 2012

Perjalanan Sebuah Kehidupan

salam 'alaik



Alhamdulillah, Thummalhamdulillah.
Berakhir sudah mid term examination tadi. Habis la busy fasa pertama yakni persediaan untuk mid term exam. Tapi sebenarnya tak akan habis perkataan 'busy' itu. Kerana sudah ternanti assignment, presentation dan seterusnya final examination yang tak sampai pun dua bulan lagi. Begitu pantas masa berlalu sepantas pusingan roda di highway. hee !


Itulah sebenarnya realiti sebagai seorang manusia. Siapa sahaja kita tidak terlepas daripada masa sibuk dan lapangnya. Mungkin juga tiada masa untuk melepaskan lelah walau hanya sebentar. Seperti kehidupan di dunia ini yang diibaratkan sebagai pengembara yang berehat sekejap dibawah bayangan pokok dan meneruskan semula perjalanan.


“Dan sungguh Kami ciptakan manusia dari tanah. Kemudian Kami menjadikan air mani yanga disimpan di dalam Rahim. Kemudian air mani itu Kami jadikan sesuatu yang melekat, lalu sesuatu yang melekat itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkuskan dengan daging. Kemudian, Kami menjadikan makhluk yang berbentuk lain. Mahasuci allah, pencipta yang paling baik.
Kemudian selepas itu kamu pasti mati."
[Surah Al-Mukminun;12-15]


Hakikat kejadian manusia, yang ALLAH ciptakan dengan sebaik-baik kejadian untuk mentadbir Bumi ALLAH dengan sebaiknya.

" Dan kemudian selepas itu kamu PASTI mati."

Kerana dunia ini hanya pinjaman ALLAH untuk kita. Hanya tempat sementara sebelum diri dipanggil untuk menetap disana untuk selama-lamanya.

Dunia itu ibarat tempat menanam. Tanaman yang sempurna dan terbaik mampu menghasilkan pulangan yang lumayan. Kalau dijual pun pasti untung.
Itulah, berniaga dengan ALLAH tidak rugi walaupun satu sen.


"You still got a lot of life ahead of you, man. Don't waste it doing the wrong things. And what's worse is ended up doing wrong thing"
[Petikan Contengan Jalanan; Hlovate]

Teringat dekat Chad; The man who decided to change on 12th hour dies on the 11th hour.



Saya tinggalkan anda dengan lirik lagu di bawah. Semoga terhibur :)



Rimbun Keampunan (HIJJAZ)


Ku mengintai ketenangan di antara kekalutan
Kerana keinginan tidak pernah kesampaian
Ku kutip sisa-sisa dari segala keruntuhan
Bangkit semula meneruskan baki perjalanan


Ku menghimpun kekuatan ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi suatu kejayaan yang masih tertunda

Ku meminta diberikan sejenak kesempatan
Untuk ku ulangi kembali langkah pertama
Keperitan yang ku rasa mengajar erti kesabaran
Menyedarkan ku insan memerlukan Mu Oh Tuhan

Di rimbun keampunan ku mencari keredhaan
Melerai segala kusut dan kecamuk dihati
Ku cari kejernihan di segenap ruang maya
Masih ku sedar ku sedang diperhatikan Mu Oh Tuhan






Nota 1: Salji Malaysia di luar sana. Subhanallah!
"Allahumma Soyyiban Nafi'a"

Nota 2: Menghampiri ke 10.11.12. :D



Sunday, November 4, 2012

Hey, esok adalah SPM

salam 'alaik




5th November 2012; the special date will come again for the SPM candidates. I did my part 5 years ago. Time passes so fast. It has been 5 years since i left my school with a lot of experiences there :)
It was started by Bahasa Melayu and ended with Chemistry. Hehehe :D

And tomorrow, 2012 candidates will be your turn, especially my nephew Iman and niece Farah. Put a lot of your efforts on it. May ALLAH ease you! Insha-ALLAH.




 one of the 'small' tests before the real test later on



in the name of ALLAH, make the best choice :)




"Work hard and then turn to HIM"
[Ali-Imran;159]





Begin with Bismillah ended with Alhamdulillah, i hereby wish you all the best in your examinations!


Wednesday, October 31, 2012

Tomato second version



Assalamua'laikum wbt




Sudahkan anda menonton vedio pendek Tomato 2.0, sambungan Tomato 1.0?

Kalau sudah apa reaksi anda? Menusuk di kalbu bukan?Sememangnya itu video osem yang patut anda saksi kan.


 official poster;terbaik daripada ikhwah China :)


Yang jelasnya di sini, hidayah itu milik ALLAH yang mutlak. Tanpa hidayah ALLAH, manusia itu masih lagi terumbang-ambing dengan keseronokan dan keasyikan. Kalau kita lihat, kematian Nabil membuatkan Mazlan berubah 360 darjah. Jadi benarlah, kematian sentiasa mengekori kita di mana sahaja kita berada. Jadi apa tunggu lagi. Be ready to be called!

Masih ingat ayat-ayat cinta yang diucapkan Mazlan?


Kesudahan golongan yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah ia: "Wahai Tuhanku, kembalikanlah daku (hidup semula di dunia) -

"Supaya aku mengerjakan amal-amal yang soleh dalam perkara-perkara yang telah aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang  ia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari kiamat). 
[Surah Al-Mu'minuun : 99-100] 


Masa yang telah lalu tidak akan kembali walupun sesaat. Sama lah juga dengan janji ALLAH untuk tidak mengembalikan hamba-NYA semula ke dunia untuk menggantikan amalan-amalan yang telah lalu. Time is more precious than a million ringgit of diamond. Begitu juga dengan janji ALLAH kepada kita untuk tidak melewatkan atau mempercepatkan ajal walaupun sesaat. 


" Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan) maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka tundakan walau sesaatpun, dan tidak dapat pula mereka dahulukan."
[Al-A'raf:34]


Manusia itu mampu untuk berubah bukan? Tiada siapa yang mampu untuk merubah diri mereka sendiri melainkan diri sendiri yang melakukan anjakan paradigm itu. Itu lah yang disebut ALLAH dalam surah Ar-Ra’d ayat 11 yang bermaksud nasib sesuatu kaum itu tidak akan berubah melainkan mereka sendiri yang mengubahnya.
ALLAH ALLAH!

Kerana itulah maratib amal kita bermula dengan individu muslim. Inilah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW yang membentuk peribadi-peribadi yang bakal mendokong dakwah Islam yang panjang dan berliku-liku ini. Berapa tahun diambil baginda untuk membentuk keimanan dalam diri sahabat supaya yang boleh membentuk kekuatan dan pengorbanan yang tinggi. Subhanallah!

Maratib amal? Ketertiban amal yang menjelaskan kepada kita akan keutamaan dalam melaksanakan amal.



Individu muslim. Satu tugas yang sangat berat untuk dipikul. Kerana segala-galanya bermula daripada seorang individu lalu berkembang dengan terbinanya baitul muslim dengan bertunjangkan sakinah, mawaddah dan rahmah. Dengan terbinanya baitul muslim, maka lahirlah masyarakat muslim yang terus berkembang menjadi kerajaan Islam, seterusnya negara Islam, khalifah Islam dan yang terakhir membentuk ustaziatul alam (yang mangamalkan Islam keseluruhan) untuk terus memimpin dengan Sistem Islam ke arah mendapatkan Syurga dan keredhaan Allah. 


Itulah dia 7 maratib amal yang sangat penting untuk kita semua. Apa yang dapat saya simpulkan di sini adalah tarbiyah (didikan) itu sendiri. Tarbiyah bukan segala-galanya, tapi segalanya bermula dengan tarbyah. Dengan tarbiyah manusia itu mampu untuk berubah .Dengan tarbiyah manusia itu mampu untuk mentarbiyah. Dengan tarbiyah manusia itu mampu untuk ditarbiyahkan, dengan tarbiyah juga manusia itu mampu untuk menimbulkan rasa yang mendorong  untuk melakukan sesuatu kebaikan. 

Akhir kata, untuk diri sendiri dan semua, ayuh semak kembali tarbiyah dzatiyyah (self tarbiyah) dalam diri kita. Bersama-sama kita bermuhasabah dan bermujahadah di university tarbiyah ini yang memerlukan pengorbanan dan kesabaran yang tinggi

Berkata Ibrahim bin Abi Ablah:

"Kita pulang dari jihad yang kecil (menghadapi musuh lahir) untuk menuju jihad yang besar (menghadapi musuh batin)"

 akhir kata : bermujahadah itu pahit kerana yakinlah syurga itu manis :)


Apabila seseorang dikehendaki ALLAH untuk menjadi baik, ALLAH akan memberi rezeki kepadanya berupa sahabat yang baik. Jika ia lupa, maka sahabat itu akan mengingatkan, dan jika ia ingat, maka sahabat itu akan menolongnya





Kehidupan ini adalah suatu perjuangan, 
yang tidak mungkin berpeluang walau sesaat untuk berpangku tangan 
kerana 'semaian' yang sempurna 
mampu membuahkan 'hasil' yang lumayan  :)


 Hanya kanak-kanak sahaja yang cuba menepis tangan kita yang membantunya, sedang dia masih bertatih. Tepuk dada tanya Iman :)







Nota 1: Habis satu paper hari ni.Alhamdulillah. Esok menyusul lagi satu, kemudian Khamis minggu depan pula. Insya-ALLAH. Doakan saya ;)
 

Nota 2: Selamat menonton Tomato 2.0 bagi yang belum menonntonnya.  Tomato 2.0, buat pertama kalinya saya menyentuh mengenai maratib amal, walaupun sering "diulang siar" dalam usrah :)



Wallahua'lam






Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH