Tuesday, April 2, 2013

Medan Di Hatiku (Finale)

Assalamu'alaikum wbt




Masih berkisar mengenai Kota Medan. N3 terakhir saya kira. Biasalah, si 'jakun' yang baru menjejakkan kaki ke Kota Medan :P


#  Kali pertama menjejakkan kaki di sana, saya terbayang sinetron yang saya tonton. Ehem, saya ni suka tengok sinetron. Hahaha :D
Memang macam tu la keadaannya. Persis!

# Makanan. Sepanjang 5 hari di sana, memang berselera makan. Eheh! Kami sebenarnya bawak bekal roti dari Malaysia, kononnya tekak tak boleh terima makanan di sana. Hmm, salah sama sekali. Enak sekali makanannya.
Cuma, saya terkilan sebab termakan mutton instead of chicken. Hehehe. Saya ingatkan chicken. Dengan yakinnya cakap, sedap ayam ni. Huh, rupa-rupanya mutton. Jadi bohonglah kalau saya cakap saya tak pernah makan mutton.
Bila dah terperasan, terus letak tepi, tak jadi makan. Apalah nasib picky eater like me :(

*(Dan sebenarnya saya risau untuk ke 'sana' bulan 6 ni)*

Lagi satu, mee Acheh. sebenarnya mee kuning je. Nampak Sahril makan macam sedap, sebenarnya tak pon. 

Bakso Amat enak sekali. Memang pure.
Teh mandi (manis dingin) memang manis. Tapi gula di Indonesia mahal! Dan terbukti milo di sana memang tak sedap. Sebab tu lah Sahril tak minum mili Indonesia. Milo Malaysia lagi enak!

Kakak saya mintak jus carrot. Memang dia tak paham sebabnya jus carrot dipanggil 'jus wartel' di sana. 

# Orang-orang Indonesia pandu kereta ganas-ganas. Saya rasa kalau saya test JPJ di sana memang tak akan lulus. Hehehe. Serious!
Nak cross jalan pon rasa macam tak yakin je. Mana taknya, lampu merah tak semestinya berhenti dan lampu hijau tak semestinya bergerak. Ikut suka hati. Walau sudah terpampang "Orang beriman tidak melanggar lampu merah." Ada kau kesah!

# Kijang Innova dan Avanja sangat famous di sana. Kaya jugak mereka ya!

# Tipping money. Angkat beg kasi duit. Banyak ke sikit lain kira. Saya perhatikan semasa Mas Joko nak parking van atau nak keluar mesti akan ada orang yang tolong tengokkan, kemudian diberikan Rp 1000-2000.

# Danau Toba memang cantik. Sumpah! Tak tipu, rasa macam tak nak balik je.

# Seram jugak membeli-belah di sana. Semua orang ajak masuk kedai masing-masing. Tak promise pon dia kata promise!

# Tandas di mall nya tidak ditulis untuk pria atau wanita. Hanya lukisan yang membedakan. Nasib tak tersalah masuk! Tapi toilet di kedai makan bersih sangat. Kalah kita di Malaysia. Nak masuk punyalah bayar, tapi toilet tak bersih pon.

# Ambon dan kek lapis Rika memang sedap. 4 kotak tau kami bawak balik plus 1 kotak yang Pak Ibrahim kasi.

#  TV di Indonesia persis TV3. Banyak iklan. Hahaha.

# Masjid yang kami pergi tiada penghadang lelaki dan perempuan. Saya tak pasti semua masjid atau tak

# Kelilawar (kelawar) dijual untuk buat ubat lelah

# BPK (B2 panggang) sangat famous. Setiap kedai ada.

# Surat khabar di sana, kalau boleh semua benda nak dilaporkan. Agak kelakar kalau baca.

# Acronym banyak digunakan, bukan sahaja dalam bahasa perbualan. Gaptek (gagal pakai teknologi). Dan yang paling saya ingat sampai ke hari ini jablai (jarang dibelai)

# Pak Ibrahim dan mas Joko memang terbaik. Berpuas hati sepanjang kami di sana. Dulu kami risau, sebab semuanya perempuan. Tapi Alhamdulillah, dapat tourist guide yang baik macam Sahril. Otai yang mengepalai rombongan kecil kami.





# Dan sebenarnya Medan ialah ibu negeri SUMAT, Sumatera Utara.

# Kalau boleh nak pergi Medan lagi. Pergi 1 troli untuk 6 orang hari tu, balik 2 troli. Tak tahulah beli apa. Hehehe :")

# Ulang dengar lagu Judika sepanjang dalam van ke Danau Toba. Mas, lagu Judika ada tak? Rasanya Sahril tau tau lagu sapa dari Malaysia. Siti nurhaliza barangkali. Hehehe.

# Saya rindu suasana di sana. Rasa macam taknak balik hari tu. Rasa sayu je :(

# Walau terkilan tak dapat pergi pasar ikan, tapi at least saya dah sampai Danau Toba. Dah kenal Kota Medan. Alhamdulillah :)





Medan Di Hatiku, always and indeed!










p/s: Dear you, Kat sana boleh request Pak Ibrahim dengan Mas Joko dop? Hehehe. See you ya. insha-ALLAH :")







No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH