Thursday, December 30, 2010

diariku; 2010

salam a'laik.....


kita sekarang sudah menghampiri 2011....Insya-Allah, 1 January 2011 bersamaan dengan 26 Muharram 1432H....kejap je, dah nak masuk bulan Safar...

Bagaimana 2010 anda????menarik???I hope so!

The best moment that I’ve ever had in 2010:-


January:-

new year in Penang...hehehe....sambil2 melawat Harith di Parit Buntar...one week after he was born....pekena mee udang sama char kuew tiaw barang sepinggan...hehehe....






march:-

I went to International Book Fair at PWTC 2 days before the first paper. Finally, I bought these:-

  • Secangkir Teh Pengubat Letih by Ustaz Hasrizal.
  • Di Sebalik Diri by Mohd Shukri
  • 2 types of Chicken Soups.


April-June

ambik short semester kat Gombak for two months. Yes, talking about Gombak, it’s amazed me.



Second family gathering in Kuantan (Sanctuary Resort). It was very special moment to all of us. See the pictures below

my beloved mother, brothers and sisters..~


all the families...







Village of Knowledge (VOK) for 2 weeks




July:-

jadik budak tahun 2...hehehe...naik pangkat sket...belajar dah makin susah....huhuhu....


Eid gathering 2010


ukhuwah day 2010


August-October :-

fasting, Eid Mubarak....



November-December :-

Yo's wedding...


Penang again...penutup jalan2 saya tahun 2010....





penutup bersama-sama family 2010,adalah n3 sebelum ini....


my books for 2010

  • Secangkir Teh Pengubat Letih by Ustaz Hasrizal.
  • Di Sebalik Diri by Mohd Shukri
  • 2 types of Chicken Soups.
  • Travelog Haji Mengubah Sempadan Iman
  • Travelog Dakwah Meniti Hari Esok
  • Dahsyatnya Doa Ibu
  • Where Rainbows End
  • The Gift
  • A Place Called Here
  • The Book of Tomorrow
  • Men Are From Mars Women are From Venus
  • if you could see me now
  • one for my baby
***** ada lagi...lupa tajuk...hehehe...*****

I choose "the gift" and "where rainbows end" as the best books in 2010....

i choose Alex Stewart and Lou Suffern as the best characters....hahaha....


last but not least,

happy birthday to Abg Man and Abg Je....1st January 2011....both of you have a special day...first day for every year...may Allah bless....may ALLAH grant you a soul free from sin and a body from sickness....may this age become the most exciting ever in your whole life....Insya-ALLAH...


n3 terakhir untuk 2010....hehehe....we'll meet again "next year"...hahaha.....



wassalam....

Tuesday, December 28, 2010

cerita lepas...~

salam a'laik



minggu lepas balik rumah ada kenduri arwah...ingat kan ramai tak balik, but it was really an awesome...all of us were at home at that time except Abg Di, Abg Din and Kak Ti...we had such a great moment there...i love it...

semalam baru tiba dari rumah...malam semalam saya dehydration...semalaman mengeluarkan isi perut...may i use "vomit" instead of "muntah"...hehe...start lepas maghrib sampai la ke subuh....vomit....sampai masa bangun nak solat subuh, letih dan lesu...rasa macam kosong dalam perut...rasanya kalau ke hospital, haruslah "satu botol masuk air"(macam tahu2)....tapi semalam ke klinik saja otw balik Kuantan...i got MC beserta ubat-ubatnya...semestinya ada "ORS"(garam)..huhu...sabar je la...

talking about clinic, I'm sick of government clinic....service tak memuaskan....saya jarang ke klinik kerajaan walaupun ianya adalah free...tapi semalam dah takde pilihan..nak jalan jauh tapi tak larat....keluar rumah jam 7.30, mana ada klinik swasta buka masa tu...terus saja singgah kat klinik kerajaan yang berhampiran....mungkin kalau keadaan tak terdesak, saya tak ke klinik kerajaan...mungkin juga sebab "service yang disediakan" timbul isu ramai yang memilih hospital swasta berbanding hospital kerajaan....
cukup untuk itu...

we're celebrated Harith's birthday on 25th December last 3 days...as i told you before, harith is a "Christmas baby"...hehehe.... Wan Muhammad Harith is already one years old...Ahamdulillah, he is a healthy little boy, not a little baby anymore....well done Harith!

let's see the photos...


Harith,almost one year ago....hehe...



special tiramisu from papa n mama....~



birthday boy muka ngantuk....

kanak2 comot vs cumil..hehehe...Amir, Harith, Wahidah and Ridhwan.....







papa tolong...~



latest Imani...Imani dah mula kenal orang....kalau sapa2 yang dia tak kenal nak amik, mesti nangis...
meh kakak2 dan abang2 sepupu Harith tolong Harith ye....hehehe....


Ayish penat la Mama...


kanak2 riang except the daddy, and 2 aunties...hehehe


p/s: ini bukan n3 untuk Harith ye....jangan salah faham....saya sayang semua anak2 sedare saya....kamu semua buat saya gembira....hehehe.....

masih kurang mood untuk makan....huhuhu...doa kan saya....





wassalam....




Friday, December 24, 2010

siapa jiran kita

salam a'laik....


sebenarnya nak kongsikan lagu ni...dah lama pun lagu ni...mesti semua dah tau...tapi mesejnya mendalam....


Sendu Sendawa
-Mestica-


Tidak sempurna iman
Jika kau tidur dalam kekenyangan
Sedang jiran tetanggamu
Menangis kerana kelaparan?
~ Al-Hadis ~

Dua kata yang berbeza
Dicantum menjadi satu
Tetap tidak kan sama maksudnya
Berlain sifatnya, nilainya, hikmatnya
Sendu dan sendawa

C/O
Adakah kau tahu
Siapakah mereka jiran tetanggamu
Pernahkah engkau melihat
Apakah dalam sendu atau sendawa
Kenalilah dan bertegurlah sapa
Dengan akhlak yang mulia
Hidup berjiran susah dan senang
Suka duka dirasa bersama

Hak tetangga berkenal bermesra
Hak tetangga menggembirakannya
Hak tetangga bertanya khabarnya
Makan minumnya semua

Kenalilah jiran kita
Hormatilah kita sesama kita
Hormatilah jiran kita, bersaudara?

Hak tetangga menutup aibnya
Hak tetangga doakan mereka
Hak tetangga menjaga hartanya
Sakit demamnya

Hormatilah jiran kita
Kita sesama kita

Bersaudara ibarat pohon tumbuh merendang
Jadi teduhan musafir lalu
Hujan dan panasnya

Bersaudara ibarat tubuh manusia
Satu anggota terasa sakit
Sakitlah seluruh anggotanya


kalaulah anda semua ditanya, kenal ke semua jiran-jiran? bagi saya nak kata kenal semua itu adalah mustahil,tapi tak pelik kalau kenal semua...betul tak?hehehe...tak kan lah jiran depan rumah pun tak kenal...itu sudah lebih!

kalau ikut definisi jiran masa belajar Kajian Tempatan darjah 4 dulu, siapa yang boleh kita kata jiran ni adalah 40 buah rumah dari rumah kita...itu dinamakan jiran...anda semua ingat siapa penghuni 40 buah rumah tu??

seronokkan ada jiran...cuba bayangkan kalau rumah kita sorang2....apa rasa...
bercakap pasal jiran ni teringat soalan salah seorang anak saudara saya kepada kakak saya semasa beliau berkunjung ke rumah abang.
"are you neighbor?"
owh, dia tak ingat sapa yang pergi rumah dia...huhuhu...

hidup berjiran ni saya rasa terhutang budi pada jiran2 yang berhampiran rumah...jelas membuktikan kita saling memerlukan...setahun lebih saya kehilangan arwah ayah, sapa yang banyak tolong Ma semasa kakak2 dan abang2 kalau bukan waktu cuti...sudah tentu jiran2 kami yang sangat222 baik hati...tak pernah berkira "satu sen" pun...

tapikan ada jugak ye duduk satu tempat tapi tak bertegur sapa...buat kenduri, tak undang yang satu lagi..apa anda rasa? jiran sebelah buat kenduri tak jemput kita...tak annoying kah? mungkin ada...
tak suka orang tu sampai tak lalu depan rumah...ape kes??? terbang je lah, kalau tak nak lalu depan rumah..hahaha....sorry to say...tak pon, consult JKR, buat private road....hahaha...

okeylah, teman2 sekalian, ada jiran bukan nak buat main-main.....jiran kita bukan tempat cari gaduh, tapi jiran kita untuk masa senang dan susah....kita perhatikan betul-betul maksud bait-bait lagu di atas...

hargai jiran kita kerana sebenarnya mereka betul-betul berharga buat kita tak kira masa senang atau susah....



wallahua'lam


wassalam....

Wednesday, December 22, 2010

honestly, i fall.....

in the name of Allah the most gracious the most merciful...



I'm doing my assignment right now...hehehe....first asignment for this semester...MAPLE...have you ever heard about it...?whoever learning mathematics and engineering, he or she should know it, including me...hahaha....finally, i know how to use MAPLE...and finally, i fall in love with it...hahaha...hebatnya kuasa MAPLE....

okay, all of you can Google now, what is MAPLE all about...l learn MAPLE during my first semester year one, but i knew nothing about it....huhuhu...today, Alhamdulillah, i know how to apply it...thanks to my friends....i must use MAPLE for this assignment...save time...hahaha....because i just need several steps only...hehehe...

  1. install MAPLE...punya la susah...huish...sebab ia adalah satu software...hehehe
  2. open MAPLE...
  3. start to type any equation to know how the graph looks like....cantik sangat....
  4. print
  5. submit the assignment....:-))
  6. yeay!(itu bila nanti dah settle)
that's all...enjoy your reading!

p/s: tak dapat nak tunjuk "kecantikan" guna MAPLE ni...huhuhu....honestly memang cantik...berbanding ngan kita sketch sendiri...hahahahahahahaha....I'm sick of sketching graph....huhuhu...setakat 2=D "cun" lagi, tapi bila masuk 3-D dah "tak cun"...hehehe....



wassalam...

Tuesday, December 21, 2010

kasih sayang ayah..~

salam a'laik...


perkongsian ini saya ambil dari iluvislam...semoga bermanfaat...

masih takde idea untuk diupdate...huhuhu...seminggu masuk semester 2,tapi gaya macam dah lama belajar...tutorial,assignment dah ada....next week dah kena submit...semoga semester ni lebih berusaha lagi...Insya-Allah...
"time can't be given, but it can be shared."


********

Lakaran garisan diwajahnya yang timbul setiap kali melonjak kepada usia baru sudah cukup memberi erti kepada kegigihan malah kesungguhannya untuk mendidik anak sendiri.

Tiada yang diimpikan,melainkan melihat anak sendiri berjaya dalam semua prospek mahupun duniawi ataupun akhirat. Kehilangannya,kerukunan institusi keluarga itu mungkin akan sedikit longgar.

Dialah ketua, dialah idola, dialah segala-galanya. Dialah bapa. Bapa yang merupakan peneraju bagi anak-anak mahupun isteri untuk berlindung.

Dia tidak meminta untuk dibalas akan jasanya, dia cuma mahu anak-anaknya menjadi insan yang berguna, yang dapat membanggakannya,yang dapat mengirimkan bacaan doa kepadanya apabila dia tiada nanti, yang sentiasa melakukan kebaikan untuk nusa dan bangsa. Adakah kita seperti yang dia inginkan?

Renungkan sejenak, mengambil semula nostalgia lama, menghirup semula memori dahulu, adakah kita pernah melukakan hati dia? Sering ingkar akan arahannya? Adakah kita tidak berfikir, kesukarannya dulu menjaga kita diwaktu kecil, bersengkang mata bagi memastikan kita nyenyak, mengikat perut demi memastikan kita tidak kelaparan, malah memberikan keselesaan kepada kita dengan memberikan segala-galanya yang kita inginkan. Segantang emas belum tentu dapat menebus semula pengorbanan yang telah dia lakukan. Teramat besar pengorbanannya.

Tiada bapa yang mahu melihat anaknya ketagihan dadah, yang mahu anaknya menjadi penipu, yang mahu anaknya menjadi pengemis. Dia cuma mahu anaknya menjadi seorang yang berguna, yang dapat menimbulkan gelora bangga dan kesyukuran kerana pengorbanannya mendidik kita tidak sia-sia.

Mari kita tepuk dada sejenak, bertanya kepada diri sendiri, apakah usaha yang telah kita lakukan untuk menjadi anak yang dapat membanggakan dia? Adakah kita pernah berusaha sedemikian rupa? Atau kita sekadar berusaha untuk kekasih hati kita yang bila-bila masa akan meninggalkan kita? Fikirkan!

Rata-rata timbul disetiap pelusuk dada-dada akhbar,memaparkan kesalahan sosial golongan kita pada masa kini yang setiap saat ada sahaja timbul isu yang baru.

Isu pembuangan bayi masih belum-belum lagi berhenti, masalah dadah, mencuri, bahkan membunuh ibu bapa sendiri. Inikah diri kita yang boleh dikatakan dapat membanggakannya? Berlinang air matanya apabila melihat anak sendiri terlibat dalam masalah sosial, bergolok gadai mengupah peguam dirinya demi memastikan anak sendiri bebas dari penjara, tetapi setelah bebas, kesalahan yang sama masih dilakukan.

Bagaimana kita hendak membalas jasanya,sedangkan diri sendiri masih di awangan? Permasalahan sosial ini bukan berpunca dari kita semua, tetapi hampir semua, yang dari setiap detik semakin membarah dari hari ke hari.

"Ya Allah jadikan kami ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapa kami,yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruh kami melanggar perintah-Mu."

********

Satu persoalan yang timbul,adakah arwah ayah saya bangga dengan anak-anaknya semasa hayatnya...tak ada seorang ayah pun yang tak bangga dengan anak-anak mereka....Alhamdulillah, semua dah tamat belajar dengan jayanya, kecuali saya dan kakak yang tak sempat untuk arwah tengok anaknya bergelar seorang siswazah kelak (saya)...

anda masih berpeluang, rebutlah peluang itu untuk menggembirakan hati orang tersayang...



wallahua'lam


wassalam...

Friday, December 17, 2010

The gift of time

salam a'laik...


I just finished “The Gift” after a long reading. Congratulation to me! hehehe. It doesn’t mean that I’m a slow reader. My first impression on that book:- it might not interest me as i read Where Rainbow Ends, but I try myself to finish it. Finally, I’ve done.

Honestly, I fall in love with that book. It’s not about love, but about time. Lou Suffern, the hero of the story is always a busy man. He intends to be at two places at one time. See, how busy is he. Everything overlapped; he’s always moving, moving and moving. Due to his hectic work, he doesn’t have enough time for his family members. Everyday is about work, work and work. That’s he loves to do.

Unfortunately, he had an accident on the day of Christmas. He was on his way to home to apology all the families for what he’s done, but he didn’t. this book had a sad ending. Lou passed away after having the accident without getting a chance to come back to the family.

That’s all about the story. You can read on your own. Hehehe.


What did you get from the synopsis above? I can say that the important of time. Each second makes its mark on every person’s life, comes and then goes, but never comes back. Yesterday will never become today or tomorrow. Yesterday is yesterday. Nobody can change it. However we can manage it wisely.

Did we use our time intelligently? Did we fulfill our obligations as a caliph in this world? Did we have "sufficient" Ibadah before the death come to us? That’s only you can answer those questions. This is really make the time become very essential. Did we (especially me) realize it?

Sometimes I think, “Oh its okay, tomorrow will become my day. I can finish all things tomorrow.” tapi kalau Allah ambil nyawa masa tu jugak, there’s no tomorrow anymore.

Back to the story, only after many years Lou Suffern realizes the important of time in his life, but he failed to do that. He had left the family forever.


Allah already mentioned of time in the Quran, in Surah Al-Asr (the time through the ages) versus one until three.

“By (the token of) time (through the ages). Verily man is in loses. Except such as have faith, and do righteous deeds and join together in the mutual teaching of truth, and of patience and constancy.”

(The holy Quran, text and translation)


Dearest friends, we are disable to change time, but we can change ourselves. When our time is gone, we have nothing. Time is more precious than diamond, more precious than gold or any valuable treasurers. Time can’t be given, but it can be shared.

Let’s take the value from what was happened to Lou Suffern. We have thousands of reason why we read up on something. The same goes to authors out there. The have their mission to send to all of us. Keep reading!



wallahua'lam...


wassalam....

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH