Saturday, February 27, 2010

one day trip..~

Salam ‘Alayk….Alhamdulillah selamat pergi dan sampai kat UIA..semalam pergi trip under IRIS(Islamic Renaissance Festival) ke Kuala Terengganu…nak tengok Taman Tamadun Islam(TTI)…asyik lalu je tapi tak singgah pon..huhu…dan semalam dah masuk…tengok ape yang ada kat TTI dan solat di masjid Kristal…

Dari UIA kami bertolak jam 7.30 pagi….pc,Amin kita bagi taklimat sket…that was conducted in English version because of 4 foreigners joined the trip..kalau tak pakai bahasa yang kami paham je…hhee….dari Kuantan ke K.Terengganu ni agak2 dalam 3 jam lebih…atas masalh teknikal kami sampai dalm jam 12 lebih…masa tu Taman Monumen kat TTI dah tutp…after solat Jumaat baru buka balik…so,tunggu lepas solat Jumaat la..

Semua participant trip dari Kuliyyah Ff Sciences…sume pompuan except adalah 4 orang golongan Adam yang willing nak join trip ni….Kimi and Amin(programme coordinator) aka budak CTS…2 orang lagi (Hafiz and Akasyah),acc senior kitaorang…budak bio…tapi tak tau Biotek or Biomedik…2 je yang kenal…yang lain tak brape nak kenal…hehe…yang mane 4 of them memang hantu kamera…so bolehlah join kami yang 10 orang ni…

Nak tau saya hantu kamera ke tak,yang tu kena tny my sisters and brothers…they know better..heehe…honestly masjid Kristal ni lawa….rekaan yang unik..tabik lah pada sapa yang sumbang idea tok projek ni..wlaupun kecik tapi rekaannya memang lawa….lepas solat dan lunch barulah masuk taman monument..


bahagian luar masjid kristal....cantik kan???

untuk pengetahuan,taman monument ni adalah taman yang dalamnya dibina replica msjid ataupun sebanyak 21 buah monument islam yang hebat dengan mengimbas kembali zaman kebangkitan islam sbagai sebuah agama yang global lagi sofistifikated…
MasyaAllah hebatnya golongan2 Islam terdahulu..yang mana masjid ni tempat mereka menimba ilmu dan bermusyawarah…betapa pentingnya masjid pada mereka…

Malayssia,Indon,Thai,Brunei,India,Pakistan,Palestin,Iraq,Iran,Afghanistan,Saudi Arabia, Syria,Egypt,Turkey,Tunisia,Spain,Uzbekistan,Niger,Russia and last but not least China....21 countries in one hour....it's was amazing...congratulation to all teh participants...haha...memang la...dalam satu taman..hehe..

jalan tengah2 panas..memang la...dah la empunya diri ni dah "putih",bertambah "putih" la jawabnye...hahhah..takpe yang penting puas hati...


geng 10...haha...


cantikkan monument ni...


nampak cam real tak....hehee...


muka penat...huhu..panas plak tu...


kecik nye...boleh kuar tak ni wa????




rupa2nya kimi and bro akasyah ni gila gambar gak...hihi...~


gambar before bertolak balik...

itu je serba sedikit trip kali ni..hehhe...memang penat...tambah2 musim panas ni...nice trip friends...tq to programme coordinator,Amin yang rancang trip ni serta programme manager,bro Akasyah...tq jugak buat kawan2 ku...lain kali kita pegi tempat lain plak ye...

wassalam..

2 comments:

munirah said...

baju baru ker? x penah tgk pun... heheh **concern kat baju sbab tak penah tgk..hahah

hasnisyakila said...

yo la...bli same nga kak ayu...die kler krim..la putih..hehe...

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH