Sunday, September 27, 2009

lebaran 2009 tanpa ayahanda....

Assalamualaikum semua…salam lebaran buat seluruh umat Islam di seluruh dunia…Alhamdulillah kita di panjangkan umur lagi dapat beraya pada 1 Syawal 1430h…mohon maaf sebab dah lama tak update blog ni…sibuk..tambah2 kagi tengah cuti…kat rumah tak ada internet…tahun ni first time kami beraya tanpa we(ayah) yang kembali ke rahmatullah pada awal Ramadhan….rasa macam satu kehilangan yang besar pada 1 Syawal hari tu…teringat-ingat kenangan berhari raya bersama arwah tahun lalu…kami makan-makan dulu before pergi solat Aidilfitri…salah satu makanan kegemaran arwah nasi dagang…kalau ikut ma,dia tak nak buat nasi dagang hari tu,tapi disebabkan anak-anak dan cucu-cucu nak makan,terpaksalah buat walaupun hati terkenangkan arwah suami tercinta…

Kalau tahun sebelum ni,anak2 sedara suka sangat nak salam ngan tok wan diaorang…dapat duit raya satu sorang,…jadilah…kami anak2 pun dapat juga..even yang dah jadi mak dan bapak budak pun…arwah memang awal2 lagi sedia nak bagi duit raya kat cucu2nya…cucu2 ramai tu..tapi semua dapat bahagian masing2…fair and square…no discrimination…satu yang saya bangga ngan arwah we,beliau tak lokek ngan anak cucu…ngan orang lain pun same je,especially kalau ngan budak2…bukan nak riak,bukan nak berbangga,tapi tak semua orang boleh buat bagi duit raya kat semua budak2 yang datang umah,tak kira kenal atau tak(masa raya)…berdasarkan pengalaman sendiri…bukan nak ditujukan kepada sesiapa…wallahu a’lam bissowab…

Kakak2 dan abang2 pun bukan semua boleh balik beraya ngan ma hari tu….ada yang kena beraya di rumah mentua masing2…tak pe lah,kami2 yang masih single lagi ni masih setia lagi beraya kat kampong…lepas breakfast di pagi raye, kami ke masjid untuk solat aidilfitri….bila dengar je takbir raya, sekali lagi air mata saya tumpah tanpa dapat ditahan-tahan..sebak sangat2…macam orang beraya kat overseas je tak dapat balik tanah melayu….tapi yang ni lain punya kes, tak dapat lagi beraya bersama arwah we sampai bila2….

Then,kami pergi melawat kubur arwah we….sedekahkan yasin buat arwah…and, sadness came again ….sambil2 baca Yaasin air mata ni tak henti2 mengalir….i cant express my feeling at that time…sampai tak terkeluar suara masa tengah baca yasin tu…sebak, sedih,sayu…semua ada….malu pulak bila orang tengok…biasalah,baru2 lagi…memang la sensitive…sambil2 tu,kami lawat juga kubur arwah mak2 sedare (kakak2 we)…sebelum ni ,mase raye, tak pernah ke kubur…tapi, tahun ni dan tahun2 yang mendatang,akan jadi satu mepastian buat kami semua…insyaallah…
Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 beriman….semoga juga,kami semua tabah menghadapi dugaan yang maha esa….semua kenangan beraya bersama arwah tak akansaya lupa sampai bila2….dan tak lupa juga,semoga hubungan kami adik beradik akan terus kukuhdan berkekalan even arwah we dah tak ada…..full of love among us.....we miss all the time with you dad...thanks for everything....love and miss you all da time...



lebaran 2009 tanpa we(ayah)...miss u always...

Wednesday, September 16, 2009

A Daughter's Words....

Assalamualaikum sahabat2 sekalian..harap semuanya ceria…dah nak masuk Syawal katakan….sedar tak sedar,kita dah pun nak mengakhiri Ramadhan 1430h…hari ni genap 26 hari kita berpuasa tahun ni…Alhamdulillah panjang umur dan sihat tubuh badan..dan genaplah juga 26 hari arwah we(ayah) kembali ke rahmatullah….Al-Fatihah buat allahyarham..

Makin nak dekat raya ni,makin terasa kehilangan arwah….kalau masa kat u tak rasa sangat,mungkin busy dengan benda lain..bila dah balik rumah,tempat yang menjadi kenangan bersama arwah,terasa sangat2 kehilangannya…bila tengok bilik rasa macam arwah ada lagi je…setakat ni pun saya masih tak berani nak masuk bilik arwah dulu..hari ni bila buka laptop tengok gambar dengan arwah masa raya terakhir beliau tahun lepas,air mata saya tanpa segan silu mengalir keluar….sedih sangat2..tak dapat bayangkan macam mana suasana raya tahun ni….

Syukur kepada Allah,sempat juga saya menghabiskan masa bersama arwah selama 20 tahun,biarpun saya tidak berada di sisinya semasa saat2 sakaratulmaut bertamu…banyak kenangan yang akan sentiasa menjadi kenangan sampai bila2…hubungan saya dengan arwah dulu pun bukan lah rapat sangat,mungkin arwah sedikit garang..kalau ada yang tak kena dengan kami mesti dia marah…saya pun kadang2 menangis bila kena marah….dalam keadaan garang pun ada masanya arwah sporting…bila saya bagitau je nak beli laptop terus dia keluarkan duit….

Cucu2 pun kadang2 takut ngan arwah Tok Wan diaorang…tapi kalau ada yang selamba macam Amir dan Ismail,dia orang kamcing ngan arwah….Bila tanya diaorang tok wan mana,diaorang cakap tok wan dah pergi....pergi mana tak tau..mungkin yang masih kecil tak faham ape yang sedang berlaku..tiap kali dapat cucu baru,biasanya arwah akan baca selawat dan lain2 buat cucu2nya…tapi tak sempat untuk Ridhuan yang lahir seminggu sebelum kematian arwah…masa tu arwah sakit….arwah we ada lagi sorang adik bongsu kesayangan yang kami panggil mak su…walaupun jarang jumpa,tapi hubungan adik beradik agak rapat…masa dapat tau arwah sakit,mak su pun join kita orang turut mengalirkan air mata melihat keadaan abangnya…

Last sekali saya jumpa arwah we masa dia masih sihat dan ceria masa dia hantar saya semasa hari pendaftaran di UIA Kuantan…bila masa nak balik,arwah yang sedih sampai berair matanya…arwah juga ada bagitau kakak yang tinggal di Kuantan semasa nak hantar balik kat terminal yang dia tak datang dah sini(Kuantan)..rupa2nya tu satu tanda yang dia rasa nak pergi buat selama2nya..

Bila balik masa arwah masuk wad,tengok keadaan arwah buat saya jadi sedih…bayangkan selama 3 minggu beliau di hospital,boleh dibilang berapa patah perkataan yang kami bicarakan…keadaan arwah yang agak kritikal membuatkannya sukar untuk bercakap…baring sepanjang masa tanpa sedikit pun kudrat untuk bangkit…sedihnya hanya Tuhan yang tahu…sepanjang arwah di hospital,ramai sanak saudara yang datang melawat….arwah we ramai kenalan dan sanak saudara,sampai ma sendiri pun tak kenal…sehinggakan pak guard naik atas sebab nak minta kami semua meninggalkan pesakit kerana waktu melawat dah tamat…

Pernah sekali saya bermimpi yang arwah kembali sihat seperti sedia kala (mimpi masa arwah sakit) , dia peluk dan cium kami semua…tetapi, hakikatnya, kami semua yang mencium arwah buat kali terakhir…sejuk dan tenang wajah arwah masa tu….ada juga arwah bagitahu,sempat ke tidak dia puasa tahun ni….bila tengok kereta bawah garaj tu,secara automatik teingat kat arwah…tu belum tengok lagi baju2 arwah yang tersusun rapi dalam almari…rasanya semua berlaku dalam sekelip mata je…arwah sakit dan meninggal…

Alhamdulillah,masa hari pengebumian,kami adik beradik sempat melihat wajah arwah buat kali terakhir..begitu juga cucu2 arwah…baca quran dan sedekahkan Yaasin…selepas solat zohor,arwah dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampong Berangan berdekatan dengan kubur arwah kakaknya…Al Fatihah buat allahyarham Haji Wan Omar Wan Ab Rahman…
Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang soleh….dan semoga diterima amalan arwah semasa hidupnya…

Kenangan bersama arwah we tak akan saya lupakan sampai bila2…kita semua yang masih hidup di dunia ini teruskanlah kehidupan….grow stronger…ajal dan maut di tangan tuhan..bukan batasan kita untuk mengetahui bila ajal kita…verily unto God that we belong and verily unto God shall we return.

FADHILAT AYAT QURSI

Untuk amalan dan renungan kita semua.....

Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis
* Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud: " Sesiapa pulang ke
rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan
matanya.

* Sabda baginda lagi; " Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada
pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah
memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."

* Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara
Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

* Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat
pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta
hasutan syaitan.

* Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar
daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri
daripada memasuki rumah.

* Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan
ketika dalam perjalanannya.

* Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya-Allah, boleh
menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

* Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda
menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah
mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan
batin.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat
tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang
Fardhu,ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang,tidak
menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barangsiapa
membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas
rumahnya,rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitanya.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu,
Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2
orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon
keampunan dan mendoakan baginya.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza
wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti
orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

* Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan
nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya

dari Abdullah bin 'Amr r.a. , Rasullullah s.a.w. bersabda,
" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

Wallahu A'lam Bissowab...

Zikrullah

Muaz bin Jabal r.a memberitakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w bersabda: "Bahawa penghuni-penghuni syurga setelah tibanya di syurga tidak akan menyesal dan tidak akan berdukacita mengenai suatu apapun kecuali masa yang telah berlalu dalam dunia tanpa zikrullah."


Apabila penghuni-penghuni syurga menyaksikan pahala ganjaran yang bertimbun-timbun laksana gunung bagi sebutan nama Tuhan yg Maha Suci yang ia sebutkan didalam dunia hanya sekali sahaja.Maka dia akan menyesal seraya berkata, " Alangkah ruginya aku kerana masaku yang banyak terbuang di dunia tanpa zikir.

" Hafiz-ibnu-Hajar rah.a menulis dalam kitabnya 'Al-Munabbihat' bahawa Yahya bin Muaz rah.a (seorang ahlullah yang terkemuka di mana-mana di dunia ini) sering berkata di dalam munajatnya: " Ya ALLAH, hamba tidak merasa gembira di malam hari kecuali dengan bermunajat dan berbisik-bisik kepada Engkau.

Dan hamba tidak berasa gembira di siang hari kecuali dengan beribadat kepada Engkau. Dan hamba tidak merasa gembira di dunia ini kecuali dengan menyebut nama Engkau yang Maha Agung.

Dan hamba tidak akan berasa puas di alam akhirat kecuali dengan pengampunan Engkau (terhadap dosa-dosaku).

Dan hamba tidak akan berdukacita di syurga kecuali dengan menyaksikan wajah Engkau (Yang Maha Indah).”"


bulan -bulan puasa ni,basahkanlah lidah dengan zikrullah,lagi baik dari kita mengumpat dan bercakap perkara yang sia-sia...

Saturday, September 12, 2009

Anjing-Anjing Neraka

sama-sama kita hayati....moga-moga menjadi iktibar kepada kita semua...InsyaAllah.

Sabda Rasulullah S.A.W kepada Mu'adz, "Wahai Mu'adz, apabila di dalam amal perbuatanmu itu ada kekurangan :

• Jagalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
• Bacalah Al-Qur'an
• tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
• Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.
• Jangan engkau tinggikan dirimu sendiri di atas mereka.
• Jangan engkau masukkan amal perbuatan dunia ke dalam amal perbuatan akhirat.
• Jangan engkau menyombongkan diri pada kedudukanmu supaya orang takut kepada perangaimu yang tidak baik.
• Jangan engkau membisikkan sesuatu sedang dekatmu ada orang lain.
• Jangan engkau merasa tinggi dan mulia daripada orang lain.
• Jangan engkau sakitkan hati orang dengan ucapan-ucapanmu.

Nescaya di akhirat nanti, kamu akan dirobek-robek oleh anjing neraka. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud, "Demi (bintang-bintang) yang berpindah
dari satu buruj kepada buruj yang lain."

Sabda Rasulullah S.A.W., "Dia adalah anjing-anjing di dalam neraka yang akan merobek-robek daging orang (menyakiti hati)
dengan lisannya, dan anjing itupun merobek serta menggigit tulangnya."

Kata Mu'adz, " Ya Rasulullah, siapakah yang dapat bertahan terhadap keadaan seperti itu, dan siapa yang dapat terselamat daripadanya?"

Sabda Rasulullah S.A.W., "Sesungguhnya hal itu mudah lagi ringan bagi orang yang telah dimudahkan serta diringankan oleh Allah S.W.T."

Dosa setelah meninggal.....

Bila seseorang sudah bertaubat atas dosa-dosa yang
pernah dikerjakannya selama ini di dunia, serta sudah
menunaikan semua hak manusia yang pernah dizaliminya,
maka semoga Allah SWT mengampuninya dan menghapus
semua dosa-dosanya.

"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada
Allah dan katakanlah perkataan yang benar, niscaya
Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan
mengampuni bagimu dosa-dosamu…".(QS.Al-Ahzab : 70-71)

Sedangkan jenis dosa yang terkait dengan hal
menyebabkan orang lain ikut berbuat kejahatan, memang
ada dan diakui dalam hukum Islam. Sebagaimana yang
dijelaskan oleh Rasulullah SAW :

Rasulullah SAW bersabda,”Siapa yang mengerjakan
(mentradisikan) perbuatan baik, maka dia mendapat
pahala atas amalnya dan amal orang lain yang ikut
mengerjakan kerananya. Dan siapa yang mengerjakan
(mentradisikan) perbuatan jahat, maka dia mendapat
dosa atas amalnya dan amal orang lain yang ikut
mengerjakan kerananya.

Dari hadis ini kita dapat difahami bahawa meskipun
secara peribadi seseorang sudah berhenti dari
kejahatan itu dan bertaubat, namun kerana orang lain
masih saja melakukan kejahatan oleh sebab dahulu
diajarkannya, maka dia pada hakikatnya masih punya
saham dalam kejahatan orang lain itu. Sehingga untuk
membebaskan diri dari dosa yang terus mengalir, maka
dia berkewajiban untuk menghentikan orang lain itu
sebelum ajal datang menjemputnya.

Hal itu kerana dialah yang menjadi penyebab orang lain
melakukan kejahatan, mungkin kerana dia menjadi
pengajarnya, menganjurnya atau yang memberi contoh
buruk. Maka menjadi kewajibannya untuk mencabut semua
tanggung jawab dengan meminta kepada orang yang kini
menjadi jahat kerananya untuk berhenti dari semua
pekerjaan jahat. Dan menjadi kewajibannya untuk
berlepas diri dari semua yang dikerjakan oleh orang
lain atas sebab dirinya diawalnya.

Bahkan seharusnya dia memperbanyak amal kebajikan yang
berkesan untuk memotivasi orang lain mengikuti
langkahnya. Agar pahalanya terus mengalir dan dapat
menghapus dosa-dosanya itu.

wallhua'lam

Kasih MAMA

Nurse, boleh saya tengok bayi saya?" ibu muda yang baru
bersalin
itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang
jururawat.

Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih
merah itu.
Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut
yang menutup
wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik bayi
tersebut berada
dipangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar
tingkap. Tidak
sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang
terperanjat melihat
bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga.

Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih
berganti
sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor
bagaimanapun
mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang
cukup
mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu...

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada
cuping telinga
itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis
memberitahu
bagaimana dia diejek rakan-rakan. "Mereka kata saya
cacat," katanya
kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai
kata sangat.
Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang
dengan menyandang
pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping
telinga, si
anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus
memujuk Ayah kanak-
kanak itu bertemu doktor. "Saya yakin dapat melakukannya
jika ada
penderma," kata pakar bedah. Bermulalah suatu
pencarian bagi mencari
penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu...

"Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini.
Ibu dan ayah telah
mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya
dirahsiakan," kata
si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si
anak muncul sebagai
manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah
cemerlang dan rasa
rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup
seronok,
bagaimanapun
dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat
20-an, si anak
menjawat
jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

"Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu
siapakah penderma
telinga ini, saya ingin membalas jasanya," kata si
anak berkali-kali.
"Tak mungkin," balas si ayah. "Perjanjian antara ayah
dengan penderma
itu
masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba." "Bila?"
tanya si anak.

"Akan tiba masanya anakku," balas si ayah sambil
ibunya
mengangguk-angguk.
Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun
lamanya.

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak
berdiri di sisi keranda
ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya
yang kaku.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat
kedua-dua cuping
telinga
ibunya tiada.

"Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si
ayah berbisik ke
telinga anaknya. "Tetapi tiada siapa pernah mengatakan
ibumu cacat, dia
tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling
cantik yang
pernah
ayah temui. Tak percaya... tanyalah pada sesiapa pun
kenalannya."


Ps :
Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal
tetapi di hati. Cinta
sejati bukan pada apa yang dilakukan dan
dihebah-hebahkan tetapi
pengorbanan tanpa diketahui.

Selagi ibu kita ada didunia ini, ciumlah dia, cium
tangannya, sentiasa
minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya,
bukannya dengan
bermasam
muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah SYURGA DI
BAWAH TELAPAK
KAKI
IBU, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi
hayatnya ada,
curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya, 'love u
mom'

'HAYATILAH KRISTAL KITA'

Friday, September 11, 2009

Orang baru.....

Alhamdulillah,tanggal 15 0gos 2009 yang lalu,bertambah lagi seorang hamba Allah..Kakak saya selamat melahirkan anak yang ke-4....dapat baby boy...syukur....sekarang dia dah ada 2 lelaki dan dua perempuan...fair kan...dan juga bertambahlah bilangan cucu ma dan arwah we(ayah)...kira punya kira,kalau tak silap yang ni cucu ke-36......ramai kan....best juga ramai anak buah ni...macam-macam perangai ada.....nakal,manja,kelakar.....

baby baru ni diberi nama Wan Muhammad Ridhuan.....yang bermaksud keredhaan...lawa kan maksudnya....moga sentiasa mendapat keredhaan Allah...Amin...



ni la gambar Ridhuan...,masa ni baru lepas cukur rambut..cute kan...baby,biasalah...

Tapi,Ridhuan ni tak sempat nak kenal arwah tok wan dia...Mungkin ada hikmah disebaliknya...saya dulu pun tak sempat kenal arwah datuk dan nenek sebelah we(ayah)...kedua-dua meninggal masa saya kecik lagi....dapat tengok gambar je la...

Semoga Ridhuan (kadang-kadamg sya panggil dia wan junior)menjadi anak dan adik yang soleh buat ayah,umi,abang dan kakak...insyaallah...sayang kamu....

Air Mata Taubat Nabi Adam a.s.

Tahukah saudara semenjak Nabi Adam terkeluar dari syurga akibat tipu
daya iblis, beliau menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tidak mengangkat
kepalanya ke langit kerana terlampau malu kepada Allah swt. Beliau sujud
di atas gunung selama seratus tahun. Kemudian menangis lagi sehingga air
matanya mengalir di jurang Serantip. Dari air mata Nabi Adam itu Allah
tumbuhkan pohon kayu manis dan pokok cengkih. Beberapa ekor burung telah
meminum air mata beliau. Burung itu berkata, "Sedap sungguh air ini."

Nabi Adam terdengar kata-kata burung tersebut. Beliau menyangka
burung itu sengaja mengejeknya kerana perbuatan derhakanya kepada Allah.
Ini membuatkan Nabi Adam semakin hebat menangis. Akhirnya Allah telah
menyampaikan wahyu yang bermaksud, "Hai Adam, sesungguhnya aku belum
pernah menciptakan air minum yang lebih lazat dan hebat dari air mata
taubatmu itu."

Apa Yang Akan Ditanya:
>
Dalam sehari ada 24 jam.?
Dalam sejam manusia bernafas sebanyak 4320 kali.
Dalam setiap kali bernafas Allah akan tanya dua perkara semasa
nafas keluar dan masuk.
Pertanyaan itu ialah, "Apa perbuatan yang kita lakukan semasa nafas itu
keluar dan masuk ?

Tiga Cahaya Di Hari Kiamat
Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.

Apabila ditanya cahaya apakah ini ? Lalu dijawab :
"Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang ketika
di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan
mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.

Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang
sebelum azan.

Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia
sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

Kala Jengking Neraka
Di hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam
yang bernama "Huraisy" berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini
dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.
Malaikat Jibril bertanya : "Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa
yang kau cari?"

Huraisy pun menjawab, "Aku mahu mencari lima orang. Pertama, orang yang
meninggalkan sembahyang. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat.
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap
tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak."

isteri seorang khunsa....

Semasa Khalifah Ali r.a. memerintah maka terjadilah suatu
peristiwa yang tidak pernah terjadi sebelumnya.Seorang lelaki
telah berkahwin dengan seorang wanita khunsa ( memiliki dua alat
jantina ).Si suami juga menghadiahkan seorang jariah kepada
isterinya.Setelah beberapa lama maka isterinya yang khunsa itu
melahirkan anak.Selepas itu tiada berapa lama timbul pula nafsu
berahi wanita khunsa ini terhadap jariahnya.Akhirnya jariah
inipun melahirkan anak juga.

Masyarakat menjadi gempar dan peristiwa ini terus tersebar hingga
sampai kepada pengetahuan Khalifah Ali. Khalifah terus
menghantar seorang pakar untuk mengesahkannya.Ternyata wanita
khunsa ini mengalami haid seperti perempuan serta keluar mani
dari dua alat kelaminnya.
Dia boleh dijimak oleh suaminya serta dapat pula menjimak
jariahnya.Untuk menentukan jantina sebenar wanita khunsa ini
Khalifah Ali tidak ketandusan akal.Beliau menghantar pakar untuk
menghitung tulang rusuk wanita ini.

Hasilnya ternyata tulang rusuk sebelah kiri kurang satu
dari kanannya.Khalifah Ali menetapkan bahawa wanita khunsa ini
adalah lelaki. Alasannya kerana ALLAH menciptakan Adam yang
tinggal keseorangan di dalam syurga , ALLAH lalu mengambil satu
tulang rusuk sebelah kiri Adam dan diciptakan Hawa daripadanya.
Oleh sebab itu tulang rusuk sebelah Adam telah kurang
satu. Khalifah Ali lalu memisahkan perkahwinan wanita khunsa
ini dengan suaminya kerana ianya dianggap tidak sah.

mujahid fisabillah

wassalam

Renungan buat semua.....

RENUNGKANLAH
------------
Siapakah orang yang sombong
Orang yg sombong adalah orang yg di beri penghidupan tapi tidak mahu sujud
pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan
sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yg ada di bumi dan langit pada
TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya
Orang yg telah mati hatinya adalah orang yg diberi petunjuk melalui ayat2
Qur'an, Hadith dan cerita2 kebaikan namun merasa tidak ada apa2 kesan di
dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dunggu kepala otaknya
Orang yg dunggu kepala otaknya adalah orang yg tidak mahu lakukan ibadat
tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu
dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yg kuat
Orang yg kuat adalah orang yg dapat menahan kemarahannya ketika ia di dalam
kemarahan.

Siapakah orang yg lemah
Orang yang lemah adalah orang yg melihat akan kemaksiatan di depan matanya
tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil
Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yg berat lidahnya untuk membaca
selawat keatas junjungan Rasulullah s.a.w.

Siapakah orang yang buta
Orang yg buta adalah orang yg tidak mahu membaca dan meneliti akan
kebesaran Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli
Orang yg tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yg baik
namun tidak di endahkannya.

Siapakah orang yang sibuk
Orang yg sibuk adalah orang yg tidak mengambil berat akan waktu solatnya
seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yg manis senyumanya
Orang yg mempunyai senyuman yg manis adalah orang yg di timpa musibah lalu
dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya
Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yg menangis airmata mutiara
Orang yg menangis airmata mutiara adalah orang-orang yg sedang bersendiri
lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu
mengalir airmatanya.

Siapakah orang yg kaya
Orang yang kaya adalah orang yg bersyukur dengan apa yang ada dan tidak
loba akan kenikmatan dunia yg sementara ini.

Siapakah orang yg miskin
Orang yg miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yg ada sentiasa
menumpuk-numpukkan harta.
Siapakah orang yg pandai
Orang yg pandai adalah orang yang bersiap siap untuk hari kematiannya
kerana dunia ini berusia pendek sedang akhirat kekal abadi

Siapakah orang yg bodoh
Orang yg bodoh adalah orang yg beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk
dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya
Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang senantiasa
mempertingkat ilmu agamanya.

Siapakah orang-orang yg mundur hidupnya
Orang yg mundur dalam hidupnya adalah orang yg tidak memperdulikan akan
halal dan haramnya akan sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu
Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana hanya dua
syarat saja yg memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang,
pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yg rugi
Orang yg rugi adalah orang yg sudah sampai usia pertengahan namun masih
berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.

Siapakah orang yg selalu ditipu
Orang yg selalu di tipu adalah orang muda yg menyangka bahawa kematian itu
berlaku hanya pada orang tua.

Siapakah orang yg paling cantik
Orang yg paling cantik adalah orang yg mempunyai akhlak yg baik.

Siapakah orang yg mempunyai rumah yg paling luas
Orang yg mempunyai rumah yg paling luas adalah orang yg mati membawa amal
amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yg mempunyai rumah yg sempit lagi dihimpit
Orang yg mempunyai rumah yg sempit adalah orang yg mati tidak membawa
amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yg mempunyai akal
Orang yg mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak
kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa
neraka.

siapakah diri kita????
hanya diri sendiri yang dapat mengungkap siapakah kita....

Thursday, September 10, 2009

Merdeka sementara....

Tamat Sudah mid term fasa pertama....

Alhamdulillah,mid term fasa pertma dah berakhir pagi tadi....Number Theory dan UNGS...keseluruhan okey...ad juga yang tak dapat jawab...biasalah lumrah jawab exam...mudah-mudahan mendapat markah yang memberangsangkan..InsyaAllah..esok dah start cuti mid sem sekali dengan cuti raya...tapi lepas raya ada lagi 2 paper mid term...tu yang saya kata merdeka sementara...so,cuti 2 minggu ni tak boleh main2 la...kena study untuk coming paper plak...

tapi boleh ke cuti lama-lama dan study kat rumah...satu dalam seribu manusia yang dapat buat study sambil cuti..melalui pengalaman tinggal di asrama 5 tahun,bila cuti je,study dan tido seimbang...study lebih sikit dari tidur...bila dah buka sekolah baru sibuk nak buat homework dan seangkatan dengann...

buat peringatan untuk semua dan juga untuk diri yang daif ini,sentiasa bersedia dalam pelajaran walaupun esok tak ada exam....bahagi masa dengan sebaik-baiknya...diri ini pun pernah juga study last minute,tapi keputusannya agak mengecewakan...dan belajarlah dari kesilapan dulu...sentiasa bermuhasabah diri kita...InsyaAllah...


"Kejayaan tidak berlaku secara magis. Ia juga tidak berlaku secara spontan. Ia dicapai kerana formula yang digunakan ialah formula Allah Yang Maha Mengetahui. Formula ini mementingkan perubahan dalaman. Ia mementingkan iman serta kebersihan hati. Dengan kedua-dua ini segala bisikan yang menyesatkan akan dapat ditangkis dan segala kealpaan akan dapat dikawal. Dalam surah An-Nahl ayat 99-100 Allah berfirman, 'Sesungguhnya syaitan tidak ada kekuasaan ke atas orang-orang yang beriman serta bertawakal kepada Tuhannya. Sesungguhnya kekuasaan syaitan hanyalah ke atas mereka yang mengambilnya menjadi pemimpin dan mereka yang mempersekutukannya dengan Allah.'

Bittaufiq Wannajah.....

FADHILAT SURAH AL-IKHLAS

Bismillah...
Au Zubillah Himinasyaitan Nirrajim tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang telah dikutuk
oleh Allah

Bacalah ayat ini sebelum anda lakukan apa sahaja kerana dengan bacaan
ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita
dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari. Sebelum anda masuk
rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas
(iaitu ayat: Qulhuwallahu Ahad. Allahussamad. Lam Yalid wWalam Yu-Lad.
Walam Yakul Lahu Kufuwan Ahad.) sebanyak 3 kali.


Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.
Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah
berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat
kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan
membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam,
seorang yang jarang bersolat akan sukar tersebut. Tetapi bagi mereka
yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat
akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya :
Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa
dua-tiga minit? tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab.
Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk
mengkhatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali
mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali
bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu
apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas
tiga kali.
Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa
Saiyidina Ali betul. Ini kerana Rasulullah SAW pernah berkata bahawa
membaca surah Al-Ikhlas ganjarannya sama dengan membaca 10 jus
kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak
tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus
Al-Quran.

Wallahu a'lam bissowab...

Friday, September 4, 2009

tangisan dan air mata

salam buat sahabat-sahabat sekalian.ini ada sedikit perkongsian untuk tatapan dan renungan kita bersama.
semoga bermanfaat.InsyaAllah.

Jenis2 air mata:

Kata Ibnu Qayyim-10 jenis tangisan:

1)menangis kerana kasih sayang dan kelembutan hati
2)menangis kerana rasa takut
3)menangis kerana cinta
4)menangis kerana gembira
5)menangis kerana menghadapi penderitaan
6)menangis kerana terlalu sedih
7)menangis kerana terasa hina dan lemah
8)menangis untuk mendapat belas kasihan orang
9)menangis kerana mengikut orang menangis
10)menangis orang munafik yakni pura2 menangis

"....dan bahawasanya Dia lah yang menjadikan oang tertawa dan menangis."(An Najm:43)

Tangisan,tercela atau terpuji???

Ada tangisan(yang melampau2)yang sangat dicela umpamanya meratapi mayat dengan meraung-raung dan memukul dada.

Ada pula tangisan yang sangat dipuji dan dituntut iaitu tangisan kerana dosa2 yang silam atau kerana takut akan azab dan seksa Allah.

Air mata yang tidak dituntut:

1)jangan menangis kalau tak tercapai cita2 bukankah Tuhan yang telah menentukannya.
2)janganlah menangis kerana tonton filem sedih kerana itu cuma lakonan sahaja.
3)janganlah menangis jika gagal dalam peperiksaan mungkin kita kurang membuat persediaan.
4)jangan menangis kalau wang kita hilang.
5)jangan menangis kalau kita tidak dinaikkan pangkat.yakinlah rezeki itu adalah pemberian Tuhan.


Dari itu????

Simpanlah air mata tangisan itu semua buat bekalan untuk menginsafi di atas kecuaian yang telah melanda diri,segala dosa2 yang berupa bintik hitam yang mengkelamkan hati hingga suka untuk mendapat hidayah Allah.serulah air mata itu dai persembunyiannya di balik kelopak mata agar ia menitis dan mencuci hati agar ia putih dan semoga ia dapat melebur dosa2 dan juga moga mendapat ampunanNya.

Renung-renungkan.....

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH