Tuesday, February 21, 2012

motivasi diri ~

salam 'alaik




segembira mana pun manusia tu, tetap akan ada rasa sedih, down dan segala macam perasaan yang sampai terkeluar air mata. tak tau nak cakap apa dah :(

ye, itulah perlunya motivasi diri untuk seseorang. dari segi apa terpulanglah. tapi kalau baca salah satu ayat2 ALLAH yang sangat sweet itu, dah rasa tenang dan tenteram.


ingat sahaja

"dengan mengingati ALLAH hatikan menjadi tenang."

yakin sahaja

"setiap kesusahan pasti ada kesenangan."

"ALLAH tak akan membebankan dengan apa yang kita tidak mampu."


"sesiapa yang berserah bulat2 kepada ALLAH iaitu yakin hanya ALLAH yang mampu menolong dan menyelamatkannya."

"bertawakkal lah kepada ALLAH. sesungguhnya tidak bertawakkal seseorang itu melainkan orang kafir."



ayat2 ALLAH tersangatlah sweet, dan anda bagaimana?

sweet tak lepas baca dan hayati ayat2 tersebut. sweet kan? rasa tenang je. menitis air mata kalau baca betul2.


"tempat penamatnya harum semerbak kasturi (syurga). bagi memperoleh kesenangan itu, mereka yang ingin merebut kelebihan dan kesenangan hendaklah berlumba-lumba mendapatkannya."
(surah Al-Mutaffifin:26)



nak sesuatu kenalah berusaha, jangan seperti menunggu bulan jatuh ke riba. setiap sesuatu itu dibalas dengan kadar usaha yang dilakukan. ALLAH tak tengok keputusan kita tetapi ALLAH tengok sejauh mana kita berusaha.

what you give you get back.
man jadda wa jada.

semoga ALLAH beri kekuatan untuk menghadapi hari2 yang mendatang.



belajar itu susahkan?

Alhamdulillah, mabruk untuk sahabat2 di bumi sakura yang dah tamat bealajar. balik Malaysia bukan sahaja dengan sijil degree from japan tetapi juga dengan DnT sepanjang di sana. ALLAH sejujurnya saya kagum dan "jeles" dengan tarbiyah anda di sana.

semoga ALLAH memberkati usaha2 kita di mana sahaja kita berada :)





sekian.

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH