Friday, April 23, 2010

Lemma, theorem, isomorphism……~

Assalamualaikum wbt....

Apakah benda alah itu…hehehe..yang pastinya saya suka semua yang tersebut di atas…
Semua tu adalah term2 dalam mathematics yang dah blaja selama ni….sangat menarik…ye ke…pening ada la…huhu…

Kat sekolah dulu memang kalah ngan maths…tak terer sangat maths ni..tapi better la dari subjek Biologi tu…tabik hormat sapa yang amik biologi ni…hehee…akan tetapi,kat sekolah dulu sangat meminati subjek Kimia…kenapa????rahsia….hoho…maths ala kadar je la…minat jugak…

Bila masuk CFS IIUM saya jadik fanatic pada Fizik…maths pon sama tapi bukan Kimia…tak tau la kenapa cinta beralih arah…yang penting bukan subjek membaca la…punyalah excited blaja Fizik…Kimia semakin dilupakan…huhu…tapi bila time lab, Chem. Lab lagi menarik dari Physics Lab…

2 tahun kat CFS IIUM kepala penuh ngan bahan2 maths..ehee..kuingatkan panas hingga ke petang rupanya hujan ditengahari…kuingatkan UIA sediakan kos Physics,rupa-rupanya maths yang ada….memang nak amik Physics pon,tapi maths yang menggantikan…tapi takpe,dua2 saya suka…dua2 dihatiku….

Semester 1 under Mathematical Science ni cuak gak…boleh ke bawak maths ni…nak dijadikan cerita mentality orang kita orang melayu…”amik kos ape”….”mathematic”…”oh,jadik cikgu eh”….dah bosan saya dengar ungkapan tu….belajar maths tak semestinya jadi cikgu..Be open minded…tahulah cikgu tu tak sehebat kerja lain….jangan ingat orang amik math je jadik cikgu….

teringat Prof Torla bagitau mase first class ngan beliau Calculus 1…Prof lukis graf dan semestinya Mathematic yang berada paling bawah…kenapa???semua benda dalam dunia ni memerlukan nombor…tak kira la doctor ke,jurutera ke ape2 je la…bila ada nombor semestinya ada tambah,tolak darab dan bahagi…bila ada semua tu…tak ke kita panggil Mathematic…bukan UNGS,bukan bm dan macam2 lagi la….

Lihat,betapa pentingnya mathematic kan….?asasnya pengiraan tetapi cara penggunaan je lain….bila imbas kembali tokoh2 islam dahulu,kebanyakan mereka hebat dalam mathematic dan pengiraan…terutamanya Al-Khawarizmi,Al-Hytham,Ar-Razi dan ramai lagi….boleh guna khidmat en Google ye…

Bagi saya,maths adalah satu subjek yang sangat menarik dan mencabar…2+2=4…kenapa jadi begitu…tak jadi 12 ke 14 ke…ha,camane nak proof ni…hanya orang2 tertentu sahaja yang tau,,hehe…maths ni buat kita banyak berfikir…orang kata belajar matematik ni cepat tua…means rambut cepat luruh…sebab banyak berfikir,,ye ke???tak leh nak kata la tu…kuasa Allah…

Tengok lecturer yang mengajar, hebatnya mereka…saya amat mengagumi Dr Jesni…sem lepas dia ajar Calculus 2 dan Algebra,the killer subject…dia kata Algebra subjek yang susah nak dapat A…sapa yang dapat A dia kata ”I don’t care”…dia masuk class tanpa bawak buku…notes kat white board ikut kaluar mulut je…tapi lecture beliau sangat best…saya suka..

Sebetulnya Dr Jesni memang genius math…dan kalo tengok dia punya soalan exam…fuh,memang buat orang takut la…soalan bapak susah…yang basic2 in is not his taste…quiz on the spot tanpa inform…rasa nak buat dia buat la….huhu…memang seram la kalo masuk kelas Dr Jesni…tapi beliau baik je…kalau tanya dia explain je…ada je dia tanya soalan tak boleh jawab…buat tak tau je la..hhee..

Ape yang budak2 math fikir orang lain tak terfikir…hoho..itu lah kata Dr Jesni..maths is everything for me…seronok jugak belajar maths ni…tekan kalkulator je hari2…tapi maths ni kena buat banyak exercise..sma macam subjek lain juga..Itu yang buat kita lagi faham....

itu je kot nak share kenapa saya suka maths...tapi tak la sepenuhnya bagitau...sememangnya subjek menghafal makes me sick...oh noo...tapi saya mencuba sedaya upaya...tapi itulah reality orang fikir,amik math jadik cikgu la tu...huh..malas nak fikir..lantak la orang nak kata apa pon..yang penting saya happy dan ceria..

~love numbers,enjoy counting,conquer maths..~

wassalam...

1 comment:

-amal- said...

salam..yeay!!!sokong2!!!
bersyukur sangat Allah bagi interest kat math...bersyukur dpt lecturer yang hebat2...
tapi kan kila,algebra mana guna kalkulator...hehe...^_^

Blogger templates

About this blog

"Ya Allah bukakanlah pendengaran hatiku untuk mengingatiMu,kurniakanlah bagiku ketaatan kepadaMu dan ketaatan pada RasulMu serta beramal dengan kitabMu"....

Blogger news

Lilypie Angel and Memorial tickers

Cheeky Quotes

peringatan...~

sesaat matamu berkedip ingatlah ALLAH sedetik jantungmu berdegup ingatlah ALLAH sehalus budimu ditabur ingatlah ALLAH sekilas hatimu ditaut ingatlah ALLAH