Monday, October 26, 2009

rindu seorang anak..~

Assalamualaikum wbt….tak tau kenape rase nak post n3 ni….mungkin ade satu perasaan yang orang lain tak boleh nak tafsir….dan juga mungkin satu luahan….dalam gembira suka suki riang ria pon bohong la kalau saya kate sikit pun tak teringat langsung kat arwah ayah….tapi tak kan lah nak bagitau orang lain selalu kan…..mungkin orang lain tak tahu…kalau dok sensorang tu, fikiran pun mula la teringat dan tak sangka2 boleh jadi sedey….

Masih teringat lagi saat2 kahadiran Ramadahan hari tu….mase tu memang niat tak nak balik that week because nak balik cuti merdeka nanti…tambah2 lagi ade kelas hari sabtu dan exam hari ahad….hari jumaat 20 ogos,pagi tu saya ade clas ganti KOS1110 dan kena submit assignment UNGS 2030k before 5pm…. after habis class saye mesej Kak Ayu:

Laa:we gano (cnme)ari ni???
Kak ayu:ok….tapi tak bangun la….
Laa:owh..xpa la gtu gak…

Then,saye stay kat KOS nak siapkan assignment ngan group member yang lain…nak siapkan cpt2..nak stadi utk exam plak…Alhamdulillah siap gak assignment tu…sampai bilik dekat2 asar dah…mandi2 dan basuh baju…dan…dapat mesej dari kak ayu:

Kak ayu:runsing eh tgk we…..semua drop….
Laa:knape….tak faham…
Kak ayu:makin teruk..panggil pon tak bangun…doc tgh request nak wat masuk icu balik….

Mase tu memang tak jadi saye nak stdi…terus senyp kat meja stadi…tak tau nak wat camane…then saye bagitau la….”Laa exam ahad ni nak balik cmne”….then Kak Ayu kata…”try tanya Abg Jaa cmne”…pastu saye tanya Abg Jaa…die kate nanti tanya Abg Man dulu…Abg Man kate exam dulu…kalau ade ape2 baru balik…."ok la kalau gitu"…..so,saye pon meneruskan misi stadi walaupon hati tak tenang mase tu….dekat maghrib Kak Rah kol saye dia tanya balik tak…saye kata tak kut coz nak exam…orang lain sume planning nak balik esok sempena cti skolah,tapi planning dah ditukar…minta percepatkan atas keadaan we yang semakin kritikal…

Tapi malangnye ICU tak boleh masuk coz mase tu penuh ngan kes h1n1…so,request high depency unit(HDW)…dan…..Kak Ni plak kol saye suh packing barang dia nak fetch jap lg….tadi kol cakap kalu ade paper baru kite balik…saye pon packing la ape2 yang patut….then dapat plak mesej dari Kak Ayu..”Laa,balik eh…siap2 barang..Kak Ni amik”…saye reply….”ok2…Kak Ni bgtau dah….dia otw”…..saye pon mesej kawan2 yang satu kelas esok suh bgtau bro Yusuf….dekat2 10.20pm Kak Ni sampai…..singgah kat guard post nak isi maklumat diri….dan saye naik keta….Kak Ni baru lepas jawab kol dari Abg Jaa….”Laa,we takde da”…Saye pon...”haa”….tamatlah riwayat hidup seorang hamba Allah dimase umur 69 tahun…tanpa dipaksa…air mata ni tak henti2 mengalir sampai teresak2…malam tu kami balik terus….saye pon pakai seluar track n long sleeve je…

Teringat mase saye cuti semiggu sebab wabak h1n1…..tiap2 hari ulang alik dari hospital ke rumah….dah jadi biasa…mase tu arwah baru pindah ke wad panglima….dukacita nak bagitau certain nurse kat sane a bit hampeh la….sedey plak rase….kalau kami tahu buat semua,tak payah minta tlg anda2 semua la, nurse…so,pada kawan2 yang bakal bergelar nurse nanti wat keje baik2 ye….jgn sampai orang lain sakit hati…kita dah pilih keje tu,kena buat yang terbaiklah….ikhlas….

Dari Kuantan ke Kelantan,tak henti2 menangis…tak rase nak tdo pon…mesej semua kawn2 minta sedekahkan Al-Fatihah…dan rumet lame saye,Tkah dan sahabat mse skolah dulu,Gee kol minta saye sabar bayk2…time kasih sume….

Sampai kat rumah jam 6.45 pg…..1st day Ramadhan…kami orang jauh yg pertama sampai…masuk rumah..dah rase sebak dan hiba melihat sekujur tubuh yang dah tak bernyawa…salam ngan ma…peluk2 dan menangis teresak2…tak pernah saye tgk ma menangis sampai tahap tu…..pastu naik ats mandi2 dan tukar baju……bila tgk brang2 yang bawak balik dari hospital ,sedihnye……

Pagi tu semua abang2 dan kakak2 sampai dari segenap negeri nak lihat arwah buat kali terakhir....Alhamdulillah semua urusan pengebumian selesai selepas zohor...A big thank you to all my relatives and also my neighbours...may Allah bless all of you...Al-Fatihah buat arwah ayahanda....pemergianmu ditangisi...we miss all the time with you....

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH