Sunday, September 25, 2011

inspirasi diri

salam 'alaik



kegagalan menyelesaikan soalan assignment mengundang rasa geram, marah nak rasa nak menangis. then, i started asking myself, what did i learn in the class? did i 100% understand the lecture? did i focus to the lecturer's explanation? and so on.

saya tak tau bagaimana nak buat FYP kelak. hari2 haku menagis kot? T____T

dan insya-Allah, sesusah mana pun ada jalan penyelesaiannya. sesukar mana pun soalan tu ada jalan kiranya. sesibuk mana pun harus asignment itu di submit tepat pada harinya.

"setiap kesusahan ada kesenangan."

"dan bahawa manusia hanya memperoleh apa yang diusahakannya sahaja. dan sesungguhnya usahanya kelak akan diperlihatkan kepadanya."

"what you give you get back."

"today is better than yesterday, and tomorrow must be better than today."


lagu ini memberi inspirasi untuk saya nak buat jugak sampai dapat..^^


MENUJU WAWASAN



Wawasan diri penuhi dada dengan ilmu
Wawasan agama bekalan masa depan dan akhirat
Kuat usaha jujur dan amanah
Sentiasa mengharapkan keredhoan Allah

umat islam harus cemerlang hari
ini mesti lebih baik dari semalam

Jangan buang masa
siapa kata kita tidak boleh
kita ada Allah maha kuasa
kita punya kuasa tenaga
doa sebagai senjata
umat islam sentiasa boleh

umat islam zaman lampau
taat perintah Rasulullah
bersama berusaha bersatu tujuan wawasan
wawasan dunia dan akhirat

aqidah ibadah harus sempurna
ibadah tanpa aqidah wawasan syaitan
ulama' warisan ambiya'
pegangan mereka harus diikuti
ajaran sesat wajib hindari

umat islam harus cemerlang hari ini
umat islam sentiasa boleh

akhirnya islam cemerlang seluruh dunia




"dengan mengingati Allah hatikan menjadi tenang."

ya Allah, jadikan aku insan yang tidak mudah berputus asa, dan beriku kekuatan untuk terus berusaha mendampingi ilmu-ilmumu. kurniakanlah aku ilmu yang bermanfaat, wahai tuhan yang maha pemurah lagi maha mengasihani.




nota kaki : sekarang musim orang naik stage dengan berpakain jubah dan bertopi serta ambil scroll atau dengan kata lainnya convocation day.
tahniah untuk sahabat-sahabat saya yang dah grad tahun ni. anda memberi inspirasi kepada saya untuk semangat nak belajar. dan insya-Allah saya bakal mengikut jejak langkah anda semua. ^^


p/s: convest (convocation festival IIUM ) adalah dua minggu lagi. jom sama-sama memeriahkan convest IIUM di Gombak. saya pun nak pergi kalau tak banyak kerja. insya-Allah. rindu nak g Gombak. eheh! >_<

p/s/s: oh ya, kalau adik awak nak ikut pon boleh jugak. hee. saya bawak pusing2 UIA gombak. insya-Allah...^^

2 comments:

Nadzipah said...

think positive! dan jangan berputus asa..insya-ALLAH boleh jawab soalan assignment tu nanti. =)

memang rasa bengang, nak marah, geram..semualah bila takleh jawab soalan2 assignment. macam nak lempar je buku tu..haih~ emo sungguh...>.<

p/s/s: ajak la dia. kalau takde pape dia mesti nak gi punya tu..(haih..ini yang buat saya jealous ni..huhu)

hasnisyakila said...

hehehe.....jeles!
pulanglah^_*

oh ya, sorry to say, takdak no dia...handset kan rusak hari tu...sume no hilang...huhuhu....

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH