Sunday, March 31, 2013

Medan Di hatiku (Part 4)

Salam 'AlaikMalam terakhir kami di Medan, sekali lagi bermalam di Madani Hotel. Malam tu keluar makan malam terakhir berama Sahrul. Dia bawa makan mee Acheh.


Breakfast terakhir di Kota Medan
Bang boss, mintak bill nya


Order Milo. Memang betul tak sedap. Patutlah Sahril kata Milo Malaysia lagi sedap
Sokong mas!

Minumnya teh mandi yakni teh manis dingin. Oh ya, di Indonesia banyak guna singkatan. Saya ingatkan untuk perbualan, rupa-rupanya digunakan secara komersial. Hehehe. Sebagai contoh:-


Jablai-Jarang dibelai
Simatupang-Siang malam tunggu panggilan
Dugem- Dunia gemerlap
Sumat-Sumatera Utara
Sumut-Semua urusan menggunakan uang tunai
Rumkit-Rumah sakit
Gaptek-Gagal pakai teknologi
Cagab-Calon gabenor


Kelakar bukan. Hehehe.


Hari terakhir di Medan, kami makan siang di Garuda Restaurant. Makan siang terakhir bersama mas Joko. Minta dia makan bersama. Kata pelayan “Nggak bisa, nanti susah orang lalu”

“Boleh kan?” Permintaan sendiri oleh Sahril

Maka, pelayan pun bagi. Akhirnya dia baca juga doa untuk makan siang terakhir kalinya di Kota Medan. 
Nah, kali ini, Ma sendukkan lauk untuk Mas Joko. 
Ah ah ah, saya jeles :P


 "Nanti tengok gambar dekat FB. Kamu ada FB?"
"Nggak buk, saya ini gaptek."

HehehehKemudian, solat zohor di Masjid Raya.

“Kasutnya minta dijaga buk, Rp 1000 satu pasang. Nanti hilang.”

Haa, sampai macam tu sekali. 
Berkunjung ke Istana Maimun. Amik gambar kemudian ke Sogo Medan. Hehehe. Nak ke pasar ikan dah tak sempat. Katanya Sahril, macet (Jem).
Ya udah la mas

Petang tu sebelum ke airport, kami makan bakso Amat bersama mas Joko. Memang sedap. Hehehe. Lepas tu beliau hantar ke airport. Kalau perasan, masa dia amik kami di Sogo, sampailah ke airport dia dah tak banyak cakap. Senyap je. Huhuhu.

 Bakso sama teh mandi


Datang 1 troli pulang 2 troli. Hee~

**************************
 
Jujur saya katakan ada sedikir terkilan masa nak meninggalkan Kota Medan. Dulu 5 hari dirasakan lama, tapi tak sebenarnya.  Dapat tourist guide yang boleh masuk dengan kami, yang boleh dibuat bicara.

Pak Ibrahim mengirimkan Bika Ambon Rika untuk kami bawa balik ke Malaysia. Beliau tak sempat jumpa sebab busy. Terkilan jugak tak sempat jumpa Pak Ibrahim. Saya baru je plan nak bergambar dengan dia berdua. Hehehe. Hari tu dia kata dia akan hantar kami ke airport tapi tak jadi :(

Untung ada mas Sahril, walau dia kelihatan begitu sedih sekali :")Kota Medan meninggalkan seribu satu kenangan untuk saya, yang tak mampu untuk digambarkan. Alhamdulillah, ALLAH sampaikan kami semua ke salah satu kota di Indonesia yang penuh dengan ibrahnya saat melihat penduduk di sana.

Sampai ke saat ini saya teringat-ingat apa yang kami lakukan semasa di sana. Tak lupa juga terngiang-ngiang lawak Pak Ibrahim dengan mas Joko.

Jutaan terima kasih untuk Pak Ibrahim dan teristimewanya untuk Sahril aka Mas Joko yang tanpa lelah memandu (langsung tak ngantuk), dan tanpa 'boring' melayan kami dan bergelak ketawa bersama. Kami suka cara anda.

Semoga kalian berdua dilimpahi rahmat dan kebahagiaan hidup. Insha-ALLAH :")

Kalau ada sumur di ladang,
bolehkan hamba menumpang mandi,
kalau ada rezeki dan umur yang panjang,
boleh kita ke Medan, jumpa Pak Ibrahim dan Mas Joko lagi :")Danau Toba meinggalkan kenangan yang paling indah untuk saya. Subhanallah!
FROM MEDAN WITH LOVE,
23-27 MARCH 2013.


No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH