Thursday, December 24, 2009

amalan membina peribadi muslim....

assalamualaikum wbt....dah lame rase tak update blog ni...kebelakangan ni agak sibuk...nak kata jadual pack tak juga....tapi sebab subjek sem ni yang buat saya rasa sibuk....huhu...subjek sem ni semuanya tough...kena banyak prepare la...3 subjek membaca dan juga tiga subjek tengok number...a bit scary for me...ouch...

InsyaAllah kali ni nak share amalan membina peribadi muslim...ada 15 semuanya....mudah-mudahan menjadi panduan buat kita semua untyk menjadi muslim yang bukan sahaja cemerlang di dunia bahkan mendapat kebahagiaan di akhirat kelak...InsyaAllah...

15 AMALAN MEMBINA PERIBADI MUSLIM...

1. Sedapat-dapatnya berpuasa setiap hari Isnin dan Khamis

2. Solat 5 waktu tepat pada masanya dan berusaha solat tahajjud serta solat sunat yang lain (Qiamulailil, solat hajat dsb)

3. Kurangkan waktu tidur dan perbanyakkan membaca Al-Quran(Korbankan tdo,ape salahnya kan??ehhe...untuk diri sendiri ni..)

3. Perhatilah dan tepatilah setiap janji anda

4. Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin

6. Hindarilah tempat maksiat dan janganlah menganjurkannya

7. Berpakaian secara sederhana

8. Banyakkan melakukan aktiviti sukan untuk kesihatan jasmani

9. Perbanyakkan membaca buku-buku Ilmiah (agama,sains,politik dsb)

10. Pelajarilah pelbagai ilmu yang memanfaatkan

11. Pelajari bahasa arab untuk mempermudahkan kita mendalami dan menghayati pembacaan Al-Quran

12. Sentiasa menghisap (mengingati dan menginsafi) segala amalan perbuatan dan dosa yang telah kita lakukan

13. Sentiasa mensyukuri dengan apa yang kita terima dengan mengucapkan kalimah "Alhamdulillah" sebagai amalan harian

14. Ikutilah setiap perkembangan umat Islam diseluruh pelusuk dunia dan senantiasa mendoakan akan kesejahteraan mereka

15. Jadikan amalan berdoa dan berzikir kepada Allah sebagai perkara rutin dan harian tak kira waktu kerana sesungguhnya Allah amat suka pada hambaNya yang tidak lekang bibirnya untuk menyebut namaNya dan meminta kerahmatanNya .



Semoga kita dapat mendekatkan diri kita kepada Allah dengan amalan ini, insya-Allah.
seseorang itu tidak dapat berubah melainkan dirinya sendiri yang mengubahkannya..."while this door is closing,another door is openig...its our job to go find that door"...mungkin pintu yang tertutup tadi bukan yang terbaik untuk kita...then go to the other door that gives benefit to you...

close your eyes and stare in the dark....(bak kata Joyce and Justin Hitchcock from Cecelia Ahern's book)....
p/s:blh try baca ye...so sweet.....

wassalam.

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH