Tuesday, April 5, 2011

the power of Surah Al-Insyirah

salam a'laik....



oh, the first n3 for April.huhuhu. Alhamdulillah, dah masuk April. i like April very much. Hehehe. oh ya, FE's family masih lagi dalam rangka lawatan. I've spent 3 days with them. Alhamdulillah, I'd done my part. May Allah gives reward. 3 more days left with FE's family. Mungkin akan merindui mereka. Hahaha.

Sebut surah Al-Insyirah, saya akui FE's family banyak menyedarkan diri ini. terbukti Allah memang mendengar setiap kata-kata hambanya tak kira dimana sahaja kita berada. Allah sentiasa mendengar doa kita bila-bila masa sahaja.

tak dapat dinafikan Surah Al-Insyirah ni memang memberi motivasi. bilamasa tengah study,tiba-tiba jiwa kacau, Insya-Allah Surah Al-Insyirah membantu. bukan nak bermegah, tapi Alhamdulillah dapat merasai the power of surah Al-Insyirah.

hari pertama exam, jawab soalan yang bermarkah 10, soalan proving, tapi saya kira-kira masih tak dapat nak proof. Alhamdulillah, Allah nampakkan apa yang saya tak nampak. rupa-rupanya nilai sudut salah. masa tu tengah final checking. ya Allah, aku bersyukur padamu. soalan proving yang memudahkan anda untk dapat markah.



surah Al-Insyirah. (1-8)
  1. Tidakkah Kami(Allah) telah melapangkan dadamu (ya Muhammad). (Kini hilangkan daripadamu kerisauan, sehingga kau tenang, rela karena yakin terhadap janji Allah dan perotongan-Nya).
  2. Dan telah Kami ringankan daripadamu beban-beban yang berat.
  3. Yang memberati tanggunganmu. (Yang berupa tugas menyampaikan risalah wahyu yang diturunkan oleh Tuhanmu, meskipun kau mendapat tantangan dari kaummu).
  4. Dan Kami naikkan (tinggikan) sebutan (nama) mu. (sehingga sebutan namamu selalu disebut di samping nama Allah dalam dua kalimat syahada).
  5. Maka sesungguhnya disamping kesukaran adan kemudahan.
  6. Sesungguhnya disamping kesukaran adan kemudahan.
  7. Maka apabila engkau telah selesai (daripada suatu amal soleh) maka ersusah payahlah (berusaha melakukan amal soleh yang lain pula).
  8. Dan kepada Tuhanmu, berharaplah.

Faiza Azamta Fatawakkal 'Alallah.

bila baca surah ni memang tenang. seolah-olah menggerakkan kita lebih bermotivasi. kalau baca buku motivasi boleh memberi semangat, kenapa tidak surah Al-Insyirah. fikir-fikirkan.

doakan saya untuk 3 kertas yang terakhir.



wallahua'lam


wassalam

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH