Tuesday, August 31, 2010

perlu ke " pegang" ??????

salam a'laik....


kita menghormati manusia yang ada di sekeliling kita.....kita juga menghormati bulan RAMADHAN...Kita tak sabar bila nak masuk bulan puasa…tapi bila dah masuk bulan puasa ada kita hormat bulan Ramadhan?….benda yang dah terang lagi bersuluh haram tapi kita buat jugak…mesti kamu semua pelik kan???apa yang saya cakap ni…

Begini alkisahnya,minggu lepas keluar konon2 nak berbuka kat luar…okey,seronok la kan…..KELUAR…sapa tak suka…even anak sedare yang kecik tu pun tau bila maknya pakai tudung itu tandanya nak keluar….memang confirm akan ikut sebab SERONOK…hehehe…

Orait,sambung balik…habis buka puasa dan solat ,kami pun berjalan2 lah ambil angin..Pusing2 before balik….dan tiba2,dari kejauhan ku ternampak seperti seseorang yang kukenal….tengah berpegangan tangan..malah bukan setakat itu sahaja…tak perlu cerita…anda mungkin faham…

Dah tak jadi nak pusing sebelah sana…terus ajak kawan pusing tempat lain…tak nak la terserempak dengan dia..huhuhu..saya bukan orang yang baik untuk tegur…walaupun dah lepas waktu buka puasa,tapi masih bulan puasa kan???sanggup buat camtu….ASTAGHFIRULLAH…kita pulak jadi malu…

Tak perlu dimentionkan di mana saya keluar…huhuhu…itu tidak penting,okey!

Pegang sana pegang sini,belum tentu he or she jadi husband or wife anda…kamu kena ingat tu….tak kisah lah nak cakap saya jakun ke,outdated ke dengan alasan semua orang couple sekarangnonsense la…bukankah lebih indah jika bercinta lepas kahwin…bercinta dalam keadaan kita sudah sah untuk bersentuhan…

Takde rasa malu ke bila semua orang tengok…orang lain plak jadi tukang cuci mata…kalau dah suami isteri apa orang kisah…kami dah kahwin…sudah sah nak pegang2 tangan sampai tak nak lepas….

Adakah kita akan digelar “masyarakat kuno” kalau tak bercouple…????Common la…apa nak segan…sebab kita takde pakwe???so,tak boleh dating..memang la…kalau tak nak date ngan sapa….tapi buat apa kalau keluar dok pegang sana pegang sini dengan orang yang bukan mahram kita…huh!lebih baik duduk kat rumah layan ch611…hehehe….

Ntah la…tak tau nak cakap apa….teringat sepupu cerita kawan2 dia kat oversea tu…bila jauh dari parents makin menjadi2….couple sampai tak ingat dunia….sampai dia cakap “kawin lagi bagus”….buat sakit mata kita yang hari2 dok jumpa dia neh....huhuhu....boleh la anda bayangkan sendiri….

macam mana ni,kita nak berkat bulan puasa ni,tapi keberkatan tu hilang atas sebab kita sendiri..kita dah tahu benda tu salah tapi kita,buat jugak..bukan setakat salah,malah haram lagi berdua-duaan bersama orang yang sah nikah dengan kita tanpa apa2 hubungan yang sah....

saya pun tak tau nak komen macam mana...saya bukan ustaz,bukan ustazah,bukan orang tinggi agama....tapi itulah keadaan masyarakat kita sekarang...huhuhu....siapa yang bersalah,kena lah tepuk dada tanya iman...

"betul ke apa yang aku buat ni"...."kenapa perlu aku buat benda ni padahal kau tahu benda tu salah ,haram lagi"...


okey...setakat itu sahaja...sekadar perkongsian buat semua..semoga jadi tauladan buat diri kita...INSYA-ALLAH....seorang perempuan itu ada maruah,ada harga diri,jangan calari maruah kita dengan sesuatu yang buruk di mata masyarakat...


wallahua'lam...



wassalam...


4 comments:

syima said...

nilah kesannya klu malu xde dlm diri..
klu dgn manusia pun dh x malu..apelagi la nk rasa malu ngn Allah..
same2la kita ingat memperingatkn..

~Ya Allah, lindungi dan jauhilah kami dr melakukan perkara2 yg dibenciMu~~!

hasnisyakila said...

ye betul...
mudah-mudahan ALLAH melindungi kita dari perbuatan yang dimirkai-NYA..
INSYA-ALLAH...

Sarah said...

mudah-mudahan Allah lindungi kite =)

ema aling said...

saye sgt sukee ngan post anda kali ni..
sy juga geram ngan bdak 2..
haish...
x tahu malu!huhu

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH