Saturday, November 27, 2010

Cinta Legendre

salam a'laik...





~Cinta Legendre~




Hadirmu aku nantikan

Penantian yang penuh debaran

Seperti tidak sabar untuk berhadapan denganmu

Diri ini terus menunggu hari dan waktu



Hari pertama bertemu denganmu

Kuharapkan diriku untuk gembira

Kuinginkan diriku untuk memahami dirimu

Namun itu hanya angan-angan kosong

Diriku pasrah denganmu

Aku kecewa dengan insan yang memperkenalkan dirimu

Dirinya seperti tidak membenarkanku

Untuk mengenalimu lebih dekat



Namun aku terus berusaha untuk lebih mengenali dirimu

Dikala diriku sibuk dengan urusan lain

Hati ini sering memikirkan dirimu

Fikiran ini lebih merunsingkan dirimu

Mampukah aku membuatkan dirimu bertakhta

Di dalam diriku



Hari terakhir bersamamu

Fikiranku kosong

Semangatku hilang dibawa pergi

Mampukah aku menyemai kembali Cinta Legendre?

Mampukah Cinta Legendre berputik semula?

Adakah Cinta Legendre ini bakal menjadi cinta legenda?



mungkin ini hanya di fahami oleh orang2 tertentu...jika anda faham, itulah dia Cinta Legendre yang di cari...



wassalam....


Thursday, November 25, 2010

Sekitar Majlis Perkahwinan Abe Yo dan Kak Aini

salam a'laik....


sudah lama tangan ini tidak menari-nari di atas keyboard..hehehe....sebenarnya n3 ini untuk 21 hb hari tu, tapi tal sempat2 nak update...hari ni baru sempat....biasa lah...."salji malaysia" sudah turun sekarang..huhu...

okey..sebenarnya 20 dan 21hb 11 hari tu sepupu kahwin seperti nama yang tertera di atas..hehehe...oleh itu, kita biarkan saja gambar2 di bawah ini bercerita....hehehe..





ya...ini la dia pengantin baru...hehehe...sepupu yang paling rapat dengan kami...saya kira....


ini Hanan Zafirah....agak2 anda siapa si kecil ini???
cucu sepupu saya...wah nak jadi nenek...hahahha...Hanan anak kepada anak sepupu saya,that's mean dia adalah cucu sepupu saya....tapi dia panggil saya sama macam anak2 buah panggil..bukan nenek ye...hahahaha.....












sangat kesal tengok ini gambar...tapi nak maskkan jugak..kenangan neh...tak ley nak hurey2 dah langan Yo..hehhehe...








rombongan ke rumah pengatin perempuan...~








yeay!!!!kami 3 sekawan...sama umur...amik UPSR,PMR,SPM sama2...masuk matrik sama2 tapi lain2 tempat...sekarang pun dok tengah amik degree sama2 juga di lain tempat....sorang di UIA,UKM dan UITM....juga kos yang berbeza...tarikh grad juga berbeza..hehehe....

mereka adalah anak2 sepupu saya tapi kami sama umur....hehehe....

semoga kekal ke akhir hayat....


di rumah pengantin perempuan.....sebelah rumah saya lagi detail....hehehe....


********************


~family of Wan Ab Rahman....~


Wan Ab Rahman is my late granddad.....ayah kepada arwah ayah.....saya pun tak sempat tengok beliau....
sebahagian gambar di atas adalah anak cucu Wan Ab Rahman...hanya Mak Su ( anak bongsu Wan Ab Rahman ) tak datang...yang lain semua ada...nak tengok lagi gambar boleh tengok kat fb ABE LONG...

setakat ni lineage datuk saya,beliau dah ada "anak kepada cucu2nya" (apa nama tak tau)..hehehe....


********************



okeh...setakat itu sahja....
sekarang hati berdebar2 untuk math methods....



wassalam....

Sunday, November 14, 2010

Mak Ngah's story....



salam a'laik....


#############

i have a sister...my nephews and nieces call he Mak Ngah...they love Mak Ngah so much than her Mak Su (me)....hahahah....ye la...Mak Ngah kerja, ade duit boleh beli itu ini....Mak Su diaorang mane ade...bagi singgit wat beli ais krim boleh la...hahaha...okeh, tunggu Sukila kerja..hehehe...

saya rugi satu point masa nominate "the most favorite aunt" during our family gathering on jun...oh..sedih bukan.....hehehe...tapi takpe,terbukti mereka sayang jugak Mak Su mereka ini.....hahahaha....

seriously, saya tak pandai marah mereka kalau buat nakal...just tegur saja...baik bukan????hehehe.....naik keta buat bising pun, i buat dek je....kalau tegur bukan dengar....so, buat tak tau saja....

bila balik je rumah, mereka ni suka naik kereta Mak Ngah....hohoho..sebab ape...yang tu saya tak tau....sampai Mak Ngah gurau nak beli van nak angkut mereka...hahaha...okeh, nanti Sukila beli kapal terbang......hehehe,......



Mak Ngah memang best....its including your Mak Su too...hahaha....cepat balik semua...tak sabar nak berhurey-hurey sama2...hehehe....

that's all about their (my nephews and nieces) Mak Ngah....


###############


SALAM AIDILADHA buat semua umat Islam di seluruh dunia....


ps:

apa yang saya buat kat rumah..semuanya "marathon"....tv,tidor,makan,bace buku Cecelia Ahern,book hunt,jalan2...hehehe...i love to do that things...



wassalam...

Thursday, November 11, 2010

mustahilkah untuk melakukan perubahan ???

salam a'laik....


perkongsian buat semua...semoga bermanfaat...Insya-Allah..


**********************

Mustahilkah? Susahkah? Pasti jawapannya tidak mustahil.

Tetapi bukankah perubahan itu ada dua jenis iaitu perubahan positif atau perubahan negatif (nauzubillah).

Tiba-tiba terfikir satu persoalan.

Mengapakah untuk melakukan perubahan yang positif itu lebih susah berbanding perubahan ke arah yang lebih negatif?

Adakah kerana diri ini lemah? Lemah untuk melawan godaan syaitan?

"Dan sesungguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka dari jalan yang benar dan mereka menyangka bahwa mereka mendapat petunjuk" - Surah Az-Zukhruf 43 : 37

"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" - Surah Az-Zukhruf 43 : 62

Tarik nafas dalam-dalam. Ambil masa, fikir sejenak.

Yang mana lebih kita kejarkan? Perbuahan yang lebih bagus atau yang sebaliknya?

Pastinya yang lebih baik.

Tetapi tidak dapat untuk kita nafikan untuk melakukan perubahan kearah kebaikan ini, jalannya dihiasi dengan ranjau yang peuh berduri, halangan, ejekan, ujian, dan semua ini adalah dugaan.

Kadang-kadang untuk berubah ini penuh dengan bisikan dan desas-desus manusia:

"Eh, kenapa A pakai tudung sekarang ini, bukankah dahulu dia seorang minah rempit, ini mesti tak lama nie!"

"Alhamdulillah, A dah mula berubah insya Allah sentiasa dirahmatinya"

Hendaklah kita sematkan dalam pemikiran kita, janganlah sesekali kita terpengaruh dengan kata-kata negatif terhadap diri kita, kerana andai kata kita terpengaruh dengan kata-kata tersebut, pasti berat kaki ini untuk melangkah ke alam baru, berat lagi hati ini untuk melakukannya.

Percayalah, kita lebih mengenali diri kita dari orang-orang lain, dan Allah lebih mengenali kita dari diri sendiri.

Tidaklah semua perkara itu manis untuk menuju ke syurga, kerana pasti Allah selitkan sedikit ujian untuk kita, bagi menguji diri ini.

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?" - Surah Al-Ankabut 29:2

Apakah definisi perubahan sebenar dalam diri kita? Adakah hanya dari segi fizikal atau hati nurani? Yang mana akan datang dulu?

Sebenarnya, yang mana datang dahulu itu tidak penting, kerana yang lagi penting adalah hasilnya.

Andai kita rasa, perubahan fizikal seperti melabuhkan tudung dan pakaian itu lebih mudah, maka lakukan itu dahulu, kemudian kita melatih hati ini satu persatu, andai kita merasakan hati ini lagi senang untuk dilatih, maka latihlah ia dahulu.

Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. Insya Allah.

Mari mulakan langkah kita bersama, kerana pintu taubat itu sentiasa terbuka.

Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur.


iluvislam.com


***************


wallua'lam....


wassalam

Wednesday, November 10, 2010

tragedi 6 November,,..~

salam a'laik....


blog sentiasa diupdate.....kerana banyak masa kosong,tak tau nak buat hape....hehehe...kalau biasa tak cukup masa nak study....huhuhu.....ewah,you rajin ke study princess myself..:-))

so,janganlah terboring plak baca n3 ini...

yes,a true story that happened to my friends and i....jangan marah jika terkasar tercampur bahasa...hehehe...


******************

We went to an outing on Saturday evening to have our dinner outside. All of sudden, masa nak tunggu traffic light enjin kereta tiba2 mati...kalau anda semua boleh bayangkan,masa tu dalam 6.30 petang dengan kami yang semua perempuan...

lepas tu keluar tengok apa yang patut....dekat traffic light mesti la banyak kereta....semua dok pandang2...kami buat dek je....hahaha...that's all we can do...huhuhu...kalau lah kereta tu rosak depan mahallah At-Tabari,macam mana ye.????..hahaha....

tapi Alhamdulillah, Allah sent us a kindly uncle who stopped for a while to ask us what was going on at that time....then, that uncle baik checked the car and at the same time called his friend,who said he will come only after one hour from the time that incident happened.....apa jadi dengan kami....cuak kan?????

uncle baik sent us to UIA back....malam tu hujan turun selebat-lebatnya membasahi bumi....the car was not settled yet...revision is still going due to final exam....then, uncle baik call dan cakap tak payah keluar tapi but he will come and take the car key to settle the problem...see....

hujan.....malam.....beliau tak kenal kami...kami tak kenal beliau...mula2 rasa takut untuk percaya tapi uncle baik begitu sungguh2 nak tolong...takkan dia nak tipu kami...Masyaallah,that uncle baik is really nice,helpful man...we owed him big...he was truly a trustworthy person....

kereta selamat dihantar kembali oleh uncle baik..Alhamdulillah...terbukti uncle baik memang benar2 baik....oh uncle baik, you are really a nice man that i've ever met...may ALLAH bless you and the whole family....your family be blessed with you....:-))

and then we did our revision smoothly on that night...thank you ALLAH for sending us the best man to solve our problem....hope to see you again uncle baik!!!

and then again, the story will be ended...hahaha....


-THE END-


***********************


Moral of the story :-

:- buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sesekali....*quote cumil*:D

:- Kalau kita buat baik dekat orang, ALLAH akan tolong kita..INSYA-ALLAH...

:- don't be a pessimist... don't judge a book by its cover...

:- setiap yang berlaku ade himahnya...mungkin ALLAH nak kami study hari tu...kan tengah exam....

:- setiap yang berlaku tu ujian dari ALLAH...jangan mudah putus asa...


wallahu'alam...



**** math methods masih menjadi tajuk perbualan....anda semua tahu????****


habis exam adalah masa yang semua orang suka....it's including me....hehehe.....


wassalam....

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH