Friday, February 12, 2010

Saya dan mereka…

assalamualaikum wbt....


Dah nak masuk tiga tahun selepas alam sekolah menengah..ehehe…rindu kat skolah dulu….rindu nak jumpa kawan2 lame yang baik lagi sempoi,junior merangkap adik2 dormku yang wacky cheeky,tak lupa juga cikgu2 yang terlalu baik,macho2 dan cun2…especially yang jadi cikgu kelasku dulu mase 5 Hajar….sebab beliau lah saya minat Chemistry…hahaha….tima kasih guruku…


Bila teringat balik kenangan dulu yang pahit,manis tawar yang segala jenis rasa tu rindunya nak kembali balik ke masa tu…kenangan dok kat hostel 5 tahun…..kenangan makan nasi kawah…kenangan outing same2….excited nak balik umah same2….memang best…sapa yang pernah dok hostel dia tahulah camane nikmatnya dok hostel ni…even homesick mse mula2…tapi saya tak bawak beg dan balik dok kat rumah plak ye..harap maklum…


Mase form 1 memang la diakui jadi budak skema tahap tak ingat..biase la baru lepas sekolah rendah….culture budak “berjurus” tu ada lagi…pergi prep awal…selalu pergi rollcall….tak pernah ponteng solat subuh kat musolla…boleh dikatakan semua perfect la…dok plak 1 Balqis….dan orang pertama yang saya mula2 kenal ialah Nor Hasni (Hasni) dan Aziah (Jiah)…kami rapat mase form 1…


Bila masuk form 2, jadi classmate dan dormate ngan Fauziah (kanda aku)…hehe….sejak tu kami agak rapat….first time kenal Gee…memang best….hidup jadi riang gumbira….selalu ajak balik umah….kawan2 2 Fatimah dulu best2 sume….bila dah ramai kenal kawan lain plak jadinya…hehe….pernah gak wat kerja2 “jahat”…tapi tak la sampai kena cekup….haha….biase2 je…


Dan mase form 3 pon masih satu kelas ngan Gee…di sinilah bermulanya status sebagai “dinda” dan “kandA”….seperti yang diceritakan dalam blognya…tapi memang betul pon,Gee tua 5 bulan dari saya..Ehehe…Gee yang merangkap deskmateku mase 3 Aisyah….pernah kami berdua kena lari mase klas Cikgu Hulaimi gara2 salah jawab soalan..huhu…dan terjumpa Ustaz Fadhil mase tengah dok lompat2…..kantoi plak..huhu…dan beliau juga adik dorm kak “ceked”,"senior"ku ..jadi form 3 ni rasa lagi rapat ngan kawan2 satu form…sebabnya bila ada aktiviti untuk student form 3 semua wajib….so,kami selalulah jumpa….


Form 4 pon jadi kenangan yang manis….masuk klas 4 Fatimah…dan camane ntah terlantik jadi ketua kelas yang tak begitu bertauliah…jadi orang kuat Cikgu Che Aini…mase ni dah tak satu kelas ngan Gee….dia masuk 4 “Khadijah”…tapi selalu je pergi dorm B2-1…dorm ketiga saya sepanjang di SMSPP(f1,f3 n f4)…dah jadi tempat nombor dua die je kat situ..ehehe….first time satu bilik ngan Shasha…orang yang kuingat senior mase form1 dulu2…ahha….matured sangat mukanya….dan juga Berd (Siti Norhidayah) yang merangkap bkk yang bertauliah…best gak….tambah2 ada plak Mc Yan ,orang yang sempoi dan klakar…bila mase je takde air,pagi2 lagi kami p mandi kat sekolah..huhu…


Dan tahun terakhir di SMSPP….5 hajar memang the best in the world…satu kelas balik ngan Gee….dengan ckgu Nadzeri as a class teacher dibantu oleh Shasha dan Dhiya…ketua dan penolong klas yang bertanggungjawab…satu bilik lagi ngan Shasha…..kami sme2 jadi ketua…tapi saya jadi ketua dorm la…hehhe…dengan adik2 dorm yang agak nakal…especially Syaza and the geng…tak lupa juga Wana dan Kimah dormmate ku di B1-2….sebelah dorm prefect tu..huhu…


bila dah jadi senior ni lainlah sikit…jadi contoh untuk adik2..hehe…kat musolla pon duduk saf paling depan…masuk je waktu Sejarah,memang mata ni rasa berat..asyik tdor je…tensen cikgu Epul…Ustaz Shidki yang best…pernah dapat gelaran "kak long" dari beliau..sebab highest PAI…hihi…masa paling seronok blajar masa Kimia….cikgunya kelakar tak terkata…lawak habis sampai tak ingat dunia..dan mase EST yang buat kami boring..huhh….


teringat ka Ruby yang suke menyanyi dalam kelas especially waktu prep..orang lain senyap dok study,tibe2 dengar suara merdu dia..haha….bila masa study kitaorang study….bila mase borak kitaorang borak,sampai bising clas lebih2 lagi time prep nak habis….ketua clas pon join skali…tapi mase HEM wat checking sume diam…kalau tak memang kena prep kat dataran ilmu la jawabnye….ingat balik camane “hebatnya” budak2 5 Hajar study tak termasuk saya kut…..caya lah…diaorang memang terer…


Bila ingat balik saat2 tu rasa cam best je..bila lah nak jumpa budak2 ni…masing2 dah sibuk..study jauh nun di sana…tapi kat facebook kami masih lagi keep in touch…..konon2 imbas kembali kenangan kat sekolah dulu…ade rasa nak gi sekolah,tapi malu lah plak..huhu...


~ukhuwwah fillahi abadan abada~

illalliqok...


No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH