Saturday, March 13, 2010

jenazah management course....~

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah dapat juga menghadiri Jenazah Management Course di Lecture Hall Kuliyyah of Pharmacy....salah satu co-curricullar untuk semua UIA students...wajib bagi kami kena amik subjek ni...sebenarnya salah satu aktiviti di bawah Study Circle yang dihandle oleh Chief Faci....

walaupon hanya 0.5 credit hour,tapi benda tu tak penting..yang pentingnya ilmu yang disampaikan yang mana memang berkait rapat dengan dunia sebagai seorang khalifah Allah...itulah istimewanya UIA...saya tak tahu bagaimana dengan uni lain....islamization yang menjadi vision kami..

InsyaAllah sem 2 ni akan habis halaqah...dan terus sambung family management plak...itulah yang kami kena habiskan sepanjang 4 atau 5 tahun di UIA...selain dari university requirement lain seperti Islam and Science dan juga UNGS..

bukan golongan ustaz2,ustazah2 orang2 kuat agama je yang patut tahu benda ni...kita pon at least kena tahu serba sedikit...memang lah pengurusan jenazah kalau mengikut klasikifasi knowledge oleh Imam Al-Ghazali ialah fardhu kifayah yang hanya wajib ke ats sebahagian umat islam..cuba bayangkan,bagaimana jika tidak ada seorang pon yang tahu ape yang patut buat semasa tengok mayat....

itulah pentingnya jika kita tahu serba sedikit pasal pengurusan jenazah..alangkah eloknya jika kita boleh tampil ke hadapan bila mana tiada seorang pon yang boleh handle benda ni..

bila start jenazah workshop tadi,teringat kat arwah ayah..teringat kembali detik2 sakit arwah....teringat kembali bagaimana detik2 sakaratulmaut arwah ayah walaupon saya tak berada dekat dengan beliau pada masa tu...teringat kembali semasa arwah dikafankan...

Ya Allah takutnya nak menghadapi kematian...kita tengok sekujur tubuh yang dibalut kain putih,tak kan takde sedikit pon rasa takut....itulah yang buat kita lebih mengingati mati...mati itu pasti...cepat atau lambat sahaja penentuannya...

semasa pengebumian arwah ayah dulu,saya tak ikut serta....jadi tak tau camana mayat dikebumikan..tapi bila dengar workshop tadi,takutnya rasa...pada fikiran saya mayat dimasukkan ke liang lahad dan ditutup begitu je....tapi rupa2nya ikatan kat muka dibuka dan mayat dipalingkan ke arah kiblat dengan hidung mencecah tanah....MasyaAllah..takutnya...

cuba bayangkan kita yang hidup ni nak cium tanah....berapa lama boleh tahan..nikan pulak buat selama-lamanya...itulah persediaan si mati untuk bertemu Tuhan pencipta sekalian alam...

sesungguhnya jenazah workshop tu memang banyak memberi maanfaat pada semua...bukan 0.5 credit hour yang kami nak kejar...kalau nak 0.5 tu,perjumpaan migguan untuk halaqah dah memadai...begitu juga dengan tasmik hadis dan surah2...tapi pengisian tu yang penting dan smestinya menjadi satu ilmu yang paling bermakna buat saya...

semoga dengan mengikuti Jenazah Management Course tadi,saya dapat mengamalkan ilmu2 yang diperolehi tadi dan berkongsi dengan orang lain....nanti bolehlah praktis...InsyaAllah..

wassalam...

No comments:

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH