Saturday, March 30, 2013

Medan dihatiku (Part 3)

Salam 'Alaik
Hari ke-3, dari Parapat, kami naik bot untuk ke Pulau Samosir lebih kurang 45 minit. Sepanjang perjalanan sambil tengok keindahan Danau Toba, memang mengasyikkan. Cantik sangat. 

Jumpa dengan pekerja kerajaan dari Jakarta melawat kawasan katanya. Bila diberitahu kami dari Malaysia specific nya dari Kelantan. 

“Oh, yang Manohara itu ya?”

Wah, rupanya Kelantan famous di Indonesia. Hehehe. Manohara dan anak sultan Kelantan menjadi sebutan.

Pulau Samosir adalah sebuah pulau volcanic di tengah Danau Toba. Sebuah pulau dalam pulau dengan ketinggian 1.000 meter di atas permukaan laut menjadikan pulau ini menjadi sebuah pulau yang menarik perhatian para pengunjung.
 


Kemudian, kami dibawa ke melawat ke kawasan bersejarah (objek wisata budaya) Sigale-gale di Kampung Tomok.  Di Pulau Samosir terdapat banyak kesan sejarah. Suatu ketika dahulu, patung ini menari dengan sendirinya, tapi sekarang ada orang yang menggerakkannya. Kami kemudian dibawa ke makam raja Batak, Raja Sidabutar.   Menurut sejarahnya, beliau merupakan orang pertama yang menginjakkan kaki di Pulau Samosir. Kami mendengar penjelasan pajnag lebar tentang sejarah Raja Sidabutar. 
Bunga, snapped by mas Joko


Jalan lagi ke Muzium Orang Batak. Takde apa-apa pon. Just tengok-tengok je. Kemudian, jalan-jalan di deretan kedai-kedai yang menjual kraftangan.

Begini suasananya

“Mari buk, masuk, murah”. Bersahut-sahutan antara satu sama lain.
Kami pulak, Tanya Sahril, kedai ini boleh atau tak sebab dia dah tahu kan mana mahal mana murah. Ada sampai ikut belakang lagi. Memang scary la. Nasib la kami ada “si otai” di hadapan.
 Hahaha :”)

Kata kakak saya, masa nak naik bot, ada seorang yang tunjuk-tunjuk dekat kami. Terus kawan dia tunjuk ke arah Sahril yang mengepalai kami, terus tak jadi dia nak buat apa ntah.  Nak jual barang rasanya. Tengok la siapa jadi kepala kami. Hehehe. 
                                                                                                                                                                                                        
Usai solat jamak zohor dan asar, kami bertolak ke Berastagi yang mengambil masa lebih kurang 5 jam untuk sampai dari Parapat. Jalan dia, fuh, takut dan mendebarkan. Berastagi ni macam Cameron Highland, kawan sejuk dan tanaman sayur-sayuran.

Kata Mas Joko, tagi bermaksud tiada, maka Berastagi maksudnya tiada beras. Saya pun kurang pasti. Malam tu kami menginap di Green Garden Hotel.  Sepanjang perjalanan ke Berastagi, 2 tenpat yang kami singgah, Simarjarunjung tempat berehat dan air terjun Sipiso-Piso. Cantik sangat air terjun, macam Niagara Fall. hehehe. Ada tangga untuk ke bawah, kalau turun untuk naik balik mengambil masa selama 2 jam. Kami hanya ambil gambar je. Buat kenangan.
 Green Garden Hotel, Berastagi. Sejuk sangat

Hari ke-4, dari Berastagi pulang semula ke Medan mengambil masa 2 jam.  Sampai di Medan, saya minta mas Joko bawakan ke Toko buku Wali Songo sebab nak cari buku Salim A Fillah. Tapi, takde. Kecewa bangat. Ingatkan dia tak masuk, rupa-rupamya dia masuk jugak dok ekor je kami semua. Memang bagus. Hehehe.

 "Nak buku ni?"

"Nggak buk, saya tak suka baca buku."


 Wali ke-10 nya saya bukk.
Dengan muka perasan sambil tangan dibawa ke dada :)

Kemudian, makan siang dan soping. Nah, kali ni mas Joko hanya nunggu di kereta. Hehehe. 
Memang pemusnah gambar yang tegar

Nota 1 : Walaupun dengan hampir RM350 boleh Rp 1 juta di Indonesia, apalah sangat sebabnya sehelai baju pun dah Rp 40 000 ke RP 60 000. Masuk toilet Rp 2000. Mahalnya. Hahaha :P

Kalau la 1 juta Ringgit Malaysia, nak beli apa ye?

"Orang Malaysia ke Indonesia untung bukk, uangnya murah."

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH