Sunday, December 6, 2009

terlambat post..~~

Aidiladha 2009...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...n3 ni sebenarnya agak lambat dipostkan...tapi tak pe la kan...hari ni baru ada masa nak post...

Pertama kali Aidiladha kami tanpa arwah we (ayah)…rase janggal sket..walaupon raye haji ni tak semeriah raye puase..tapi kat rumah ni meriah je…asal semua ade…tahun ni lain sket lah….biase arwah ni bagi duit raye kat anak cucu biar raye haji pon…suka la budak2 ni tok wan diaorang bagi duit raye…ade la gak duit raye…hihi…

Satu perkara yang saye suke ape yang arwah buat masa raye haji….kebiasaannya beliau akan tempah satu atau 2 bahagian daripada haiwan korban(lembu) untuk makan dan sedekah pada sesiapa yang memerlukan…. semua tu bukan beliau yang buat,tapi kami yang kena buat…arwah sedia duit dan tolong tempah je….yang lain beliau akan ajar kami camane nak niat dan bayar…tiap2 tahun orang yang lain2 dapat..saye dah pernah buat last year…seronok plak…kite je muda belia..yang lain sume pak cik dan makcik je…hehe..

Arwah we bagi duit harga satu bahagian dan beliau ajar saye camane nak buat proses pembayaran ngan tuan punya lembu tu…..mase nak buat tu cam tak yakin je…tapi bila dah tau cara rasa cam nak buat lagi je…mase mula2 arwah bagai tau….”tahun ni korban bagi kat Laa…”rasa cam taknak je…tapi buat juga la nak tau camana cara dia…sampai marah2 lagi arwah masa tu…dan saya pon apalagi leleh la….

Dan pergi la tempat sembelih tu…masa tu tak stat lagi…tengah tunggu orang…semua tak kenal…kebetulan tempat tu jauh sket..kat kampong sebelah…bukan tempat sendiri….pastu masa nak start tu ingat la balik apa yang diajar oleh we….pegang tali lembu sambil niat dan lakukan proses pembayaran ngan tuan punya lembu….hehee…nasib baik tak kena kejar lembu…lepas siap bayar,saya punya part dah siap…abg ja plak tunggu nak lapah daging dan bawa balik rumah…

Tahun ni kak ain dan kak ayu punya turn….saya dok rumah je mase raye haji tu….dapat la juga merasa….ehee….tak semua abang2 dan kakak2 balik maser aye tu…ada yang sampai petang..


aidiladha 2009....ni je yang ada pada pagi raya...yang lain beraya kat umah mentua..petang baru sampai umah...

tengah sibuk2 amik gambar,abe long sampai...join kami sekali la...hehhee...


Abe Long(Mohd Firdaus) ni anak kepada sepupu...kecik2 dulu selalu je main same2...main masak2,kejar2...haha...sekarang ni dah besar....rase nye abe long baca kut n3 ni...(jangan marah ye abe long)...sesaje je...dah nak fly pon next year..all the best bro...

setakt itu sahaja untuk kali ini...cewah cam tulis surat plak..ehhe...illalliqak..wassalam..

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH