Thursday, January 7, 2010

Luahan…~

~Pemberian tanpa penghargaan…~

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Penyayang…
Semoga kita semua sentiasa mendapat kerahmatan dari Allah…InsyaAllah…pemberian yang tak ternilai dariNya..kan???
bila sebut pasal pemberian,apa yang kita semua fikir?mesti la suka ..dapat pemberian dari seseorang…tak kisah lah pape pon…dari segi kewangan ke,barang2 ke…asalkan pemberian…senyum pun satu pemberian juga kan?

pada pendapat anda sekalian perlukah kita sebagai pemberi nak dengar kata2 terima kasih daripada penerima…?tapi rasa2nya memang dah lumrah manusia,dapat sesuatu keluarlah kata2 “terima kasih” tu…ada tu siap “terima kasih daun keladi,kalau boleh nak lagi”…ok fine..It’s not a big deal...at least ada perkataan tq tu….

Seorang kawan tu die ade tanya…”kita bagi sesuatu kat orang tapi orang tak hargai….idiotkan anda”???dia ada bagi something kat junior dia….then that guy(he or she) kate tak ingat la…huhu…maknnya tak ada penghargaan la bagi pihak dia…so,saya pon bagi la pendapat yang tak seberapa ni…..kenapa boleh dia kata gitu…kecik hati si pemberi ni…mungkin dia tak sengaja kut…tapi boleh ke tak sengaja…nonsense….

dan saya kata kat kawan…takpe la…sabar…nak buat camane…kita memang dah niat nak bagi tapi dia tak terima…kira ada lagi sifat kepedulian kita kat dia….tanda kita ingat….bukan niat kita nak menunjuk-nunjuk kan…..tapi sekurang-kurangnya dapat merapatkan lagi ukhuwah yang telah sedia terjalin…yang dapat memberi kepuasan pada kita….bila kita bagi sesuatu mesti lah rasa puas hati..betol tak?

Dalam quran pon ada sebut “manusia memang memerlukan antara satu sama lain”….saya pon pernah mengalami situasi sedemikian…tapi I just considered it was typing error from the receiver….’takpe la’ kakak saya cakap…ok, fine sis…I love your words…thanks a lot dear…

“mukmin yang bergaul dengan orang ramai serta sabar dengan kesakitan akibat pergaulan dengan mereka lebih baik dari mukmin yang tidak bergaul dengan orang lain serta tidak sabar atas kesakitan akibar pergaulan”=(al-hadith)

“memberi lebih menyeronok dari menerima”…

Wassalam..

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH