Wednesday, January 5, 2011

First day in Parenting Class

salam a'laik....


Semalam ade parenting class. The first parenting class in my life. Hehehe. Buat persediaan nak kawin, tapi tak tau bila. Hahaha. Eh, tak la. Actually, parenting class is one of the co-curricular subjects that I should take for this semester. I’ve done with Leadership Management for last semester and continue with Family Management (parenting). It is 2 hours class per week with 0.5 contact hour.

Semalam adalah first class for this semester. Permulaan kelas, apa yang patut anda buat. Introduce yourselves, of course. But, it’s not a big deal for me. Hehehe. Mereka semua adalah classmates saya masa dari tahun satu lagi kecuali 5 Mars that lost in our class. Hahaha. It’s including our instructor, Brother Faisal.

Perkenalkan diri sorang demi sorang. Bangunlah saudara ini untuk perkenalkan diri. Tiba2, dia tersasul “anak 6 orang” instead of nak sebut sibling ada 6 orang. Baru je tadi dia bilang masih single. Tup-tup anak dah 6. Hahaha. Sakan kami gelakkan saudara ………… semalam. Pity for him. Blushing habis. Nasib tak bilang wife ade 6. Ngee!

That’s the parenting class. FAMILY. Yes, all about family. Sampaikan syarat tenaga pengajar family management ni kena yang berkahwin. Diulang, berkahwin. We discussed how family is established. There should be man and woman right? There is no family established by one man or one woman only. They meet each other and fall in love and then get married. Hehehe. Menarik tu!

Ini yang saya belajar semester lepas. Marriage is the legal union of a man and woman as husband and wife. Marital is promoted and viewed as moral safeguard of the individual as well as a social necessity. Daripada perkahwinan maka terhasil lah family,kan? Maka apa itu family? Two or more people who share goals and values, have long-term commitments to one another, and reside usually in the same dwelling place. Families are established and the family is the fundamental unit of our society.

Kenapa kalau kita nak memilih bakal suami atau isteri kena beri keutamaan dari sudut agama? kerana agama adalah kriteria pertama dalam "ethics of spouse selection."

The Prophet (s.a.w) once said: “marriage is my tradition who so ever keeps away there from is not from amongst me.”

Soalan yang ditanya semalam, lelaki yang macam mana awak nak. Perempuan yang macam mana awak nak. Jawablah sorang jejaka ini. “nak yang pakai tudung”. Wah, mantapnya jawapan. Hahaha.Bagus2.

bercakap juga mengenai kewangan. Kewangan sebelum kahwin vs kewangan lepas kahwin. Banyak bezanya. Wah, gaya cakap macam dah ada experience. Hahaha. Bukan, majority kakak2 dan abang2 saya sudah berumah tangga. So, tau lah sikit2. Hehehe. Macam mana ada yang kawin masa belajar. Mesti banyak yang nak kena settle. Hebatnya mereka.

Introduction untuk first parenting class. Hehehe. Menarik gak. Banyak gelak je semalam. Huhuhu. Brother Faisal kata, elok jugak awak amik parenting class, at least ada la pengalaman sikit pasal family management habis belajar nanti. Eheh. Bagus jugak UIA ni kan? Hahaha. Puji university sendiri. Kalau tak sapa lagi nak puji kan? Hehehe.

sekadar perkongsian dengan anda semua.


wallahua'lam...


wassalam

2 comments:

Nadzipah said...

hahaha...xtahan gelak..sape la tu..

menarik tol parenting class ni..

nanti kongsi2kan lagi ek..
sharing is caring...

hasni said...

hahhaha...
kami kat kelas malam tu lagi la..
penat gelak..
hehehehe..


menarik2...
nanti nak g court....
btw, ym tak ley on...huhuhu....

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH